Sari direct la conținut

Subiectele weekend-ului in lume: Siria autorizeaza ancheta ONU in privinta atacului cu arme chimice/ SUA si Marea Britanie sunt aproape de pregatirea unei interventii in Siria/ Procesul fostului lider chinez Bo Xilai a inceput

HotNews.ro

Atacurile cu arme chimice din Siria au reprezentant principalul subiect in presa internationala de la acest sfarsit de saptamana. Secretarul american al Apararii a declarat ca Pentagonul Pentagonul este pregatit sa puna in aplicare o interventie militara in Siria, daca presedintele Barack Obama va ordona acest lucru. Intre timp, regimul sirian, care a negat vehement aceste acuzatii, a permis ONU desfasurarea unei anchete a expertilor sai, care a va incepe luni.

  • Vezi in text principalele subiecte in presa internationala

Regimul Bashar Al-Assad si-a dat acordul, duminica, pentru ca inspectorii ONU sa poata desfasura „imediat” o ancheta asupra acuzatiilor de utilizare a armelor chimice in apropiere de Damasc, anunta un comunicat al ministerului sirian al afacerilor externe, citat de AFP.

„Un acord a fost incheiat astazi la Damasc intre guvernul sirian si Natiunile Unite, in timpul vizitei inaltului reprezentant al ONU pentru dezarmare, Angela Kane, pentru a permite echipei Natiunilor Unite, conduse de profesorul Aake Sellstrom, sa ancheteze cu privire la acuzatiile de utilizare a armelor chimice in provincia Damasc”, a aratat ministerul.

Frontul Al-Nosra, afiliat al-Qaeda, care combate regimul sirian, a promis ca se va razbuna asupra comunitatilor alauite, o ramura a siitilor de care apartine si presedintele Bashar al-Assad, pentru atacurile chimice din apropiere de Damasc, amenintand ca va lansa rachete incepand cu duminica seara.

Presedintele Francois Hollande a a apreciat duminica faptul ca exista „o multime de probe” ce arata ca atacul de la 21 august din apropiere de Damasc a fost „de natura chimica”, iar toatele aspectele arata ca se ia clar in considerare o responsabilitate a regimului sirian in acest caz.

Ministerul de externe din Rusia insa a avertizat ca este o „eroare tragica” sa invinovatesti regimul sirian pentru atac, inainte ca ancheta sa fie definitivata, potrivit Reuters.

The Guardian relateaza ca SUA si Marea Britanie sunt pregatite de o interventie in Siria. Intr-o convorbire telefonica ce a durat 40 de minute, Barack Obama si David Cameron au cazut de acord ca situatia din Siria trebuie a ajuns intr-un punct critic in care este nevoie de o „reactie serioasa”.

Pe de alta parte, cancelarul Angela Merkel si-a confirmat sambata opozitia fata de o interventie militara in Siria.

Procesul fostului presedinte al Egiptului, Hosni Mubarak, a fost amanat pentru data de 14 septembrie. El a fost eliberat in urma cu trei zile si este judecat in libertate pentru complicitate la uciderea protestatarilor in timpul revoltelor din 2011, scrie BBC.

Bo Xilai in timpul procesului

Bo Xilai in timpul procesului

Foto: Agerpres/AP

In acest sfarsit de saptamana a inceput procesul fostului lider chinez Bo Xilai, acuzat de deternuare din fonduri publice in valoare de 5 milioane yuani catre sotia sa, Gu Kailai. Presa internationala citata de Agerpres scrie ca Bo Xilai si-a asumat sambata o parta din responsabilitate, insa a sustinut ca aceasta a furat banii fara implicarea sa.

Duminica, el l-a acuzat pe fostul sau sef de politie de marturie mincinoasa. „Wang Lijun a mintit in timpul acestui proces, iar marturia sa nu este deloc demna de incredere”, a atacat Bo Xilai, judecat de joi pentru coruptie, deturnare de fonduri si abuz de putere intr-un tribunal din estul Chinei.

Fostul membru al Biroului politic al Partidului Comunist (PC) a fost confruntat sambata cu Wang Lijun, audiere surpriza care a permis chinezilor sa le revada impreuna pe aceste doua personaje cheie ale scandalului care a zguduit profund PC chinez, scrie agentia de presa franceza.

Partidul Comunist aflat la guvernare in China foloseste procesul impotriva lui Bo, fost membru al biroului politic al Partidului Comunist si lider de partid in metropola Chongqing, pentru a pune capat unui scandal politic murdar, declansat de suspiciunile ca sotia sa a ucis un om de afaceri britanic, comenteaza Associated Press. Scandalul a dus la indepartarea politica a lui Bo, cimentata de acuzatiile penale ca s-a interferat in anchetarea crimei si ca a primit mita in valoare de 2,67 milioane de euro (4,3 milioane de dolari). Instantele din China sunt controlate de Partidul Comunist, astfel incat este de asteptat o condamnare, dar Bo a dat dovada de un spirit de aparare neasteptat, mai scrie AP, citata de Agerpres.

Incendiile continua sa se extinda in California si Nevada. Mai multe zone din rezervatia Naturala Nationala Yosemite au fost inchise. Pompierii au reusit sa controleze doar 5% din suprafata totala pe care s-a extins focul. De sambata dimineata, focul a afectat 50.585 de hectare, potrivit Reuters.

Sambata, zeci de mii de persoane s-au adunat in fata Memorialului lui Abraham Lincoln, in centrul capitalei americane Washington, pentru a marca 50 de ani de la discursul istoric pentru drepturile civile rostit de Martin Luther King, „Am un vis”. Acestia s-au reunit in fata imensei statui a fostului presedinte american Lincoln, unde la 28 august 1963 pastorul Martin Luther King, asasinat in 1968 la Memphis (Tennessee, sud), rostea discursul impotriva segregarii ce urma sa marcheze societatea americana.

Presa a scris si despre starea de sanatate a lui Nelson Mandela. Fostul presedinte sud-african se afla „uneori” intr-o stare critica, insa este stabil, organismul sau dand dovada de o „mare rezistenta”. Mandela este internat de peste doua luni pentru o infectie pulmonara. Eroul luptei anti-apartheid a implinit luna trecuta 95 de ani.

In Cehia au fost arestati sambata circa 100 de extremisti de dreapta, in timpul unor manifestatii anti-romi organizate in opt orase din Cehia si care au adunat aproximativ 1.500 de persoane, au anuntat autoritatile, potrivit AFP. In acelasi timp, contramanifestatii si evenimente au fost organizate de aparatorii drepturilor omului la Praga si in multe alte orase.

Politia rusa a retinut, duminica, zece activisti pentru drepturile omului reuniti in Piata Rosie din Moscova cu ocazia aniversarii manifestatiilor din anul 1968 impotriva interventiei sovietice in Cehoslovacia, relateaza AFP, potrivit Mediafax. Pe 25 august 1968, la patru zile dupa ce fortele sovietice fusesera trimise in Cehoslovacia, cateva persoane se adunasera in Piata Rosie pentru a denunta interventia militara pentru reprimarea „Primaverii de la Praga”. Opt protestatari au fost batuti si condamnati la inchisoare.

Pentru a comemora evenimentul, zeci de activisti pentru drepturile omului s-au adunat duminica in acelasi loc din Moscova purtand o pancarta pe care scria „Pentru libertatea noastra si a voastra!”, unul dintre sloganurile din 1968.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro