Sari direct la conținut

Analiza HN: 3700 de angajati din banci au fost concediati in ultimele 12 luni. Ceea ce nu au facut in 5 ani, bancile cauta sa faca in cateva luni. Solutiile sunt simple, dar nu pe placul lor

HotNews.ro
Dan Popa, Foto: HotNews.ro
Dan Popa, Foto: HotNews.ro

Peste 3700 de salariati din banci si-au pierdut locul de munca intre 1 august 2012- 1 august 2013, potrivit datelor BNR. Concedierile au prins viteza mai ales de la inceputul acestui an, bancile amanand cat au putut de mult restructurarea. Din pacate, urmatoarele luni nu se arata deloc roz pentru viitorul personalului bancar, procesul de restructurare urmand sa se acelereze. O parte din unitati vor fi inchise, iar unii angajati fie vor pleca fie se vor re-orienta catre alte departamente interne, toate acestea ca urmare a unui optimism exagerat in perioada de boom. Unele banci au adoptat un comportament evocat si de Guvernator in alte circumstante: erau ca iepurasul din desene animate – se termina crenguta, dar ele mai aleargau zece pasi. Acum trebuie sa se intoarca pe crenguta.

In graficul de mai jos aveti numarul personalului bancar la 1 august 2013. Barele rosii reprezinta personalul din Centrala bancilor. Evident, ajustarea de personal a lovit mai mult in salariatii din afara Centralei.

Nemultumirile actionarilor bancilor care opereaza in Romania au dus la schimbari masive de CEO. Practic, din top 10 sistem bancar, exceptie facand Raiffeisen Bank, mai toate au fost „decapitate” iar executivii inlocuiti. Se cauta CEO care sa fie performanti si pe partea de vanzari si pe partea de restructurare, ceea ce e foarte dificil de gasit.

E drept, buna parte dintre salariatii din banci nu aveau ce cauta acolo. Perioada de boom a dus insa la nevoia de angajati, iar filtrarea a fost aproape imposibila.

Citeste si „Oamenii din banci: profesionisti, cu simtul umorului. Involuntar

sau

Topul motivelor pentru care angajatii din banci sunt respinsi de concurenta

Nu anticipam modificari semnificative”in privinta personalului si a retelei. Monitorizam constant reteaua de agentii printr-un set de parametri; dimensiunea retelei nu s-a schimbat semnificativ in ultimii ani – au fost inchideri, deschideri si relocari, dar vorbim de activitati normale„, a declarat pentru HotNews.ro Steven van Groningen, CEO al Raiffeisen Bank.

Pentru a doua jumatate a anului, CEC Bank nu are neaparat in vedere extinderea sau, dimpotriva, inchiderea de unitati, ci continuarea programului de eficientizare a retelei de 1.097 de unitati. Implicit, va continua si procesul de restructurare a personalului, fie prin plecari, fie prin reincadrarea in alte activitati specifice bancilor comerciale. In perioada urmatoare, vom continua sa implementam o serie de masuri de eficientizare a activitatii, cum ar fi: redimensionarea retelei si relocarea unor unitati; alocarea mai eficienta, catre zonele care au potential de crestere, a resurselor umane existente; eficientizarea unor fluxuri operationale, in vederea reducerii cheltuielilor„, a marturisit HotNews.ro si Radu Ghetea, liderul comunitatii bancare si CEO al CEC Bank.

  • Acum, a venit vremea restructurarii

Mai jos, evolutia numarului de unitati bancare:

Daca ne gandim ca deschiderea unei agentii costa intre 100.000 si 150.000 euro, in functie de amplasament, personal si dotari, ne dam seama ca nu e o fericire sa „stergi”o asemenea investitie. Dar nici nu poti sa o subventionezi. Nu fara a mai creste o dobanda, un comision sau alte speze pe care clientii le platesc.

Ne asteptam la consolidari. Vor fi necesare in investitii masive. In vremuri bune ai nevoie de 4-5 % din piata ca sa fii profitabil. In vremuri ca cele de azi e nevoie de 8-10%„, explica Oana Petrescu, azi partener Deloitte, fost executiv in cadrul BCR.

Cine e de vina? Toti isi au partea lor de vina „Cand s-au implantat in Romania, bancile si-au facut planuri de business care nu s-au adeverit, in buna parte din cauza autoritatilor romane. ” Sistemul bancar a fost proiectatpentru un numar dublu de tranzactii- pentru 12-13 milioane de romani nu pentru 8-9 milioane cat sunt bancarizati. De la 45% grad de bancarizare, se preconiza ca vom ajunge in cativa ani la 70%, ceea ce in volum de tranzactii putea dubla piata. Asta daca s-ar fi intamplat niste lucruri care ulterior nu au mai avut loc din niste ratiuni neasteptate. Un bancher strain nu se poate gandi ca jumatate din salariile din Romania nu sunt bancarizate„, mai spune Oana Petrescu.

Eforturi sistematice prin care sa vrei sa fiscalizazi si sa bancarizezi populatia si veniturile erau asteptate si nu s-au intamplat. Eforturi de urbanizare a tarii potrivit planurilor facute in perioada de preaderare erau si ele asteptate si nu s-a mai intamplat. Nivelul pietei nu a mai atins planul la care fusese gandit, iar rezultatul este ajustarea nu doar a bancilor ci a intregii economii. Bancile isi ajusteaza acum asteptarile.Sa nu uitam, bancile iau resursele care exista si le plaseazain asa fel incat sa le rentabilizeze cat mai bine.

  • Ce modele de business ar putea fi viabile in viitor?

„Modelele de business nu sunt usor de definit. Daca de pilda o banca decide ca poate sa se finanteze din depozite si cu finantarea aceasta- avand si o retea foarte buna- vrea sa crediteze doar retailul si Statul- e si acesta un model de business care ar putea functiona. Si-ar reduce costurile cu tot ce avea inainte pe segmentul corporate- de la serviciile de analiza a creditelor, de urmarire post-credit, de recuperare samd. Altele se vor orienta catre veniturile din tranzactionarea. Vor renunta la o serie deservicii si oameni. Dar pentru asta ai nevoie de o vizibilitate foarte buna la nivel de sursa a veniturilor si a costurilor”, conchide Petrescu.

Mai sus, aveti salariile medii din sistemul bancar. Sunt mediile brute, ele diferind de la banca la banca dar si in interiorul aceleiasi banci, dupa criterii regionale.

Citeste si Ö poveste reala dintr-o banca” sau „Criza si salariile din banci

Concluzie:

Restructurarea ii va obliga pe bancheri sa o ia in doua directii: fie sa gaseasca noi modele de business, fie sa se apropie de clienti. Ambele nu au foarte multe in comun cu vechiul stil de lucru al bancilor din Romania; reprezinta ceva cu totul nou pentru ele. In functie de modul in care vor reusi sa se adapteze la aceste doua noi trenduri, vor reusi sa se mentina cu succes pe piata. Marea intrebare este daca vor reusi!. Datele de pana acum arata ca nu sunt campioane…

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro