Sari direct la conținut

Oficial: Oficiul pentru combaterea spalarii banilor s-a autosesizat privind informatiile legate de "tranzactii suspecte" pentru finantarea Aliantei DA din 2004

HotNews.ro
Romanii vor plati mai mult, Foto: Agerpres
Romanii vor plati mai mult, Foto: Agerpres

Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) s-a autosesizat si analizeaza „tranzactii suspecte”, in contextul acuzatiilor aduse de senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu privind finantarea Aliantei Dreptate si Adevar in anul 2004, a declarat, joi, pentru HotNews.ro, Felicia Seceleanu, inlocuitor al purtatorului de cuvant al ONPCSB.

Ea a fost intrebata in legatura cu o posibila actiune a ONPCSB in urma acuzatiilor aduse de Sorin Rosca Stanescu privind o presupusa tranzactie prin care o firma care ar fi fost contolata de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu a transmis 7 milioane de dolari din Cipru Aliantei Dreptate si Adevar PNL-PD, din partea careia a candidat atunci Traian Basescu la prezidentiale, in campania electorala din anul 2004. Stanescu sustine ca Alianta DA a comis atunci o ilegalitate, intrucat nu a publicat in Monitorul Oficial aceasta finantare.

Oficiul s-a autosesizat, conform competentelor din Legea 656/2002. In conformitate cu dispozitiile din art. 126, alin. 3 din Legea 656/2002, Oficiul efectueaza analiza tranzactiilor suspecte din oficiu, adica se autosesizeaza atunci cand ia la cunostinta pe orice cale despre o tranzactie suspecta. Deci, raspunsul oficial este ca da, Oficiul s-a autosesizat”, a declarat Secelanu.

Intrebata daca aceasta este o „tranzactie suspecta„, ea a raspuns: „Deci, nu este altceva„.

Ea a refuzat sa precizeze cand exact s-a autosesizat Oficiul si in urma caror informatii, cu exactitate: „Potrivit legii, nu va pot spune”.

Va pot spune doar ca s-a autosesziat, urmand ca, in conformitate cu dispozitiile legale, Oficiul sa faca analiza acestor informatii si, in cazul in care exista suspiciuni cu privire la savarsirea infractiunii de spalare de bani, daca sunt indicii temeinice, sa sesizeze organul competent, respectiv Parchetul de pe laga Inalta Curte de Cadsatie si Justitie, care este singurul beneficiar al informatiilor pe care Oficiul le are. Deci rezultatul analizelor pe care le efectueaza Oficiul este comunicat doar Parchetului General„, a mai spus loctiitorul purtatorului de cuvant al Oficiului National pentru Combaterea Spalarii Banilor.

Senatorul liberal Sorin Rosca Stanescu a lansat o serie de acuzatii grave la adresa presedintelui Traian Basescu, sub forma unor declaratii politice facute in Senat.

SR Stanescu il acuza pe Basescu ca, in campania din 2004, ar fi spalat 7 milioane de dolari, impreuna cu Theodor Stolojan.

„Niciodata nu este prea tarziu ca Traian Basescu si Theodor Stolojan si, daca este cazul, si alte persoane vinovate sa raspunda pentru incalcari grave ale legislatiei penale. Reamintesc faptul ca intr-un dosar extrem de dubios, intitulat <>, Adrian Nastase, impreuna cu alte persoane, a fost condamnat la inchisoare in baza unor probe indirecte si intr-un dosar in care, daca sumele vehiculate ar fi reale, ele sunt infinit mai mici decat acei 7 milioane USD, manipulati in numele Aliantei D.A”, afirma senatorul Sorin Rosca Stanescu in declaratia politica din 6 noiembrie, dupa ce cu o zi in urma a lansat un prim atac la seful statului, acuzat ca ar fi beneficiat de bani de la diverse companii.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, Bogdan Oprea, a declarat, miercuri, ca „minciunile” pe care Sorin Rosca Stanescu „continua sa le propage in spatiul public sunt o expresie concludenta a mizeriei morale in care se zbate”.

„Domnul Sorin Rosca-Stanescu isi continua dezinformarea publica intr-un stil care i-a adus un renume deloc de invidiat pe vremea cand lucra ca director de ziar. Minciunile pe care continua sa le propage in spatiul public, in emisiuni de televiziune si de la tribuna Senatului Romaniei, sunt o expresie concludenta a mizeriei morale in care se zbate domnul senator Sorin Rosca-Stanescu”, arata purtatorul de cuvant al presedintelui, intr-o declaratie remisa joi agentiei Mediafax.

Potrivit lui Bogdan Oprea, „toate aceste minciuni” vor face parte din procesul deja intentat de presedintele Traian Basescu, aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 2 din Bucuresti, respectiv dosarul cu numarul 27344/300/2013.

Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si-a inceput activitatea inca din anul 1999, functionand ca organ de specialitate cu personalitate juridica in subordinea Guvernului.

Presedintele ONPCSB este chestorul de politie Neculae Plaiasu, reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne. Plaiasu a fost presedintele Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) in guvernarea Nastase. El a mai avut functiile de director adjunct al Directiei de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare si de director general adjunct la Brigada de Combatere a Crimei Organizate si Coruptiei ale MAI. Tot in cadrul MAI, Plaiasu a fost si sef de Diviziune de Informatii din cadrul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), potrivit Agerpres.

La sefia ONCSB, chestorul Plaiasu a fost numit in iunie 2012, prin decizie a premierului Victor Ponta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro