Schimbare in Constitutie: Orice persoana este obligata sa se prezinte la audieri in fata unei comisii parlamentare
Un amendament depus de PNL si votat de Comisia pentru modificarea Constitutiei arata ca orice persoana este obligata sa se prezinte la audieri daca a fost invitat in scris de o comisie parlamentara. Amendamentul prevede ca persoana convocata la Parlament se poate prezenta direct sau prin reprezentant legal.
Forma amendamentului:
Orice persoana de drept public, orice persoana juridica privata si orice persoana fizica are obligatia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, dupa caz, in fata unei comisii parlamentare, in urma invitatiei scrise primita din partea acesteia.
Asa cum e formulat, amendamentul deschide calea audierii magistratilor in Parlament. Au mai existat tentative din partea parlamentarilor de a cere socoteala procurorilor, insa acestia au refuzat sa mearga la comisiile de ancheta invocand separatia puterilor in stat si deciziile CSM.
Dupa referendumul din 2012, USL a infiintat comisii de ancheta parlamentare pentru a verifica anchetele procurorilor si i-a chemat la audieri in Parlament pe sefii de atunci ai DNA-ului si Parchetului General. Laura Codruta Kovesi, pe atunci sefa PG, declara: „Nu o să merg la o asemenea comisie. De altfel, există decizii ale plenului CSM care spun că procurorii nu pot fi cercetaţi de comisii parlamentare. Pentru abaterile procurorilor există Inspecţia Judiciară, care cercetează astfel de reclamaţii”, spunea Kovesi.
Chiar si juristii PSD sustineau atunci ca sefii de parchete nu pot fi cercetati de Parlament. Senatorul PSD, Ioan Chelaru (azi membru in constituanta) declara, citat de Gandul: „Şefii de parchete nu pot fi cercetaţi de Parlament. Există în acest sens decizii ale CSM. Sigur că procurorii pot participa la discuţiile dintr-o astfel de comisie dacă nu au nimic de ascuns. Sunt comisii cu şedinţe publice la care participă presa „, a declarat senatorul Ioan Chelaru, citat de Gandul.