Sase ciobani cu 300 de oi vor pleca in transhumanta din Brasov si vor parcurge 1.400 de km pana in Cehia
Sase ciobani – doi romani, doi polonezi si doi ucraineni – cu o turma de 300 de oi vor pleca din Brasov, pe 11 mai, urmand sa parcurga in 100 de zile 1.400 de km pentru a ajunge in Cehia. Proiectul este initiat de o fundatie din Polonia si una din Romania, avand ca scop reconstituirea unui vechi obicei specific mocanilor ardeleni – transhumanta.
Ciobanii vor pleca pe 11 mai din Rotbav – judetul Brasov si vor ajunge în Cehia pe 14 septembrie. In drumul lor, vor trece prin cinci tari – Romania, Ucraina, Polonia, Slovacia si Republica Ceha – de-a lungul arcului carpatic. Proiectul este realizat de Asociatia „Transhumanta” din Romania si Fundatia Pasterstwo Transhumancyjne din Polonia.
„Proiectul s-a nascut in 2010 cand am participat la un targ de produse traditionale in Torino (Italia) si acolo m-am intalnit cu ciobani polonezi. Am vazut ca avem vocabular asemanator, haine asemanatoare, obiceiuri asemanatoare si i-am intrebat de ce. Mi-au spus ca sunt urmasi ai ciobanilor veniti din Transilvania care s-au stabilit in Polonia si au infiintat acolo state. Pe la 1600, in cautarea de pasuni, ciobanii transilvaneni au trecut muntii si s-au stabilit acolo”, a explicat pentru HotNews.ro George Catean, presedintele Asociatiei Transhumanta.
Acesta spune ca ciobanii si oile vor parcurge in fiecare zi circa 14 km „in mersul oii”. „Daca animalul poate putem si noi oamenii. Cele 300 de oi cu care plecam de la Brasov vor fi donate in Ucraina populatiilor sarace care locuiesc in satele de acolo si drumul va fi continuat cu alte 300 de oi care vor fi aduse cu camioane. Facem asta fiindca asa prevad normele pentru protectia animalelor, pentru a nu extenua oile”, mai povesteste George Catean.
Potrivit acestuia, scopul proiectului este „în primul rand tragerea unui semnal de alarma asupra civilizatiei care se afla de-a lungul arcului carpatic, civilizatie care se bazeaza pe agricultura de subzistenta, ale carei stil de viata este legat de traditie, civilizatie care s-a dezvoltat în secole, care are o cultura comuna, care foloseste un «vocabular ciobanesc» identic, haine traditionale asemanatoare, civilizatie care se poate pierde în contextul conditiilor de globalizare existente”.
Plecarea ciobanilor in transhumanta va fi sarbatorita pe 11 mai printr-un eveniment in aer liber. Sarbatoarea începe la ora 11.00 la Rotbav. Cei prezenti la eveniment vor avea ocazia sa asiste la ritualurile pastorale premergatoare plecarii, precum: mulsul oilor amestecarea traditionala a mioarelor, alesul si numaratul oilor la rascol sau binecuvantarea înainte de drum. Din program fac parte si demonstratii de tuns manual al oilor sau de fabricare traditionala a branzei, spectacole de muzica populara si traditii din sud-estul Transilvaniei.