Sari direct la conținut

Cum s-a pierdut pe drumul spre Monitorul Oficial o hotarare de Guvern care interzicea comercializarea lemnului taiat ilegal. Marii retaileri denunta un "mediu economic imprevizibil si neprietenos"

HotNews.ro
Fotografii facute la taierea ilegala din Muntii Fagaras, Foto: Ecoassist
Fotografii facute la taierea ilegala din Muntii Fagaras, Foto: Ecoassist

O Hotarare de Guvern care interzice comercializarea lemnului recoltat ilegal nu a fost nici pana in prezent publicata in Monitorul Oficial, desi a trecut aproape o luna de cand a fost adoptata de Guvern. Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) cere autoritatilor sa rezolve problema, deoarece nepublicarea actului in Monitorul Oficial creaza blocaje in sistem. HotNews.ro a solicitat Guvernului Romaniei un punct de vedere referitor la aceasta situatie, insa pana in prezent nu am primit niciun raspuns.

In plus, hotararea de guvern aprobata in sedinta Executivului din 16 octombrie ia firmelor care taie lemnul dreptul de a face avizele de insotire a marfii, aceasta atributie trecand la autoritati,

„Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) doreste sa atraga atentia asupra lipsei de interes a autoritatilor romane fata de modernizarea cadrului legislativ destinat comertului modern cu material lemnos. Mai precis asupra ineficientei cu care autoritatile opereaza aceste modificari, solicitate nu doar de catre operatorii economici cu activitate in Romania, dar si de catre Uniunea Europeana. Guvern a aprobat in data de 16 octombrie 2013 Hotararea de Guvern pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund precum si a unor masuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn. De la aceasta data, Hotararea de Guvern trebuia trimisa spre publicare catre Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare, insa nici pana in acest moment, adica la aproape o luna de la aprobarea sa, acest lucru nu s-a intamplat. Mai mult, niciuna din autoritatile implicate nu stie motivul pentru care documentul nu este publicat sau locul unde a ramas blocat acesta”, se arata intr-un comunicat trimis de Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania.

Organizatia sustine ca aceasta situatie, catalogata drept „bizara”, provoaca blocaje in sistem. Diverse institutii ale statului, precum Imprimeria Nationala sau Inspectoratele Teritoriale Silvice, care au cunostinta de modificarile aduse de noua hotarare, nu stiu cum trebuie sa procedeze.

„Rezultatul final este vulnerabilizarea membrilor AMRCR in fata unor posibile actiuni de control precum si crearea unei stari de completa incertitudine in piata. Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania – membra a confederatiei patronale Concordia -, reprezinta piata de retail din Romania, prin intermediul celor 18 de membri ai sai, insumand afaceri de peste 8,3 miliarde de euro (la nivelul anului 2012) si peste 75.000 de angajati. Consideram ca genul de situatii mai sus mentionate sunt o buna descriere a sintagmei „mediu economic imprevizibil si neprietenos”. Apreciem ca rezolvarea acestui tip de probleme ar trebui sa constituie prioritatea activitatii guvernamentale si nu impunerea de noi taxe, din ce in ce mai oneroase, care in final nu fac altceva decat sa ii penalizeze pe cei care respecta regulile jocului economic, legislatia si autoritatile romane”, se mai arata in comunicatul organizatiei.

Potrivit Departamentului pentru Ape, Paduri si Piscicultura din Ministerul Mediului, Hotararea de Guvern a fost a adoptata in sedinta de Guvern de pe 16 octombrie 2013 si reprezinta o transpunere a unui regulament european.

Principalele prevederi ale actului normativ sunt:

  • interzice comercializarea lemnului recoltat ilegal. Astfel se vor reduce taierile ilegale din paduri.
  • punerea pe piata a lemnului se face de catre administratorul padurii. Inainte de comercializare, lemnul este masurat in rampa, iar documentele de insotire a marfii sunt eliberate de catre administrator. Astfel, lemnul este transportat masurat de la locul de recoltare. Emiterea avizului de insotire se face numai de catre personalul silvic, nu si de catre operatorii care exploateaza masa lemnoasa. Numarul emitentilor scade la aproximativ 440 (structuri silvice), comparativ cu cei aproximativ  9.000 de operatori, care emiteau aceste documente pana acum. Responsabilitatea punerii pe piata a lemnului revine administratorului de padure si nu firmelor care exploateaza padurea.
  • simplifica emiterea documentelor cu regim special, schimbandu-se totodata formularele documentelor respective. Se vor utiliza formulare cu regim special, diferite pentru lemnul care se valorifica de la locul de recoltare.
  • pentru a reduce riscul introducerii pe piata interna a lemnului recoltat in mod ilegal si a produselor din lemn derivate din acesta, actul normativ prevede obligativitatea ca operatorii care introduc pe piata lemn si produse din lemn, sa implementeze si sa utilizeze un sistem „due diligence”, prevazut de Regulamentul (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn, precum si obligatia furnizorilor de a incheia contracte cu beneficiarii si de a pastra informatii despre acestia pe durata de cel putin 5 ani.
  • se stabilesc fapte care constituie contraventii silvice si sanctiuni graduale, care se aplica in cazul incalcarii dispozitiilor regulamentului european. Pentru urmarirea trasabilitatii lemnului recoltat din paduri se utilizeaza un Sistem informational integrat de urmarire a materialelor lemnoase (SUMAL). Utilizarea SUMAL este obligatorie pentru ocoalele silvice si pentru toti operatorii si comerciantii care recolteaza, depoziteaza, prelucreaza, comercializeaza sau efectueaza operatiuni de import-export cu lemn si materiale lemnoase, dupa caz. Neutilizarea sau neaplicarea conforma a SUMAL se sanctioneaza gradual, in functie de abatere, ducand pana la suspendarea acordului pentru distributia si utilizarea documentelor cu regim special.
  • se stabilesc modelele Registrului de evidenta a intrarilor -iesirilor  de materiale lemnoase si  a Registrul de evidenta a lemnului si produselor din lemn care nu fac parte din categoria materialelor lemnoase.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro