Sari direct la conținut

Oficial al ambasadei Ungariei: Statul maghiar se pregateste sa cumpere terenuri agricole in Transilvania. Care este strategia si ce primesc vanzatorii la schimb

HotNews.ro
Teren agricol, Foto: Agerpres
Teren agricol, Foto: Agerpres

Statul ungar pregateste un program prin care sa cumpere terenuri agricole in Ardeal, iar pentru aplicarea lui asteapta normele de aplicare ale noii legi funciare romane, a declarat Szabo Jozsef, atasatul pe probleme de agricultura al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, pentru postul de radio Erdely FM. Proiectul Ungariei prevede ca daca „cineva doreste sa-si vanda terenul, atunci poate incheia un contract cu statul maghiar in temeiul caruia va primi o renta viagera”, iar terenul ramane in proprietatea sa pana la sfarsitul vietii, a precizat diplomatul si pentru cotidianul Kronika. Pe de alta parte, Ministerul ungar al Afacerilor Externe sustine ca a fost „doar o idee”, nu un program, si ca interviul atasatului pe probleme de agricultura din Kronika nu exista.

Statul ungar are in plan cumpararea de terenuri agricole in Ardeal si pregateste un proiect in acest sens, ale carui prime etape au fost deja finalizate, a declarat Szabo Jozsef, atasatul pe probleme de agricultura al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, intr-un interviu pentru postul de radio Erdely FM , relatat de site-ul de limba maghiara transindex.ro. Proiectul Ungariei va fi demarat daca va putea fi pus in concordanta cu legea funciara romana, a precizat oficialul, care a explicat ca se asteapta doar normele de aplicare ale noii legi funciare romane.

  • Amintim ca, de la 1 ianuarie 2014, Romania este obligata sa le permita persoanelor fizice straine care sunt rezidente in Uniunea Europeana sa achizitioneze terenuri agricole in Romania. Avand in vedere ridicarea acestor restrictii, Parlamentul a adoptat in decembrie 2013 o lege care reglementeaza vanzarea de teren agricol in extravilan catre persoanele fizice, impunand anumite drepturi de preemptiune la cumparare. Pentru a intra in vigoare, legea trebuie sa fie promulgata de presedintele Traian Basescu si sa fie publicata in Monitorul Oficial.
  • In oglinda cu proiectul pe care statul ungar il pregateste, si aceasta lege romana care asteapta in prezent sa fie promulgata prevede infiintarea unei noi autoritati care sa functioneze direct in subordinea premierului Victor Ponta si care sa poata cumpara in numele statului roman pamanturi agricole, incepand din anul 2014.  

Atasatul pe probleme de agricultura al Ambasadei Ungariei la Bucuresti a declarat ca statul maghiar, prin programul de cumparare a terenurilor agricole, doreste sa sprijine ramanerea maghiarilor din Transilvania pe pamantul natal si s-ar concentra mai ales pe regiunile unde maghiarii sunt in minoritate, in diaspora.

Szabo Jozsef a explicat ca „daca cineva imbatraneste, copiii sai au parasit localitatea si a ramas cu terenul pe care nu-l poate lucra, atunci are doua posibilitati. Prima, cand vinde pe piata libera si il ofera oricui, si intrebarea este ce face acea persoana cu terenul. A doua posibilitate este cea in care ofera terenul unei fundatii, unui program sau unui fond funciar, iar statul maghiar l-ar redistribui unor tineri care nu au posibilitatea sa cumpere teren, dar ar dori sa lucreze in agricultura si sa ramana in localitatile de bastina„, relateaza transindex.ro.

In interviul oferit Erdely FM si preluat de Transindex.ro, Szabo a afirmat ca statul maghiar inca nu a alocat un buget pentru programul de cumparare de terenuri, deoarece demararea programului depinde de normele de aplicare a legii romane.

Szabo Jozsef Andor, atasatul pe probleme de agricultura al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, a vorbit despre acest proiect al Ungariei si intr-un interviu acordat Szekelyhon.ro si cotidianului Kronika, publicat pe 3 ianuarie. Potrivit oficialului, proprietarii care ar dori sa-si vanda terenurile statului maghiar primesc o renta viagera, pot pastra terenul pe numele lor si il pot folosi, scrie Maszol.ro, care a preluat interviul din cele doua publicatii.

„Avem un program in acest sens, al carui element esential este ca in situatia in care cineva doreste sa-si vanda terenul, atunci poate incheia un contract cu statul maghiar in temeiul caruia va primi o renta viagera, mai mult terenul va ramane in proprietatea sa pana la sfarsitul vietii. Desigur, se pune problema ce va face statul maghiar cu un teren care, de exemplu, se afla la marginea unui mic sat din Secuime? In acest caz, statul maghiar il poate oferi unui tanar care nu are teren, dar ar dori sa-l lucreze”, a explicat diplomatul.

Potrivit atasatului, dupa ce sistemul va fi functional, proprietarul trebuie doar sa se prezinte la viitoarele birouri (deschise pentru acest program), ai caror angajati vor evalua terenul la fata locului si vor face o oferta. „Daca aceasta oferta nu este acceptata, proprietarul merge pe piata libera; daca spune da, asa cum am amintit, primeste o renta viagera si pana la moarte terenul ramane pe numele sau si il poate folosi”, a adaugat acesta.

Intrebat daca partea ungara s-a pregatit pentru un posibil razboi diplomatic, ca urmare a explodarii acestei stiri in in mass-media romana nationalista, Szabo Jozsef Andor a declarat ca nu se asteapta la asa ceva, deoarece principiile UE sustin in mod neechivoc libera circulatie a capitalului si libertatea de alegere a domiciliului si a locului de munca. „Acest principiu a fost adoptat atat de Romania, cat si de Ungaria, care au adoptat propriile legi funciare, si mai adaug si faptul ca romanii si-au construit legislatia pe principiile legii maghiare. Daca statul roman este in stare sa-si apere terenurile agricole si proprietarii care il lucreaza, foarte bine. Dar daca nu este in stare sa ofere ceva pentru acele terenuri, atunci piata este libera, poate sa vina oricine – nu neaparat un maghiar, poate fi un danez sau un francez – care doreste sa cumpere”, a sustinut Szabo Jozsef Andor.

Interviul integral a fost publicat pe Szekelyhon.ro, unde diplomatul vorbeste si despre faptul ca Ungaria a pregatit proiecte similare si pentru fondul forestier si de izvoare de apa minerala din Romania. „Statul maghiar se pregateste sa cumpere terenuri din Transilvania”, titreaza Kronika.ro, iar Erdely.ma anunta ca „Statul maghiar ar oferi renta viagera pentru cei care le vand terenurile”

Reactia Ministerului ungar al Afacerilor Externe: A fost doar o idee, nu un program, iar interviul atasatului pe probleme de agricultura nu exista

Pe de alta parte, Ministerul ungar al Afacerilor Externe a reactionat in urma cu o zi si a declarat ca a fost „doar o idee”, si nu un program, si ca atasatul pe probleme de agricultura al Ambasadei Ungariei la Bucuresti nu a acordat un interviu pe aceasta tema, scrie Hvg.hu, sub titlul: „‘A fost doar o idee’ ca guvernul maghiar sa cumpere terenuri in Romania?”

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Exerne din Ungaria a negat stirea si pentru cotidianul Nepszabadsag, iar ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Zakonyi Botond, si-a mentinut ideea ca subordonatul sau nu ar fi dat un interviu, scrie publicatia citata. Cotidianul scrie ca a incercat sa il contacteze si pe Szabo Jozsef Andor, atasatul pe agricultura al ambasadei Ungariei la Bucuresti, insa acesta a refuzat sa faca declaratii si a rugat jurnalistii sa se adreseze ambasadorului.

Zakonyi Botond, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, a declarat ca nu comenteaza articolul pentru ca atasatul nu a dat un interviu cotidianului Kronika si ca din acest motiv ambasada a solicitat o rectificare din partea cotidianului. Potrivit lui Zakonyi, in decembrie, la Targu-Mures, cu ocazia unui eveniment informal, a aparut cu titlu de posibilitate, o idee, de a cumpara teren, dar nu exista un astfel de program guvernamental. Insa jurnalistul Szucher Ervin, semnatarul interviului cu atasatul din Kronika, a declarat ca interviul este cat se poate de real si a prezentat inregistrarea acestuia pe telefon pentru jurnalistii Nepszabadsag.

De la 1 ianuarie 2014, Romania este obligata sa permita persoanelor fizice straine care sunt rezidente in Uniunea Europeana sa achizitioneze terenuri agricole in Romania. Avand in vedere ridicarea acestor restrictii, Parlamentul a adoptat in decembrie 2013 o lege initiata de Guvern prin care se reglementeaza vanzarea de teren agricol in extravilan catre persoanele fizice, impunandu-se anumite drepturi de preemptiune la cumparare, in favoarea coproprietarilor, vecinilor, arendasilor, altor persoane de pe raza localitatii respective, precum si a statului roman.

In oglinda cu proiectul pe care statul ungar il pregateste, si aceasta legea romana care asteapta in prezent sa fie promulgata prevede infiintarea unei noi autoritati – Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare – care sa functioneze direct in subordinea premierului Victor Ponta si care sa administreze toate tranzactiile cu terenuri extravilane din Romania si sa poata cumpara in numele statului pamanturi agricole, incepand din anul 2014. Legea instituie si amenzi de sute de mii de euro impotriva celor care scot ilegal terenurile din circuitul agricol.

Pentru a intra in vigoare, legea trebuie sa fie promulgata de presedintele Traian Basescu si sa fie publicata in Monitorul Oficial. Tranzactiile cu terenuri agricole intre persoanele juridice nu sunt atinse de aceasta lege. In prezent, legea nu a fost promulgata, aplicandu-se astfel doar ridicarea restrictiilor care ii priveau pe strainii care doreau sa cumpere terenuri in Romania.

Proiectul statului ungar de a cumpara pamanturi din Ardeal, despre care presa de limba maghiara a relatat pe larg, vine dupa implementarea controversatului program de acordare a cetateniei maghiare romanilor cu ascendenta maghiara, printr-o procedura simplificata. Din 2011 si pana in prezent, populatia Ungariei s-a marit cu aproximativ 500.000 de oameni din toate statele cu minoritate maghiara, majoritatea fiind din Transilvania, a anuntat recent premierul Ungariei, Viktor Orban. Presedintele comisiei pentru minoritati din Parlament, Rozalia-Ibolya Biro, a declarat pentru HotNews.ro ca „foarte multi romani care nu cunosc limba maghiara sau nu au avut rude de etnie maghiara solicita cetatenia ungara”. „Dar cum astazi ne gandim nu numai in cadrul unei tari nationale, ci ne gandim intr-o Europa unita, pana la urma va trebui sa acceptam ca sunt anumite drepturi de care putem sa ne folosim”, a precizat aceasta. Un mare avantaj pe care il obtin romanii cu cetatenie ungara il reprezinta faptul ca nu au nevoie de vize pentru a calatori in Statele Unite ale Americii, Australia sau Canada.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro