VIDEO Cronica de film: "Capitanul Phillips"- Eficienta si barbatie
Povestea adevarata a primul vas american atacat de piratii somalezi (in 2009) si a eroismului capitanului acestuia devine in mana lui Paul Greengrass si prin interpretarea lui Tom Hanks o experienta cinematografica alerta, intensa si credibila. Chiar daca stii ca totul se sfarseste cu bine, tot stai in tensiune.
In 7 aprilie 2009, in timp ce se deplasa in Oceanul Indian dinspre Oman spre Mombasa prin Golful Aden, vasul comercial american MV Maersk Alabama este interceptat de piratii somalezi. Luat ostatec, capitanul Richard Phillips va petrece cinci zile alaturi de acestia intr-o ambarcatiune de salvare lipsita de apa, aer si mancare pana cand membrii SEAL il vor elibera, lichidandu-i pe somalezi.
Viteza de reactie a capitanului si prezenta de spirit a echipajului au facut ca somalezii sa nu reuseasca sa preia controlul navei si nici un membru al echipajului sa nu fie ranit sau ucis. MV Maersk Alabama a fost primul vas de transport american capturat de pirati in ultimele doua secole.
Un an mai tarziu, Richard Phillips a publicat o carte, „A Captain’s Duty: Somali Pirates, Navy SEALS, and Dangerous Days at Sea”, Columbia Pictures a cumparat drepturile, iar filmul cu pricina a avut premiera mondiala in octombrie 2013, in cadrul Festivalului de Film de la New York, bucurandu-se de cronici foarte bune.
Nici n-ar putea fi altfel. Regizorul britanic Paul Greengrass e cunoscut pentru seriozitatea cu care isi face temele. In cazul de fata s-a documentat impreuna cu scenaristul Billy Ray in detaliu si a stat de vorba cu toti membrii echipajului, precum si cu militarii care l-au eliberat pe capitan.
Ce vedem pe ecran e, potrivit spuselor sale, reconstituirea fidela a intregii povesti, realizata cu eficienta maxima, simt al ritmului si suspans bine cantarit. Greengrass prefera abordarea clasica, cronologica. Filmul se deschide cu eroul aflat la locuinta sa din Vermont si pregatindu-se de plecarea spre Oman.
Scurta discutie cu sotia (Catherine Keener) scoate in evidenta, dupa reteta, date relevante despre personaj si momentul actiunii: Phillips are deja o vasta experienta pe mare, dar sotia e cu atat mai dornica sa il aiba mai repede acasa – ceea ce ne sugereaza ca ceva rau urmeaza sa se intample.
In momentul cand capitanul isi preia vasul, intram in alta lume. Schimburile de informatie sunt scurte si eficiente, echipajul e format din barbati de o anume duritate si exista un soi de rutina in gesturi care fireste ca vine din experienta.
Ceea ce unii dintre noi nu stiam se reveleaza chiar din momentul cand capitanul urca pe vas: avertizarile despre atacurile piratilor somalezi existau inca inainte de atacul propriu-zis. Prin urmare, capitanul se asigura ca tunurile cu apa sunt pregatite, face exercitii cu echipajul pentru eventualitatea unei situatii de urgenta si sta in general cu ochii in patru.
Scenariul ii preia pe somalezi de pe pamant, din mediul lor deprimant, sugerand vag ca acestia sunt niste pescari saraci care ataca simbolurile lumii civilizate si dintr-un fel de disperare. Nu e vina lui Greengrass, dar e greu de crezut ca o mana de oameni – inarmati ce-i drept, poate sechestra vapoare imense, aparent inexpugnabile, cu echipaje de trei ori mai numeroase.
Montajul alternativ care infatiseaza din start cele doua lumi (America si Africa) le aduce impreuna cand, dupa un exercitiu, capitanul Phillips descopera pe radar o ambarcatiune care ii urmeaza vasul ca o umbra.
Greengrass stie cum sa dospeasca aceasta samanta de indoiala in mintea comandantului pana la convingerea ca vasul e urmarit de pirati, dar capitanul Phillips gandeste repede si actioneaza eficient, dar calm.
Mai intai comanda echipajului sa mareasca viteza. Pe urma, cand vede ca piratii au ajuns la pupa, porneste tunurile cu apa. In fine, asediul piratilor are loc in doua parti pentru ca prima oara unul din cele doua schifuri renunta (datorita unui truc al capitanului), iar motorul celui de-al doilea se strica.
Lui Tom Hanks rolul ii vine ca turnat. Asemanarea fizica cu persoana reala e doar o coincidenta. El e convingator in tot ce face si, la fel cu Matt Damon (alt actor cu care lui Greengrass ii place sa lucreze), are o figura si o personalitate care inspira incredere.
Asa ca atunci cand Hanks/Phillips incepe sa dea semne ca a ajuns la capatul rabdarii, il crezi. Intelegi ca se teme pentru viata lui cand ii vede pe rapitori tot mai obositi si mai isterici pe masura ce navele de lupta americane se desfasoara in jur cu tot arsenalul lor profesional.
Odata cu aparitia filmului in presa americana s-a redeschis si discutia legata de acuratetea evenimentelor. Cativa membri ai echipajului sunt de parere ca filmul e prea magulitor cu capitanul Phillips care timp de 12 ani a avut un comportament arogant, iar 11 membri ai echipajului au dat in judecata Waterman Steamship Corporation si Maersk Line pentru ca le-a pus siguranta in pericol.
Marinarii ii mai reproseaza capitanului Phillips ca a ignorat avertizarile si ca s-a tinut prea aproape de coastele somaleze. Ce spune Paul Greengrass, al carui tata a fost si el capitan de vas? „Sa fii capitan inseamna sa fii singur”.
Fata de filmul danez „Deturnarea”/”Kapringen” care a rulat in acest an pe ecranele din Romania, filmul lui Greengrass e nu doar mai spectaculos si mai bine jucat, ci si mai eficient in modul de gestionare a ritmului.
„Captain Phillips” iese la noi in acelasi timp cu vestea ca, mai nou, vasele comerciale nu ar mai speria piratii doar cu tunuri de apa, ci si cu melodiile lui Britney Spears (mai ales „Baby One More Time” si „Oops! I Did it Again”). Evident, niste arme ar fi mult mai bune.
Stirea publicata zilele trecute pe Mediafax mai spune ca un studiu realizat de Banca Mondiala la inceputul anului arata ca piratii somalezi costa economia globala 18 miliarde de dolari pe an, din cauza asigurarilor mari care trebuie platite si pentru ca vasele trebuie sa caute rute diferite.
Anul acesta au fost 30 de incidente in care au fost implicati pirati si hoti inarmati, inclusiv doua deturnari. La nivel mondial au fost raportate 206 asemenea incidente, inclusiv 11 rapiri.
Trailer:
„Capitanul Phillips”/”Captain Phillips” ¬ de Paul Greengrass, cu: Tom Hanks, Barkhad Abdi, Catherine Keener, Mahat M. Ali, Barkhad Abdirahman. Premiera romaneasca 1 noiembrie 2013