Sari direct la conținut

Ocuparea posturilor in universitati: Care sunt standardele minimale care se aplica la concursurile pe posturile universitare? Ce spun rectorii si legea

HotNews.ro

Ministerul Educatiei a publicat pe 21 decembrie 2012 in Monitorul Oficial posturile vacante scoase la concurs de universitatile private si de stat, dupa care pe 27 decembrie 2012 a modificat standardele minimale – criteriile pe care candidatii trebuie sa le indeplineasca pentru a ocupa acele posturi. Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi a pastrat standardele din 2011 pentru ca „intentia noastra a fost ca pe aceasta competitie (…) sa ne raportam la nivel global, adica nu numai in Romania”, a declarat pentru HotNews.ro rectorul Vasile Astarastoae.

Tot standardele minimale din 2011, „mai anevoioase”, se aplica si la Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir”, sustine rectorul Corina Dumitrescu. Pe de alta parte, Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes-Bolyai, a afirmat ca aici concursul se face conform noilor standarde pentru ca senatul universitar „a aprobat ceva mai tarziu aceste posturi”. „A fost o perioada de nesiguranta datorita si schimbarilor din esicherul politic romanesc”, a precizat acesta.

Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial, pe 21 decembrie, aproape 2.000 de posturi vacante scoase la concurs de universitatile private si de stat din Romania. Este vorba despre posturi care au fost blocate in 2009, cand institutiile bugetare nu au mai avut voie sa mai angajeze personal. Pe 27 decembrie, in Monitorul Oficial a fost publicat insa si Ordinul 6.560 semnat de Ecaterina Andronescu si care prevede noi standarde minimale pe care cei din invatamant trebuie sa le indeplineasca pentru a ocupa posturile de lector, conferentiar sau profesor.

Legea Educatiei Nationale spune ca fiecare universitate isi stabileste o metodologie proprie de ocupare a posturilor, care este aprobata de senatul universitar. Aceasta metodologie proprie contine standardele universitatii, dar care trebuie sa fie „superioare sau egale standardelor minimale nationale”, se arata in Metodologia-cadru aprobata prin Hotarea de guvern nr. 457/2011. Ulterior, universitatea trebuie sa transmita catre Ministerul Educatiei – „obligatoriu in primele 30 de zile calendaristice de la inceperea fiecarui semestru al anului universitar” – lista posturilor scoase la concurs, precum si metodologia proprie.

In consecinta, posturile scoase in data de 21 decembrie 2012 urma sa fie ocupate printr-un concurs organizat in baza standardelor minimale in vigoare la acea data, din 2011, si nu a standardelor minimale publicate ulterior in Monitorul Oficial pe 27 decembrie 2012.

Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi: Nu am mai schimbat metodologia, adica sa mai coboram stacheta

Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania

Vasile Astarastoae

Foto: Agerpres

Rep: Ce standarde minimale aplicati la concursurile pe posturile universitare?

Vasile Astarastoae: La noi la universitate exista o imbinare a noilor standarde si a celor vechi. Noi am pastrat conditia de „abilitare” pentru a candida la postul de profesor. In rest, sunt noile standarde, dar daca are conditia de abilitare atunci in mod sigur depaseste si noile standarde pentru ca aceasta conditie de abilitare este mult mai sus decat noile standarde.

Rep: Noile angajari se fac conform metodologiei proprii a universitatii existenta la data de 21 decembrie 2012 sau conform ordinului din 27 decembrie 2012?

Vasile Astarastoae: La noi la universitate, nu am avut in sedinta de senat supus la vot modificarea standardelor si atunci concursurile se fac dupa metodologia pe care am trimis-o.

Rep: Deci conform standardelor minimale din 2011?

Vasile Astarastoae: Da. Dar standardele minimale din 2011 acopera si standardele din ordinul de ministru [din 27 decembrie 2012 – n.red.]. Acolo se spune „standarde minimale”. La noi, standardele nu trebuie sa coboare sub acelea. Daca sunt putin mai sus, e conform legii si a autonomiei. Pentru ca acolo spune ca metodologia nu trebuie sa fie sub acele standarde. Chiar daca acum standardele sa spunem ca au mai coborat putin, noi suntem poate putin mai mult deasupra standardelor, dar nu suntem sub, pentru ca legea spune foarte clar ca nu trebuie sa fii sub acele standarde.

Intentia noastra a fost ca pe aceasta competitie, care este o competitie si pe piata educationala, trebuie sa ne raportam la nivelul global, adica nu numai in Romania. Deci ca sa poti sa fii acceptat in Romania nu avem probleme, dar trebuie sa fim acceptati si in randul celorlalte universitati. Asta a fost ratiunea pentru care nu am mai schimbat metodologia, adica sa mai coboram stacheta. Am pastrat-o, cu atat mai mult cu cat incet-incet oamenii s-au obisnuit si aspira spre acele standarde si chiar au si satisfactia ca pot sa le indeplineasca.

Ioan Aurel Pop, rector al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca: Universitatea noastra se aliniaza standardelor noi

Ioan Aurel Pop

Ioan Aurel Pop

Foto: Agerpres

Rep: Ce standarde minimale aplicati la concursurile pe posturile universitare?

Ioan Aurel Pop: Este un concurs sui-generis de data asta. In universitatile in care senatele lor universitare au aprobat posturile acestea scoase la concurs inainte de a aparea in Monitorul Oficial al Romaniei in luna decembrie anul trecut noile standarde, in aceste universitati se aplica vechile regulamente, pentru ca nu se poate schimba in timpul jocului regula. Asta este un principiu de drept pe care l-au acceptat senatele respective.

In universitatile in care aprobarea posturilor s-a facut mai tarziu, de regula se aplica noile standarde cu anumite corectii, pentru ca in acele standarde publicate in Monitorul Oficial din 27 decembrie 2012, la anumite comisii, s-au strecurat erori. Va dau un exemplu: la specialitatea stiinte economice nu era corect punctajul total si atunci s-au facut anumite corectii.

Datorita acestei situatii de provizorat, de nesiguranta, senatele universitatilor in virtutea principiului autonomiei au putut aproba si alte standarde mai inalte, conform cartei universitatii respective, si atunci astazi s-a ajuns oarecum la o pluralitate de criterii care vor fi aplicate numai de aceasta data cu ocazia acestei sesiuni de concursuri. Dar in niciun caz standardele pe care le voteaza senatele universitatilor nu se poate sa fie inferioare celor date de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Rep: Dar despre care standarde vorbim: despre cele din 2011 sau despre cele din 27 decembrie 2012?

Ioan Aurel Pop: Din cate cunosc eu, universitatile din Iasi si Bucuresti, universitatile mari – Alexandru Ioan Cuza si Universitatea din Bucuresti – au optat pentru standardele vechi pentru ca ele erau in vigoare cand dumnealor au decis sa aprobe in senat posturile. Universitatea noastra din Cluj a aprobat ceva mai tarziu aceste posturi si atunci se aliniaza standardelor noi cu o observatie: senatul a recomandat sa fie ceva mai mare exigenta, pentru ca vrem sa ne pastram prestigiul de mare universitate a tarii.

Rep: Pe de alta parte legea spune ca transmiterea care Ministerul Educatiei a solicitarii in vederea publicarii in Monitorul Oficial a postului scos la concurs se realizeaza obligatoriu in primele 30 de zile calendaristice de la inceperea fiecarui semestru al anului universitar, cu tot cu metodologia proprie. Si atunci intrebarea este cum s-a produs aceasta decalare la universitatea dvs?

Ioan Aurel Pop: Asa este. A fost o perioada de nesiguranta datorita si schimbarilor din esichierul politic romanesc si in acest moment noi nu ne legam de inceputul semestrului al II-lea pentru ca daca aceste posturi nu vor fi validate de catre senatele universitare pana la inceperea celui de-la doilea semestru, postul castigat prin concurs intra in vigoare si la alta data, conform deciziei senatului. Daca semestrul nostru incepe in 27 februarie, se poate intra cu noul post pe 1 martie sau cu 1 aprilie, respectand criteriile din codul muncii.

Corina Dumitrescu, rectorul Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”: Noi aplicam standardele din 2011 care sunt mai anevoioase

Corina Dumitrescu

Corina Dumitrescu

Foto: Agerpres

Rep: Ce standarde minimale aplicati la concursurile pe posturile universitare?

Corina Dumitrescu: In concret, in ceea ce ne priveste, noi aplicam ambele randuri de acte normative, tocmai ca sa nu fie niciun fel de discutii, atat pentru conferentiari, cat si pentru profesori. Este adevarat ca [Ordinul 6.560 care prevede noi standarde minimale – n.red.] a aparut dupa si ca e o regula in timpul jocului, dar problema este ca daca intri in joc si nu aplici ceva care a aparut intre timp pot sa apara discutii. Iar acum discutia este ca pe noua lege universitatile isi asuma si gradul de conferentiar, si gradul de profesor. Nu mai trec prin CNATDCU cum era inainte, ca ministerul pana la urma prin comisiile de specialitate si prin comisia superioara sa omologheze aceste titluri. Sigur ca este o discutie, universitatile destul de neomogen procedeaza. Dar de acum ce sa facem, pentru ca s-au tot schimbat? In tot cazul, noi mergem pe maximum, ca sa nu fie discutii.

Rep: Adica aplicati standardele minimale din 2011?

Corina Dumitrescu: Pai noi aplicam standardele din 2011 care sunt mai anevoioase ca sa spun asa. Iar pe cele ameliorate, asta este, data viitoare. Pentru ca asta este si normal, ca incepusera sub reglementarea din 2011 concursurile si atunci nu avem cum sa schimbam.

Ce spun reglementarile legale, punct cu punct:

21 decembrie: apare in Monitorul Oficial anuntul de scoatere la concurs a aproape 2.000 de posturi vacante in universitatile de stat si private

27 decembrie: apare in Monitorul Oficial Ordinul 6.560 semnat de Ecaterina Andronescu care prevede noi standarde minimale pentru ocuparea posturilor din invatamant (Detalii aici)

Legea Educatiei Nationale:

Art. 295. – (1) Metodologia-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor vacante va fi stabilita prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, la propunerea CNATDCU.

(2) Metodologia va stabili, pentru fiecare titlu sau functie didactica, cerintele minime pentru prezentarea la concurs, cu referire la standardele minimale stabilite conform art. 219 alin. (1) lit. a), modul de organizare si de desfasurare a concursului, de solutionare a contestatiilor, conflictele de interese si incompatibilitatile, in vederea asigurarii calitatii, a respectarii eticii universitare si a legislatiei in vigoare.

(3) Universitatile au obligatia sa respecte aceasta metodologie si sa publice toate posturile scoase la concurs, insotite de programa aferenta concursului, cu cel putin doua luni inainte de concurs. Publicarea posturilor scoase la concurs se face cel putin pe site-ul web propriu si pe un site web specializat, administrat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Art. 297 – (1) In baza metodologiei-cadru prevazute la art. 295 alin. (1) si a legislatiei in vigoare, universitatile isi stabilesc metodologia proprie de conferire a titlurilor si de ocupare a posturilor didactice si de cercetare, care este aprobata de catre senatul universitar. Aceasta metodologie nu poate face referire la vechime si nu poate discrimina persoanele din afara institutiei sau tarii fata de persoanele din institutie ori din tara.

(2) Rezultatele concursurilor sunt aprobate de senatul universitar, iar incadrarea pe post se face incepand cu prima zi a semestrului urmator concursului.

Art. 219 – (1) CNATDCU are urmatoarele atributii:

a) propune un set de standarde minimale necesare si obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din invatamantul superior, a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare, a calitatii de conducator de doctorat si a atestatului de abilitare. Aceste standarde se adopta prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului. Standardele minimale de acceptare de catre CNATDCU a dosarului pentru obtinerea atestatului de abilitare nu depind de functia didactica sau gradul profesional al candidatului si sunt identice cu standardele de acordare a titlului de profesor universitar;

b) propune metodologia-cadru prevazuta la art. 295 alin. (1);

Metodologia-Cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare vacante din invatamantul superior a fost aprobata prin Hotararea de Guvern nr. 457/2011 din 4 mai 2011:

– Art. 1 alin. (4) Standardele universitatii nu pot deroga de la standardele minimale nationale definite la alin. (1), aprobate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, potrivit art. 219 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 1/2011. Standardele universitatii sunt superioare sau egale standardelor minimale nationale.

– Art. 10

(1) Institutia de invatamant superior poate sa organizeze concurs pentru ocuparea pe perioada nedeterminata a unui post didactic sau de cercetare numai dupa publicarea de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a postului scos la concurs, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.

(2) In vederea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, institutiile de invatamant superior transmit Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului urmatoarele documente:

a) lista posturilor propuse pentru scoatere la concurs si structura acestora, semnata si stampilata de rectorul institutiei de invatamant superior;

b) extrasul din statul de functii care contine posturile scoase la concurs, semnat de rector, decan si directorul de departament sau conducatorul scolii doctorale;

c) in cazul posturilor didactice, declaratia pe propria raspundere a rectorului institutiei de invatamant superior care atesta ca toate posturile didactice propuse a fi scoase la concurs au in structura numai discipline din planurile de invatamant ale specializarilor/programelor de studii legal infiintate, inclusiv ca forma de invatamant si localitate de desfasurare;

d) metodologia proprie.

(3) Transmiterea catre Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a solicitarii in vederea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, a postului scos la concurs se realizeaza obligatoriu in primele 30 de zile calendaristice de la inceperea fiecarui semestru al anului universitar.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro