Sari direct la conținut

Congresul PSD: Tandemul Victor Ponta – Liviu Dragnea urmeaza sa fie reconfirmat in fruntea partidului. Vezi in text cum s-au impartit functiile de vicepresedinti si care este miza congresului PSD

HotNews.ro
Victor Ponta si Liviu Dragnea, Foto: Agerpres
Victor Ponta si Liviu Dragnea, Foto: Agerpres

Social democratii se reunesc in Congres la sfarsitul saptamanii pentru a-l reconfirma pe Victor Ponta in functia de „el lider maximo”, iar pe Liviu Dragnea – mana sa dreapta. Din postura de premier si castigator al alegerilor din 2012, Victor Ponta are un ascendent in fata baronilor locali, iar la congresul partidului miza este sa-si consolideze controlul asupra acestora. Dupa ce l-a indepartat pe Marian Vanghelie de la sefia Organizatiei Bucuresti si cu un Adrian Nastase prezent la congres pe scaunul de fost presedinte al PSD si lipsit de sansa de a activa politic, Ponta a facut deja jocurile politice pentru functiile de conducere in Biroul Permanent National al PSD, ajutat de Liviu Dragnea.

Principalele decizii de pe agenda Congresului PSD, desfasurat vineri si sambata la Sala Palatului:

  • alegerea unei noi conduceri pana la alegerile din 2016 (presedinte, secretar general, vicepresedinti la nivel national)
  • desemnarea celor opt vicepresedinti pentru viitoarele regiuni de dezvoltare
  • modificarea Statutului formatiunii
  • fuziunea cu UNPR

Conducerea PSD a decis sa ca evenimentul sa se desfasoare sub genericul „120 de ani de social-democratie in Romania”, iar principalul mesaj mediatic pe care liderii social-democrati vor sa-l transmita este ca PSD este principalul partid politic din Romania.

Sub acest generic, social democratii au organizat pe scena un prezidiu la care vor sta toti presedintii PSD de la infiintarea partidului: Ion Iliescu, Petre Roman, Ovidiu Gherman, Adrian Nastase si Mircea Geoana.

O alta miza majora o reprezinta functiile de vicepresedinte la nivel regional – functii care ar putea reprezenta o rampa catre sefia viitoarelor regiuni de dezvoltare.

Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro ca Victor Ponta doreste ca evenimentul sa nu fie umbrit de niciun conflict intern. De altfel, singura situatie care ar fi putut crea probleme a fost inlaturata. Astfel, functia de vicepresedinte pe regiunea Sud – Est a fost disputata in interiorul PSD de catre liderul CJ Constanta – Nicusor Constantinescu, si liderul CJ Vrancea – Marian Oprisan.

Pe fondul revoltei lui Nicusor Constantinescu impotriva Guvernului pe tema arieratelor, Ponta si-a manifestat toata sustinerea pentru candidatura lui Oprisan. Sursele citate sustin ca pentru a evita un conflict deschis, la congres ar fi validata candidatura lui Nicusor Constantinescu pentru functia de vicepresedinte pe regiunea Sud-Est, iar lui Marian Oprisan i-ar fi asigurat un post de vicepresedinte la nivel national.

De altfel, marea miza a Congresului este impartirea celor opt functii de vicepresedinti pe regiuni. In contextul in care la Guvern se pregatese proiectul regionalizarii, functiile sunt o miza importanta pentru baronii PSD, care ar fi astfel favoriti la sefia viitoarelor regiuni. Sursele citate sustin ca Victor Ponta si Liviu Dragnea au trasat deja favoriti impusi pentru cele opt functii pe regiuni de dezvoltare:

  • Regiunea Bucuresti Ilfov: unicul candidat este Robert Negoita (prima Sectorul 3), cunoscut ca apropiat a lui Victor Ponta
  • Regiunea Centru: candideaza actualul ministru al Apararii, Mircea Dusa
  • Regiunea Nord Est: candideaza primarul Iasiului, Gheorghe Nichita 
  • Regiunea Nord Vest: candideaza Ioan Rus, apropiat al lui Victor Ponta
  • Regiunea Sud Vest: favorit este presedintele CJ Olt, Paul Stanescu, in fata presedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa
  • Regiunea Vest: favorit este seful Consiliului Judetean Timisoara, Titu Bojin. Contracandidatul sau este Ion Mocioalca, seful PSD Caras Severin.
  • Regiunea Sud: favorit este presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, iar contracandidatul acestuia este presedintele CJ Ialomita, Silvian Ciuperca.
  • Regiunea Sud Est este disputata de catre liderul CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, si primarul Buzaului, Constantin Boscodeala. 

De precizat este ca alegerea vicepresedintilor regionali se va face de catre delegatii din regiunile din care provin, in timp ce nominalizarile pentru restul functiilor din Biroul Permanent National vor fi facute prin votul tuturor delegatiilor.

Vicepresedintii PSD – candidati pe placul lui Ponta

Pe langa cei 8 vicepresedinti regionali vor fi alesi si 8 vicepresedinti la nivel national. Si aici prioritate au oameni apropiati de Victor Ponta si Liviu Dragnea. Potrivit surselor social-democrate, in carti sunt ministrii Nicolae Banicioiu, Dan Sova, Marian Oprisan, Titus Corlatean, Constantin Nita, precum si Constantin Nicolescu (seful CJ Arges), Ion Calinoiu (seful CJ Gorj).

Alti competitori pentru functiile de vicepresedinti la nivel national se numara si Dan Nica (ministrul Comunicatiilor), Gheorghe Bunea Stancu (seful CJ Braila), Eugen Bejenariu (fost ministru in cabinetul Nastase), Ion Calea (seful CJ Valcea) si Marian Vanghelie.

De asemenea, Comitetul Executiv al PSD a suplimentat la cinci locurile rezervate femeilor in Biroul Permanent National. Pe aceste locuri vor intra Ecaterina Andronescu, Lia Olguta Vasilescu, Rovana Plumb, Corina Cretu si Gabriela Firea.

Liviu Dragnea – puterea executiva in PSD

Un alt punct pe ordinea de zi a Congresului este modificarea statutului PSD. Pentru Liviu Dragnea se va infiinta o noua functie in PSD, cea de presedinte executiv. Din postura de ministru al Dezvoltarii si Administratiei si vicepremier, Dragnea a renuntat la functia de secretar general al PSD, nu insa si la controlul asupra organizatiilor.

„Functia de ministru al Administratiei ii permite lui Dragnea sa-si intareasca controlul asupra filialelor PSD, iar viitoarea functie de presedinte executiv ii da si controlul decizional la nivelul partidului, in colaborare cu Victor Ponta”, au explicat sursele citate.

Functia de secretar general va fi preluata de Andrei Dolineaschi, care in prezent este interimar.

O alt modificare la statut care va fi supusa votului delegatiilor este restrangerea atributiilor secretarului general al PSD. Astfel, secretarul general nu va mai fi ales la Congres, cum este in prezent, ci va fi validat de Comitetul Executiv la propunerea presedintelui partidului. Totodata, viitorul secretar general al partidului va primi o indemnzatie pentru munca depusa la partid.

O importanta modificare a statutului vizeaza modul de alegere a conduceri PSD. In 2010, la propunerea lui Victor Ponta s-a introdus in statutul partidului prevederea ca presedintele PSD sa fie ales cu votul majoritatii membrilor de partid si nu de reprezentanti ai organizatiilor judetene. Sursele Hotnews.ro sustin ca aceasta prevedere va fi eliminata din statut.

Fuziunea cu UNPR: Gabriel Oprea si Neculai Ontanu – viitori vicepresedinti PSD

La Congresul PSD se va adopta o rezolutie privind fuziunea cu UNPR. Potrivit surselor citate, fuziunea se va face prin absorbtie si va avea loc dupa Congresul PSD. Social democratii au rezervat doua functii de vicepresedinti la nivel national pentru Gabriel Oprea si Neculai Ontanu.

  • Congresul PSD se va desfasura la Sala Paltului in perioada 19-20 aprilie in prezenta a 4200 de delegati. 
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro