Sari direct la conținut

Romania viitoare: Mai mica? Mai mare? Una? Mai multe? Sau altceva?

Contributors.ro
Dragos Paul Aligica, Foto: Hotnews
Dragos Paul Aligica, Foto: Hotnews

Dati click aici si priviti cu atentie la desfasurarea a 2000 de ani de istorie politica in trei minute. Priviti cu mare atentie. Este un spectacol fascinant. Istoria Europei. Harta Europei. O harta dinamica. Algoritm de prezentare a modului cum arata Europa politica din suta in suta de ani: Europa in anul 100, Europa in anul 200 si tot asa pana la Europa in 1900 si Europa in anul 2000. O senzationala lectie de istorie.

Doua lucruri remarcabile sunt de notat:

1. Totul este in flux. Norma e schimbarea, nu stabilitatea. De la suta la suta de ani, sistematic, totul se schimba. Si schimbarile sunt radicale. Nu doar configuratia politica generala a continentului se schimba dar aproape in toate cazurile entitatile insasi (state, contururile lor si chiar si eticheta de pe contururi) se schimba. Rareori sunt de doua ori la fel. Este remarcabil.

De aici o intrebare: Anul 2100. De ce ar ramane lucrurile neschimbate de acum inainte? Cand vedem cat de mari schimbari apar regulat de la o suta de ani la alta, ideea de stabilizare intr-un anumita configuratie ne apare absurda. De ce ar ramane Europa blocata in actuala configuratie?

2. Evolutia spatiului acum populat de poporul roman si proiectul sau politic-statal: Romania. De ce ar ramane lucrurile neschimbate de acum inainte? Intrebare retorica. Evident ca nu vor ramane neschimbate. Intrebarea reala este in ce directie se vor schimba lucrurile si daca poporul roman si elita sa vor avea ceva de spus in asta.

Sa comentam un pic.

Din motive neclare romanii par sa fie convinsi ca orice ar face, oricat ar fi de incompetenti, corupti, prosti gospodari, indolenti, primitivi etc., Istoria le-a asigurat un loc in fata si caldut.

Istoria arata insa exact cum ati vazut din harta dinamica de mai sus. Exact asa. Unde vad romanii vreun loc garantat pentru ei sau pentru un stat sau entitate politica romaneasca acolo, nu stiu. Relatia privilegiata cu codrul nu garanteaza nimic altceva decat lemne de foc, mure si bordeie cu vedere la luminis. Atat.

Putem spune cu certitudine aproape perfecta, aproape de 1, ca in 87 de ani de acum inainte, in 2100, harta Romaniei nu va arata ca cea din 2000.

Este un principiu al extrapolarii folosit in teoria predictiei. Daca relativ la un fenomen de interes ai identificat un trend constant, cel mai probabil lucru legat de viitorul fenomenului in cauza este ca trendul respectiv va continua. In cazul de fata este suficient sa te uiti in locul geografic al Romaniei pe harta, asa cum apare el de la suta la suta de ani. Este suficient sa te uiti in locul geografic al altor state pe harta. Stii ce ce cel mai probabil sa urmeze. Punct.

Deci cand vorbim despre Romania viitorului vorbim despre o entitate diferita de cea de azi. Foarte probabil diferita in ceea ce priveste granitele. Si destul de probabil in ceea ce priveste eticheta, numele. Putem specula cu privire la ambele (va fi o Romanie sau mai multe, mai mica sau mai mare etc. sau va fi Romania sau Rromania, Valahia sau Moldova etc). Dar nu are rost sa speculam. Sa ne limitam la a spune atat: Va fi ceva diferit de ce e acum.

Cat de diferit? Aici este o alta discutie. Fara sa speculam putem face insa apel la alt principiu al teoriei predictiei, diferit de extrapolare: ideea de model cauzal.

Te uiti la diferite forte care vor determina fenomenul de interes in urmatoarea suta de ani si analizezi ce posibil impact vor avea ele. De aici un posibil raspuns cu privire la directia in care merg lucrurile (Sigur, lucrurile sunt mai complicate un pic – evolutia impactului este nu absoluta ci relativa, relativa la ce vor face si celelalte tari din jur- dar pentru scopurile noastre sa ne limitam la ideea cea mai simpla).

Sa dam un exemplu: Secolul 21 este un secol al stiintei, organizarii (managementului) si tehnologiei. Cum ai lua-o, cum ai pune-o, statele si popoarele ce vor avea avantajul in aceste domenii vor supravietiu si prospera. Orice model predictiv trebuie sa tine sema de asta. Orice analiza a viitorului unei tari in secolul 21 pleaca de aici.

Cum stau romanii in aceste domenii? Cum arata samanta pusa azi de sistemul de educatie, samanta ce va rodi in deceniile ce vin? Cum arata economia -organizarea si performanta sa- de azi ce pune bazele pentru maine? Cum arata clasa politica si capacitatea ei de guvernare? Cum arata centrele stiintifice si tehnologice? Cum arata statul de drept, institutiile pietei? Dar comunicarea publica, mass media si cultura publica?

Toate sunt variabile intr-un posibil model predictiv privind viitorul Romaniei. Ce spun ele?

Un lucru simplu: Predictia prin extrapolare pare sa convearga cu predictia pe baza de model.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro