Reactii politice la adoptarea de catre Guvern a proiectului Rosia Montana: Un ministru intreaba pe Facebook ce crede lumea ca va face / Un senator PNL sustine ca se va lega cu lantul, la fel cum a anuntat Daciana Sarbu
„De ce noi romanii trebuie sa legm mereu din doua rele ???? Proiectul Rosia Montana este clar ca a fost gresit pornit !” (grafia apartine ministrului Grapini – n.red.), scrie ministrul Maria Grapini pe contul sau de Facebook. Dupa ce guvernul din care face parte a adoptat proiectul de lege referitor la Rosia Montana, urmand sa il trimita in Parlament, Grapini intreaba: „Ce credeti ca voi face ?”. Pe de alta parte, ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara ca va „veghea (…) sa nu existe niciun fel de impact la nivelul cetatenilor”.
Amintim ca Executivul a adoptat marti, 27 august, proiectul de lege referitor la Rosia Montana, el urmand sa fie transmis Parlamentului. Citeste mai jos primele reactii politice la decizia Guvernului Ponta.
Maria Grapini, ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediul de afaceri si Turism: Proiectul Rosia Montana este clar ca a fost gresit pornit. Ce credeti ca voi face?
Maria Grapini
Foto: Agerpres
Maria Grapini, ministru Delegat pentru IMM-uri, Mediul de afaceri si Turism si deputat PC, scrie pe contul sau de Facebook urmatorul text, referitor la proiectul Rosia Montana adoptat de guvernul din care face parte:
„De ce noi romanii trebuie sa legm mereu din doua rele ???? Proiectul Rosia Montana este clar ca a fost gresit pornit ! Oamenii care ma stiu ,cetatenii din colegiul meu imi cer sa nu votez proiectul de lege pentru inceperea exploatarii ! Ce credeti ca voi face ? …..astept parerea voastra !”
Nota Redactiei: Textul a fost preluat in forma in care a fost publicat pe contul de Facebook al ministrului Maria Grapini
Ministrul Rovana Plumb: Ca ministru al Mediului voi veghea in permanent ca toate standardele de mediu sa fie respectate
Rovana Plumb
Foto: AGERPRES
Pe de alta parte Rovana Plumb, ministrul Mediului, a declarat vineri la Constanta ca „orice dezvoltare economica trebuie sa fie durabila”. „Ca ministru al Mediului, as vrea sa va spun ca orice dezvoltare economica trebuie sa fie una durabila, adica protectia mediului sa fie o componenta esentiala. Ca ministru al Mediului voi veghea in permanent ca toate standardele de mediu sa fie respectate astfel incat sa nu existe niciun fel de impact la nivelul cetatenilor”, a spus Rovana Plumb referitor la proiectul Rosia Montana, scrie Agerpres.
Mai multe persoane au protestat in fata Regiei Autonome Judetene de Apa (RAJA) Constanta, impotriva proiectului Rosia Montana, protestatarii purtand mesaje impotriva ministrului Rovana Plumb. In replica, Plumb a afirmat ca „orice protest intr-o societate democratica este normal. Fiecare are dreptul sa-si exprime parerile”.
Crin Antonescu: PNL nu a luat nici o decizie privind proiectul de la Rosia Montana. Va fi o dezbatere serioasa in Parlament
Crin Antonescu
Foto: Agerpres
Crin Antonescu a declarat joi seara la Mamaia ca PNL nu a luat o decizie privind sprijinirea proiectului de exploatare a aurului de la Rosia Montana. „In Parlament vom avea o discutie foarte aplicata si documentata. (…) Nu exista de la bun inceput un da sau nu, exploatarea resurselor e binevenita atit timp cit e rentabila economic pe termen lung si cita vreme se respecta conditiile de mediu”, a mai spus Crin Antonescu.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a spus la rindul sau PNL a decis ca „dezbaterea parlamnatar sa nu fie o pura formalitate” (Sursa).
In cadrul unei sedinte a conducerii PNL desfasurata joi intr-un hotel din Mamaia, liberalii au discutat timp de doua ore despre doua proiecte controversate ale Guvernului Ponta: proiectul Rosia Montana si cel al gazelor de sist, fara a lua insa o decizie pe aceste teme (Sursa).
Sorin Rosca Stanescu (PNL): Asa cum a anuntat ca va face Daciana Sarbu, sotia lui Ponta, asa voi face si eu. Prefer sa stau in lanturi
Sorin Rosca Stanescu
Foto: Agerpres
Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu a declarat pentru Ziare.com ca va recurge la acelasi gest anuntat cu ceva timp in urma de sotia premierului, Daciana Sarbu. „Asa cum a anuntat ca va face Daciana Sarbu, sotia lui Ponta, asa voi face si eu. Prefer sa stau in lanturi decat sa accept asa ceva. Am citat spusele ei si voi proceda la fel, asta e atitudinea mea de parlamentar”, a declarat Sorin Rosca Stanescu.
Acesta a facut referire la o declaratie mai veche a Dacianei Sarbu. In cadrul unei emisiuni la Antena 3, aceasta a afirmat: „o sa ma leg cu lantul, daca vorbim de Rosia Montana, unde sunt absolut convinsa ca e gresit daca se intampla. Stie foarte bine parerea mea [Victor Ponta – n.red.] si in nicio conditie n-am sa renunt la convingerea asta”.
Sorin Rosca Stanescu, semnatar al unui proiect de lege privind interzicerea mineritului cu cianuri, a declarat ca sunt „destul de multi” parlamentari USL care se opun proiectului Rosia Montana.
Remus Cernea, fost consilier al lui Victor Ponta: Guvernul Romaniei a trecut de linia rosie
Remus Cernea
Foto: Agerpres
Remus Cernea, fost consilier al lui Victor Ponta, critica adoptarea, de catre Executiv, a proiectului de lege privind Rosia Montana, sustinand ca prin avizarea acestui proiect de lege, „Guvernul Romaniei incearca suspendarea statului de drept si subordonarea unor institutii publice importante catre interesele companiei private RMGC”.
Remus Cernea este in prezent deputat in Parlamentul Romaniei din partea Partidului Verzilor. Anterior, a fost consilier de stat in cadrul Aparatului propriu de lucru al primului-ministru (numit in mai 2012).
Remus Cernea sustine ca „Se depaseste, astfel, linia rosie, moment de la care este pusa in joc insasi statura democratica si a statului de drept din tara noastra. Devine perfect legitim orice efort intern si international, civic, mediatic si politic de stopare a proiectului RMGC. Este momentul, mai mult decat niciodata, pentru mobilizarea tuturor celor care se opun cianurii si RMGC.”
Citeste aici pe larg declaratiile lui Remus Cernea
Senatorul Liviu Marian Pop (PSD): Sustin inceperea activitatilor de minerit la Rosia Montana, doar in conditiile in care aceste zone au de castigat
Liviu Pop
Foto: Agerpres
Senatorul social-democrat Liviu Marian Pop – fost ministru interimar al Educatiei si ministru delegat pentru Dialog Social – a declarat miercuri in cadrul unei conferinte de presa ca sustine proiectul Rosia Montana, in conditiile profitabilitatii economice, scrie Agerpres. „Sustin ideea reactivarii mineritului neferos din judetul Maramures, sustin inceperea activitatilor de minerit la Rosia Montana, doar in conditiile in care aceste zone au de castigat. Astazi, la nivel global se poarta o batalie dura pe sursele de energie si ar fi pacat ca tara noastra care dispune de anumite rezerve sa nu le exploateze, insa depinde in ce conditii are loc exploatarea”, a sustinut Pop.
„Din aceasta ecuatie trebuie sa aiba de castigat atat statul roman, cat si zonele unde vor functiona noile entitati economice. Consider ca in urma unor discutii discutii dintre Ministerul Mediului, ONG-uri si reprezentantii companiilor miniere am putea evalua impactul social, economic si de mediu asupra arealelor de activitate industriala”, a continuat Liviu Marian Pop, citat de Agerpres.
Gabriela Cretu, senator PSD: Daca proiectul e cel care circula, nu voi vota un asemenea proiect
Gabriela Cretu
Foto: Agerpres
Gabriela Cretu, senator PSD, sustine ca „proiectul va fi trimis Parlamentului, nu inseamna ca a si trecut”. „E clar, exista pozitii distincte si in grupul politic al PSD, si in USL, si in Parlament. Daca proiectul e cel care circula, nu voi vota un asemenea proiect, nu atat din cauza cianurilor, cat pentru ca nu cred ca e corect sa votam legi speciale pentru situatii speciale, legea e aceeasi pentru toti”, a declarat aceasta pentru Ziare.com.
„Banuiesc ca numarul opiniilor impotriva exploatarii sunt mai numeroase decat cele expuse”, a continuat Gabriela Cretu.
Emil Boc: Nu am fost si nu sunt un fan al acestui proiect
Emil Boc
Foto: Agerpres
Emil Boc, primarul democrat-liberal din Cluj-Napoca, a declarat ca nu a fost si nu este un fan al proiectului de exploatare de la Rosia Montana, pentru ca nu are datele necesare cu privire la impactul pe care acesta il are pe termen lung asupra mediului, scrie Mediafax.
In cadrul unei conferinte de presa sustinute miercuri, Emil Boc a afirmat ca atunci cand era premier nu a primit avizul de la Ministerul Mediului pentru acest proiect, pentru ca nu era gata expertiza, aceasta nefiind finalizata nici pana in prezent.
„De ce sa va spun? Oricum nu scrieti nimic, nu are nici un rost, e un joc cu suma zero, am vazut multe la viata mea, asa ca… Eu imi pastrez aceeasi optiune, pe care am avut-o si cand am fost prim-ministru, nu am fost si nu sunt un fan al acestui proiect, am spus-o de fiecare data, pentru ca nu am datele necesare cu privire la impactul pe care-l are pe termen lung asupra mediului inconjurator. Nu mi-am schimbat punctul de vedere, nu era gata raportul de mediu, nici acum nu este gata. Intrebati, ca de scris oricum nu scrieti, haideti sa vedem daca o sa scrieti mult despre Rosia Montana”, a sustinut Emil Boc.
Attila Korodi, fostul ministru al Mediului: Contractul trebuia reziliat. E si o problema de constitutionalitate
Attila Korodi
Foto: Agerpres
Attila Korodi, fostul ministru al Mediului, sustine ca UDMR va analiza proiectul Rosia Montana, insa vede „cateva probleme”: „Se pare ca prin acest proiect se doreste ca un proiect privat (pentru ca este privat, indiferent de participatia statului) sa fie categorisit ca fiind de interes national. Prin acest proiect de lege, localnicii care pe buna dreptate nu vor vrea sa vanda proprietatile pe care le au la Rosia Montana vor ajunge, pana la urma, in situatia sa fie obligatoriu stramutati”, a declarat acesta pentru Ziare.com.
Potrivit fostului ministru al Mediului, „de acum incolo orice proiect privat in Romania poate fi catalogat ca proiect de interes national si ceea ce Constitutia stipuleaza la ora actuala cu privire la proprietate, care este sfanta, sa nu mai existe”.
„Sunt convins ca dupa decizia Parlamentului, imediat Ministerul va emite autorizatia de mediu, pentru ca va spune ‘Da, tine de interesul national, Parlamentul a decis’, iar responsabilitatea institutionala va scadea. Sau va fi o presiune foarte mare asupra specialistilor de a se emite o decizie pozitiva pentru ca ‘interesul national asa dicteaza’ „, a declarat Attila Korodi.
„Trebuia reziliat demult contractul acela [contractul semnat cu RMGC – n.red.] pentru ca nu mai suntem in situatia anilor ’90 si capacitatea statului roman de a duce la bun sfarsit un proiect tehnic a crescut mult mai mult”, a continuat Korodi.
Guvernul a adoptat marti proiectul de lege referitor la Rosia Montana
Guvernul a adoptat marti, 27 august, proiectul de lege referitor la Rosia Montana, el urmand sa fie transmis Parlamentului.
Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord in baza caruia actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga astfel la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4% in cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura, citeaza Agerpres.
Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit, dar si mandatarea unor entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana.
Conform planului de afaceri al actionarului majoritar, implementarea si desfasurarea exploatarii minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de munca in faza de constructie si 900 locuri de munca in faza de operare.
Mai multe despre proiectul adoptat de Guvern aici
Citeste si: