Sari direct la conținut

Ce este Consiliul Legislativ si cine conduce institutia care s-a opus Constitutiei lui Crin Antonescu

HotNews.ro

Consiliul Legislativ, o institutie aproape necunoscuta pentru publicul larg, a intrat in atentia media dupa ce a facut o serie de observatii de importanta majora la proiectul de revizuire a Constitutiei elaborat de comisia lui Crin Antonescu. Consiliul Legislativ este institutia care functioneaza pe langa Parlament si are ca principale atributii analizarea si avizarea proiectelor de legi, initativelor legislative, ordonantelor si hotararilor Guvernului. Institutia este condusa de 12 ani de Dragos Iliescu, un jurist care a fost numit in functie de catre Parlamentul condus la aceea vreme de Valer Dorneanu si Doru Ioan Taracila. Dragos Iliescu a fost decorat ordinul Steaua Romaniei de catre presedintele Ion Iliescu in 2002.

Despre Dragos Iliescu exista extrem de putine informatii publice, seful institutiei fiind la fel de discret in spatiul public ca si institutia insasi. Pe site-ul Consiliului Legislativ nu exista un CV al lui DRagos Iliescu, ci doar declaratia de avere si interese.

Potrivit declaratiei sale de avere, Iliescu are trei terenuri, agricol (50 ha), forestier (6 ha) si intarvilan (4200 mp) obtinute prin succesiune de la parinti, o casa mostenita tot de la parinti si o garsoniera cumparata. Totodata, venitul anual al acestuia din salariu este de 58 430 lei si are si un depozit bancar in valoare de 134 000 euro.

Dragos Iliescu a fost numit in 1995 presedinte al Sectiei de drept public a Consiliului Legislativ, iar in 2001 a devenit presedintele instutiei.

La doar un an de la preluarea sefiei Consiliului Legislativ, potrivit site-ului Administratiei Prezidentiale, in 2002, presedintele Romaniei, Ion Iliescu, l-a decorat pe Dragos Iliescu cu „Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler „pentru activitatea profesionala deosebita si pentru conducerea si coordonarea competenta a Consiliului Legislativ”.

Potrivit legii de functionare, Consiliul este condus de un presedinte care are in subordine trei presedinti de sectii pe drept public, drept privat si evidenta oficiala a legislatiei. Statul de functii si regulamentul de ordine interioara se aproba de catre presedintele Consiliul Legislativ. Presedintele institutiei este numit de Parlament.

Institutia analizeaza si avizeaza proiectele de legi, propunerile legislative si proiectele de ordonante si de hotarari cu caracter normativ ale Guvernului, in vederea supunerii lor spre legiferare sau adoptare, dupa caz.

De asemenea, institutia analizeaza si avizeaza rectificarea si republicarea in Monitorul Oficial a actelor normative, realizeaza si coordoneaza, din dispozitia Camerei Deputatilor sau a Senatului, elaborarea unor proiecte de coduri sau de alte legi de complexitate deosebita si examineaza conformitatea legislatiei cu prevederile si principiile Constitutiei si sesizeaza birourile permanente ale Camerelor Parlamentului si, dupa caz, Guvernul asupra cazurilor de neconstitutionalitate constatate.

Consiliul Legislativ s-a infiintat in 1993 prin Legea nr. 73 din 5 noiembrie 1993.

In 1996, dupa aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului Legislativ, elaborat in temeiul art. 10 din Legea nr. 73/1993, Consiliul Legislativ si-a inceput efectiv activitatea.

Consiliul Legislativ a analizat proeictul de revizuire al Constitutiei elaborat de comisia lui Crin Antonescu si a facut o serie de observatii asupra acestuia. In avizul asupra proiectului de revizuire, Consiliul Legislativ a sesizat faptul ca seful statului este parte a puterii executive, alaturi de premier, si nu poate pierde acest statut, solicitand parlamentarilor sa renunte la teza privind definirea puterilor in stat din proiectul de revizuire a Constitutiei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro