Sari direct la conținut

Lucrari facute fara cap: O strada din Suceava asfaltata prima data in ultimii 20 de ani a fost gaurita dupa doar cateva zile pentru montarea conductelor de apa

HotNews.ro
Strada sparta pentru lucrari edilitare, Foto: Monitorul de Suceava
Strada sparta pentru lucrari edilitare, Foto: Monitorul de Suceava

Strazile proaspat asfaltate si sparte din nou la cateva zile pentru lucrari edilitare au devenit un lucru frecvent intalnit in localitatile din Romania. O astfel de lucrare fara cap este relalatata joi de catre publicatia locala Monitroul de Suceava ce prezinta cazul unei stradute de cartier care a fost reasfaltata dupa 20 de ani si, la doar cateva zile dupa, a fost sparta pentru a se instala conducte noi de apa. Autoritatile locale recunosc ca situatia nu este normala si explica de ce s-au facut fac lucrarile in contratimp: „Lucrarile de schimbare a conductelor sunt departe de grafic. Programul de reparatii stradale nu putea sa astepte pana cand vor incepe lucrarile de schimbare a conductei peste tot”.

„O situatie total aberanta, o adevarata bataie de joc fata de banul public, a dus la exasperare locatarii catorva blocuri” dintr-un cartier al municipiului Suceava, scrie publicatia locala Monitorul de Suceava.

„Totul a inceput dupa ce o strada secundara, dintre blocuri, a fost reabilitata acum doua saptamani in cadrul programului de reparatii stradale demarat de Primaria municipiului Suceava. (…) La cateva zile dupa ce s-a turnat covor asfaltic, alti muncitori, de la alta firma, au inceput sa sape cu utilajele in noul covor asfaltic. De ce? Pentru a monta conducte de apa, in cadrul programului de schimbare a retelei de utilitati”, scrie publicatia citata.

„Din 1994, de cand ne-am mutat aici, pe aceasta strada s-au mai facut doar reparatii izolate, la gropi mari. Dupa 20 de ani s-a pus in sfarsit un covor asfaltic. Ne-am bucurat ca in sfarsit va fi si la noi mai bine si mai curat, dupa care am fost socati cand am vazut ca incepe sa bubuie picamerul in asfalt”, povesteste unul dintre locatarii din zona.

„Daca tot s-au facut aceste lucrari, nu intelegem de ce nu a existat o strategie. Unul bate cuiul, altul vine a doua zi si il scoate…. Toate astea se fac pe banii nostri, ai tuturor contribuabililor. In plus, noi, locatarii de aici, trebuie sa suportam din nou praf si mizerie si tind sa cred ca nici la anul bucata asta de drum nu va mai fi readusa la starea initiala”, a declarat un alt locatar, intarind o alta nemultumire a oamenilor: in general, strazile si trotuarele afectate de lucrari sunt reparate de mantuiala, santurile sunt acoperite cu pamant si lasate asa.

„Daca tot s-au facut aceste lucrari, nu intelegem de ce nu a existat o strategie. Unul bate cuiul, altul vine a doua zi si il scoate…. Toate astea se fac pe banii nostri, ai tuturor contribuabililor. In plus, noi, locatarii de aici, trebuie sa suportam din nou praf si mizerie si tind sa cred ca nici la anul bucata asta de drum nu va mai fi readusa la starea initiala”, a declarat Cristian Stirbu.

Viceprimarul orasului, Ovidiu Doroftei, a admis ca situatia este anormala, insa a explicat cum s-a ajuns aici. Pe de o parte, Primaria Suceava are in derulare un program de reabilitare a strazilor secundare, in timp ce, pe de alta parte, in municipiul resedinta de judet este in plina desfasurare si un program de schimbare a conductelor de apa potabila, lucrare al carei beneficiar este societatea de apa si canal ACET. Logic si firesc ar fi fost ca intai sa se monteze conductele si apoi sa se reabiliteze strada. Numai ca, spune viceprimarul Doroftei, lucrarile de schimbare a conductelor sunt departe de grafic.

„Stim ca este un inconvenient major, insa programul nostru de reparatii stradale nu putea sa astepte pana cand vor incepe lucrarile de schimbare a conductei peste tot. Mai sunt inca foarte multe strazi unde cei de la Pfeiffer au de intervenit, dar nu puteam sa lasam tot orasul un crater doar pentru ca la un moment dat se va interveni pentru schimbarea retelelor de apa si canal”, a declarat Ovidiu Doroftei, citat de Monitorul de Suceava.

La fel se intampla si in buricul Capitalei: Piata Universitatii sparta, la cateva zile de la inaugurare

O situatie asemanatoare s-a petrecut in ruma cu aproape un an chiar in buricul Capitalei, atunci cand, la aproximativ o saptamana de la finalizare a lucrarilor de amenajare a Pietei Universitatii, pavajul a fost spart din nou pentru executarea unei lucrari la retelele edilitare.

Atunci, reprezentantii Primariei au declarat ca lucrarea de pe strada Toma Caragiu apartine Distrigaz si este vorba de o avarie care a necesitat interventia imediata.

„Dupa finalizarea interventiei, Distrigaz are obligatia sa aduca pavajul la starea initiala” au declaratii reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti, insa, la fel cum s-a intamplat dupa cateva luni si in alta parte a pietei, pavajul a fost deteriorat si denivelat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro