Sari direct la conținut

Administratia Barack Obama, in centrul a trei scandaluri majore. Editorialistii conservatori vorbesc despre un nou Watergate

HotNews.ro
Barack Obama, Foto: Captura CBS
Barack Obama, Foto: Captura CBS

Agenti ai fiscului care vizeaza grupurile conservatoare, incoerenta in ceea ce priveste atentatul de la Benghazi si, acum, interceptari ale ziaristilor: administratia condusa de Barack Obama este implicata intr-o serie de scandaluri stanjenitoare, de care adversarii sai republicani nu au ezitat sa profite, scrie AFP.

Presedintele american, la mai putin de cinci luni dupa inceperea celui de-al doilea sau mandat de patru ani, a fost nevoit sa consacre luni o mare parte a conferinte comune de presa cu premierul britanic David Cameron pentru a replica la acuzatiile de „abuz de putere” venite din Congres.

Obama, care la instalarea sa la Casa Alba in 2009 vorbea despre o „noua era a responsabilitatii”, a fost nevoit sa admita ca ar fi scandalos ca IRS, fiscul american, sa fi anchetat tintit grupari provenite din miscarea ultra-conservatoare „Tea Party”.

Or, IRS recunoscuse vineri ca acesta a fost cazul si isi ceruse scuze. Congresul a lansat imediat anchete parlamentare si audierile vor incepe in aceasta saptamana.

Dar dezvaluirile continua sa se multiplice in ceea ce priveste amploarea anchetelor fiscale iar o serie de conservatori, congresmeni sau editorialisti, evoca acum fantoma scandalului Watergate, care l-a costat functia pe presedintele Richard Nixon in 1974.

„Administratia a avut o saptamana dificila, dar saptamana a fost si mai dura pentru primul amendament” al Constitutiei, care consacra libertatea de exprimare, a acuzat marti seful minoritatii republicane din Senat, denuntand un „abuz de putere fara rusine si demn de derbedei” si solicitand executivului sa „coopereze deplin” cu alesii.

Aceste evolutii intervin in momentul in care administratia se afla deja in defensiva in dosarul Benghazi (Libia) care a costat viata a patru americani, printre care si ambasadorul, in 11 septembrie 2012.

Bilant scheletic

Republicanii acuza executivul ca a dorit sa ascunda caracterul „terorist” al acestui atac pentru a nu periclita sansele realegerii lui Obama la prezidentialele din 6 noiembrie, acuzatii care au fost insa respinse de echipa presedintelui.

Or, administratia a fost nevoita sa admita ca „elemente de limbaj” furnizate de CIA dupa atacul de la Benghazi au fost indulcite pentru a evita sa se expuna la critici, dupa ce presa a publicat mai multe e-mailuri saptamana trecuta.

Obama a denuntatat „motivatii politice” si o „diversiune” a adversarilor sai.

Un nou scandal a izbucnit luni, cand agentia de presa Associated Press a anuntat ca Departamentului de Justitie din SUA ar fi confiscat in secret, de doua luni, desfasuratoarele telefonice ale unor jurnalisti.

Agentia a denuntat astfel o „intruziune masiva si fara precedent”, in timp ce departamentul Justitiei s-a ascuns in spatele necesitatii de a apara „integritatea anchetei”, ale carei motive ramana inca incerte. Casa Alba a precizat ca nu are nicio cunostina despre aceasta investigatie.

Administratia este sub focul criticilor, constata marti cotidianul USA Today, intr-un moment delicat pentru Obama.

Bilantul sau pentru 2013 ramane scheletic, in special dupa esecul unei reforme care isi propunea sa reglementeze detinerea de arme de foc; Statele Unite sufera in continuare o cura de austeritate in lipsa unui acord in Congres iar in politica externa intampina mari dificultati in incercarea de a convinge Rusia sa inceteze sa sustina regimul sirian, in conditiile in care conflictul ameninta sa ia o turnura regionala.

In acest context, Moscova a anuntat marti ca a demascat un prezumtiv agent CIA si a denuntat si ea o „provocare” demna de Razboiul Rece.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro