Sorin Oprescu: Primaria ar putea incerca sa accelereze ritmul de consolidare a imobilelor
Primaria Municipiului Bucuresti ar putea incerca sa accelereze ritmul de consolidare a imobilelor, a declarat luni edilul Capitalei, Sorin Oprescu. „Actionam in continuare, poate incercam sa marim ritmul de consolidari, asta inseamna obligatoriu cointeresarea legislativa a Guvernului pentru a putea intr-adevar sa intru si sa consolidez. Vreau sa intelegeti foarte bine ca daca o persoana din acel bloc nu e de acord, sfanta proprietate, si nu o spun peiorativ, este intangibila si au durat luni si ani intregi pentru ca sa putem sa convingem acolo unde am putut sa o facem. In afara de cele 30 de cladiri cu care tot va aud pe toate posturile va rog sa retineti ca 100 de scoli sunt consolidate si reparate pe programul BEI”, a declarat Sorin Oprescu cu prilejul unei conferinte de presa despre proiectul vizand finalizarea statiei de epurare de la Glina, potrivit Agerpres.
El a precizat ca pana la sfarsitul anului se finalizeaza lucrarile la cele 100 de scoli si 12 sali de sport, ramanand in reparatie si consolidare inca trei scoli pana in martie 2014. „E necesar sa se schimbe legislatia, mai mult decat atat, din nou am facut o scrisoare pe care o trimitem Guvernului, mai ales ca lucrurile evolueaza asa cum evolueaza si nu dorim sa stam sa numaram victimele dupa ce se intampla. (…) s-au facut 7.000 de expertize, dar totdeauna s-au lovit de faptul ca oamenii nu doreau sa fie deranjati, in special cei care au varste onorabile de peste 70 si ceva de ani, 80 de ani, care obisnuiti cu ceea ce a fost 50 de ani in urma nu mai cred absolut nimic si nu mai vor absolut nimic”, a subliniat edilul Capitalei.
El a punctat ca legea nu permite consolidarea „cu forta”: „E o parere asta cu urgenta publica, pericol public, sunt pomenite cuvintele de pericol public, dar nu sunt date si instrumentele primarului sa poata sa intre si aveti exemplul cel mai bun cladirile care nu au doua etaje ce s-au prabusit fara cutremure prin centrul istoric, bine ca nu au fost acolo victime”, a precizat Oprescu.
El a adaugat ca Primaria are unde sa cazeze oamenii daca incep lucrarile de consolidare: „Vrem sa cerem Guvernului sprijinul ca sa putem sa-i cazam in cele 12.000 de apartamente care stau a fi vandute sau inchiriate in Capitala, sa le putem inchiria pe parcursul reparatiei si sa putem sa cuprindem un numar de trei ori mai mare, de patru ori mai mare avand aceasta posibilitate, dar trebuie facuta si cu sprijinul Executivului, ca nici noi nu avem bani, in asa fel incat sa putem in cateva luni sa terminam cel putin cu clasa seismica cu riscul cel mai mare”, a informat primarul Bucurestiului.
Potrivit lui Oprescu, chiria ar trebui platita de autoritati, nu de oameni, iar proprietarilor imobilelor la care se va lucra le-ar reveni de plata 10 sau 15% din pretul consolidarii, restul cheltuielilor fiind suportate de Primaria Municipiului Bucuresti si Ministerul Dezvoltarii. „Spitalele Primariei sunt consolidate, cele care au avut nevoie, e vorba despre spitalele dezvoltate pe inaltime, asa cum e de exemplu Cantacuzino, spitalul Foisor si dupa cate stiti doua spitale sunt in constructie si nu o sa mai aiba nevoie de consolidare”, a anuntat Sorin Oprescu.
El s-a referit si la pregatirea dupa un eventual dezastru, la posibilitati de campare a populatiei care ar ramane fara adapost in salile de sport ale scolilor.