Sari direct la conținut

VIDEO Marina SUA a botezat portavionul de clasa noua USS Gerald R. Ford, cea mai scumpa nava de razboi din lume

HotNews.ro
USS Gerald R. Ford, Foto: Captura YouTube
USS Gerald R. Ford, Foto: Captura YouTube

Marina americana a botezat sambata portavionul USS Gerald R. Ford, reprezentantul unei noi clase de portavioane si cea mai scumpa nava de razboi construita pana acum, cu un cost estimat la aproape 13 miliarde dolari. Cu o greutate de 97.000 de tone si dotata cu tehnologie ultramoderna, nava gigant are capacitatea de a pune mai multe avioane de lupta in cer intr-un timp mai scurt decat pana acum si de a include in flota sa drone, informeaza Associated Press, potrivit Washington Post.

In cadrul traditionalei ceremonii de botez desfasurate pe santierul naval din apropierea Bazei Navale din Norfolk (statul american Virginia), fiica fostului presedinte american Gerald Ford, Susan Ford Bales, a spart sticla de sampanie de prora navei.

Este prima reproiectare a portavioanelor in 4 decenii, subliniaza AP. USS Gerald R. Ford, construit in momentul de fata in proportie de 70%, ar urma sa se alature flotei americane in 2016.

Noul portavion este cea mai scumpa nava de razboi din lume, potrivit Business Insider. Fox News da un cost total estimativ de 13 miliarde dolari.

Constructia portavionului a presupus costuri suplimentare care au starnit ingrijorari in sanul Marinei SUA, confruntata cu un deficit bugetar, scrie AFP.

Confruntat cu taieri bugetare automate si cu necesitatea de a-si finanta alte proiecte majore precum viitorul submarin din dotarea armatei americane, seful Statului Major al Marinei, amiralul Jon Greenert, a precizat ca exista riscul ca livrarea portavionului sa se faca cu o intarziere de doi ani, „prelungind perioada in care Marina va dispune doar de cele 10 portavioane aflate in serviciu si reducandu-i astfel astfel capacitatea de a-si arata puterea” in cazul unei crize.

Potrivit regulamentelor, Marina americana dispune de 11 portavioane nucleare. lucru ce nu se mai intampla de la sfarsitul lui 2012 cand a fost retras din serviciu USS Enterprise.

Cele zece portavioane in functiune, lansate la apa intre 1975 si 2009, apartin clasei Nimitz. USS Gerald Ford (CVN 78) si USS John Kennedy (CVN-79), care-i va urma, au o talie similara de 330 metri. Insa realizatorii promit ca noul portavion va fi capabil sa efectueze cu 25% mai multe iesiri aeriene cu cele 75 de avioane si elicoptere de care va dispune, ca reactoarele sale nucleare vor produce mai multa energie si ca instalatiile de desalinizare vor produce zilnic cu 20% mai multa apa dulce.

„Clasa Ford este conceputa pentru a oferi un avantaj in lupta si pentru a avea un echipaj redus cu circa 700 de membri (fata de un echipaj de 5000 de membri necesar pentru portavioanele din clasa Nimitz – n.red.)”, informeaza Marina SUA.

In acest stadiu, factura este mai mare decat fusese prevazut initial. Intre atribuirea contractului in 2008 si prezent, costul constructiei a crescut cu 22%, stabilindu-se la 12,8 miliarde dolari, scrie AFP. Marina americana nu a luat in calcul „4,7 miliarde de dolari costuri de cercetare si dezvoltare”, atrage atentia si Biroul Congresional pentru Buget, care controleaza utilizarea fondurilor federale. La randul sau, Marina se apara afirmand ca depasirea costurilor initiale este un fenomen obisnuit la navele cap de serie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro