Contre dure intre baronii PSD din Prahova si Arges pe tema regionalizarii. Mircea Cosma (Prahova): Nu putem glumi cu orgoliile, ragaielile si fanteziile bolnavicioase ale unor primari marunti de prin Pitesti, Targoviste, Slobozia
Proiectul regionalizarii provoaca noi conflicte in interiorul USL, de aceasta data intre doi lideri PSD – presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, si deputatul de Arges Mircea Draghici. Chiar daca proiectul regionalizarii e blocat, marul discordiei este stabilirea capitalei regiunii Muntenia, ambele judete revedicandu-si intaietatea.
Mircea Cosma a declarat intr-un interviu pentru Jurnalul Prahovean referitor la impartirea administrativ teritoriala a Romaniei ca exista foarte multe orgolii si „invita pe toata lumea sa-si vada lungul nasului”.
- Mircea Cosma: Sunt foarte multe pareri impartite, foarte multe pasiuni, foarte multe orgolii, dar invit pe toata lumea sa isi vada lungul nasului.(…) Nu poti sa pui resedinta in alte orase care au fost vremelnic capitale dar care nu au reusit sa isi ocroteasca domnitorul si nu au mai avut parte de dezvoltare. Avem si exemple: Curtea de Arges, Campulung Muscel, Targoviste si puteam continua. Mihai Viteazul este simbolul unitatii nationale, iar Ploiestiul a cinstit prin modul in care s-a dezvoltat memoria aceluia care l-a intemeiat. Dovada sta faptul ca astazi Ploiestiul este unul dintre marile orase ale Romaniei si de ce nu unul dintre orasele importante ale Europei. Este capitala petrolului mondial. Aici am avut prima rafinarie din lume si este locul in care avem insumate aproape toate tipurile de energii conventionale pe care le-a utilizat omenirea pana la utilizarea de astazi a energiilor regenerabile. (….)
- Daca fiecare dintre noi si-ar da seama de rolul si locul unei regiuni istorice in formarea poporului roman, aceasta capitala nu poate fi decat la Bucuresti sau la Ploiesti. Nu exista alt oras mai central intre Cetatea de Floci, respectiv Vadul Oii de azi, si Pitesti, decat Ploiesti sau in cel mai rau caz Bucurestiul. Dar, Bucurestiul va primi statutul de capitala europeana nu se poate ca institutiile regionale sa functioneze acolo. Logic este sa functioneze la Ploiesti. La distanta mica de principalul aeroport al tarii, situat pe DN1, pe autostrada, intr-o zona care cuprinde majoritatea formelor de relief si nu putem glumi tot timpul cu orgoliile, ragaielile si fanteziile bolnavicioase ale unor primari marunti de prin Pitesti, Targoviste,Slobozia sau din alte parti. (9 august, Jurnal Prahovean)
Mai mult, Mircea Cosma, prin fundatia sa Mihai Viteazul a demarat proiectul care vizeaza conceperea steagului regiunii Muntenia. Potrivit site-ului Consiliului Judetean Prahova, „in cadrul actiunii lansate de Fundatia Mihai Viteazul si Academia Romana, cu prilejul simpozionului Bogdan Petriceicu Hasdeu 175 de ani de la nastere, vor fi expuse la frontonul coloanelor Palatului Culturii din Ploiesti propunerile de steag ale regiunii Muntenia”.
Demersul liderului de Prahova l-a deranjat pe colegul sa de partid, deputatul de Arges, Mircea Draghici, care a reactionat in presa locala, acuzandu-l pe Cosma ca foloseste simbolurile istorice legate de Curtea de Arges.
- Mircea Draghici: „Este trist, insa, ca in graba lor de a recunoaste importanta istorica a primilor Basarabi si a capitalei lor de la Arges, au luat de pe Wikipedia, imaginea scutului din mormantul 10, fara a citi explicatiile alaturate. (…) Am incercat sa inteleg de ce locuitorii Ploiestiului isi doresc atat de mult un steag al voievozilor de la Arges si cred ca am gasit o explicatie.
- La vremea in care la Curtea de Arges si Campulung se inaltau resedinte domnesti, se ridicau biserici impunatoare si veneau cavaleri din intreaga Europa, orasul lor nu aparuse nici macar sub forma de sat, fiind atestat ca atare abia la 1503, iar statutul de targ a venit abia la sfarsitul secolului XVI, prin bunavointa marelui voievod al intregirii, Mihai Viteazul.
Asadar, vad in gestul conducatorilor judetului Prahova o aplecare in fata istoriei si a importantei Argesului domnesc, al Argesului regal si, de ce nu, in fata Romaniei de la Arges, asa cum a denumit-o academicianul Razvan Theodorescu.Altfel spus, domnule presedinte Mircea Cosma, or fi mai multi bani la dumneavoastra in batatura, dar la noi este istoria! (sursa: Argesul)
Disputele publice intre liderii locali ai PSD au loc pe fondul stoparii temporare a procesului de reorganizare administrativa. Liderii centrali ai USL, inclusiv Liviu Dragnea – care coordoneaza acest proces – au declarat ca este putin probabila organizarea in acest an a referendumului de revizuire a Constitutiei, care ar fi esentiala pentru reorganizarea teritoriului. Liderii USL au acuzat o decizie a Curtii Constitutionale, care a statuat ca referendumurile se pot organiza dupa regula cvorumului mai mic, de 30%, abia peste un an.
In paralel insa au loc reorganizari ale unor institutii-cheie in plan local, precum ANAF. In urma acestei reorganizari, Prahova a devenit centru regional, fapt ce a starnit furia liderilor politici argeseni. Potrivit Ziarului Argesul, judetul in care legea este facuta de PSD-istul Constantin Nicolescu si echipa sa a mai pierdut Inspectoratul pentru Constructii, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare, Posta, Departamentul Antifrauda si conducerea regionala a Inspectoratului de Stat pentru Control in Trafic Rutier.
Liderii argeseni ai PSD au dat deja semne de nervozitate fata de conducerea centrala, acuzindu-i in presa locala pe liderii partidului ca ignora o organizatie care a fost fruntasa la toate alegerile si referendumurile din ultimii ani.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/c9ff5d1f640c99f5b27ec6452e5fafce/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));