Sari direct la conținut

DropCoal, experimentul românesc de pe Stația Spațială Internațională a fost pus în funcțiune cu succes

HotNews.ro
Lucrari la ISS, Foto: Captura NASA TV
Lucrari la ISS, Foto: Captura NASA TV

DropCoal, un experiment românesc creat cu sprijinul RISE și coordonat de INFLPR, a fost pus în funcțiune pentru prima dată pe 15 noiembrie pe Stația Spațială Internațională (ISS). Astronautul Donald Pettit a instalat dispozitivul într-un laborator special numit ICE Cubes Facility.

Primele teste au arătat că toate sistemele funcționează corect: transmiterea de date, descărcarea imaginilor, mișcarea motoarelor și circulația lichidului. Urmează o serie de verificări detaliate, după care echipa va începe experimentele planificate. Acestea vor ajuta la înțelegerea modului în care lichidele se comportă în spațiu și la dezvoltarea unor noi tehnologii utile.

„Suntem mai mult decât bucuroși să anunțăm că DropCoal este acum operațional, după ce astronautul Donald Pettit l-a instalat săptămâna trecută în ICE Cubes Facility a Stației Spațiale Internaționale.

Instalarea a decurs fără probleme, fără provocări sau întârzieri neașteptate, demonstrând fiabilitatea echipamentului. 15 noiembrie marchează o piatră de hotar importantă pentru Dropcoal, fiind pornit și operat pentru prima dată de la stația noastră terestră, la RISE. Am reușit să generăm primele picături în microgravitație, confirmând principalele blocuri funcționale: raportarea telemetriei, descărcarea imaginilor, funcționarea servomotoarelor, pomparea picăturilor în circuitul fluidic etc”, a anunțat compania pe Facebook.

Acesta marchează începutul fazei de punere în funcțiune, când echipa va derula o serie de experimente de validare hardware pentru a se asigura că toate sistemele funcționează corect. Odată finalizată această fază, operatorii vor continua cu desfășurarea experimentelor planificate, urmând scenariile conturate de echipa științifică condusă de INFLPR. Aceste rezultate vor fi analizate în detaliu, iar seturile de date agregate vor oferi oamenilor de știință baza pentru extinderea modelelor existente de interacțiuni și aplicații fluidice.

Compania Romanian InSpace Engineering (RISE) a lansat, la începutul lunii noiembrie, către Staţia Spaţială Internaţională misiunea Drop Coal, un experiment ştiinţific dezvoltat integral în România, în cadrul unui proiect finanţat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA)

Proiectul DropCoal marchează mai multe premiere: prima sarcină utilă proiectată şi fabricată integral în România care va ajunge la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, Romanian InSpace Engineering SRL fiind de altfel prima entitate din România care a dezvoltat un experiment validat de comisiile de siguranţă ale ESA şi NASA pentru a fi utilizat la bordul ISS (zbor cu echipaj uman).

Echipa oamenilor de ştiinţă care au propus experimentul este condusă de experţi ai Institutului Naţional pentru Fizica Laserilor Plasmei şi a Radiaţiei INFLPR România în colaborare cu Universitatea Tehnică din Darmstadt (Germania) şi Universitatea Carnegie Mellon (Statele Unite ale Americii).

Experimentul Dropcoal studiază modul în care picăturile de apă și etanol de diferite dimensiuni se comportă atunci când se ciocnesc la viteze diferite. O cameră de mare viteză înregistrează procesul de interacțiune și amestecare. Această cercetare poate ajuta oamenii de știință să îmbunătățească formulele medicamentelor precum și modelele de ardere a combustibilului în mediul microgravitațional.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro