Definitivat 2013 Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret": Invatamantul nu mai este demult atractiv pentru absolventii bine pregatiti
Rezultatul examenului de definitivat 2013 „scoate in evidenta si o realitate dura a pregatirii aspirantilor la titlul de dascal”: „invatamantul nu mai este de mult atractiv pentru absolventii bine pregatiti”, sustine Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” intr-un comunicat remis HotNews.ro.
„Numarul mic de promovati este insa si rezultatul subfinantarii sistemului. In conditiile in care nu acorzi salarii decente si beneficii pe masura, prin care sa atragi absolventii valorosi in sistemul de invatamant, nu ai cum sa ceri performanta„, a declarat Tudor Spiridon, secretar general FSE „Spiru Haret”.
Acesta a precizat ca federatia „a solicitat, in mai multe randuri, actualului Guvern o noua lege de salarizare pentru personalul din invatamant, insa nu am primit nici o invitatie la negocieri. Consideram ca este obligatoriu sa demaram, in perioada imediat urmatoare, discutiile privind sistemul de salarizare din invatamant„.
Federatia „tine sa felicite cele peste 3.000 de cadre didactice care au reusit sa obtina peste nota 8 la examenul de definitivat. Acest concurs ofera un plus valoare sistemului de invatamant, dar scoate in evidenta si o realitate dura a pregatirii aspirantilor la titlul de dascal„, se arata in comunicatul trimis HotNews.ro.
Reprezentantii federatiei precizeaza ca in analiza rezultatelor de la examenul national de definitivare in invatamant „trebuie sa tinem cont ca, in acest an, Ministerul Educatiei Nationale a decis ca nota minima de promovare a examenului sa fie 8 si nu 7„.
Rezultate Definitivat 2013: Promovabilitatea la nivel national este de 47,83%, cu 14,4 puncte procentuale mai mica decat anul trecut
Rezultatele examenului national de definitivat 2013 au adus o rata de promovare de 47,83%, inainte de depunerea si solutionarea contestatiilor. Anul trecut, promovabilitatea la examenul de definitivat a fost de 62,23%. Scaderea cu 14,4 puncte procentuale a numarului de cadre didactice care au promovat aceasta proba vine in contextul in care, anul acesta, nota minima de promovare a examenului national de definitivare in invatamant este 8, si nu 7, si au avut dreptul sa participe la proba si debutantii cu un an vechime la catedra (fata de vechimea minima necesara la catedra de 2 ani, cum era pana acum).
Potrivit Legii Educatiei Nationale, cadrele didactice care promoveaza examenul de definitivat dobandesc titlul de profesor cu drept de practica in invatamantul preuniversitar. Cadrelor didactice angajate cu contract de munca pe o perioada determinata, care au promovat examenul de definitivat, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(a), prin hotararea consiliului de administratie din scoala respectiva.
Persoanele care nu promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot participa la cel mult doua alte sesiuni ale acestui examen, in conditiile reluarii de fiecare data, anterior sustinerii examenului, a stagiului de practica cu durata de un an scolar, se mai arata in lege. Persoanele care nu promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot fi angajate in sistemul national de invatamant preuniversitar numai pe perioada determinata, cu statut de profesor debutant.
Ulterior definitivatului, evolutia in cariera se realizeaza prin gradul didactic II si gradul didactic I.
Citeste si: