Fast-food-ul creste riscul de astm sever la copii – studiu
Copiii si adolescentii care consuma hrana de tip fast-food mai mult de trei ori pe saptamana prezinta un risc crescut de astm sever, rinita alergica si eczeme, potrivit unui studiu publicat luni si citat de AFP.
Studiul se bazeaza pe datele colectate asupra a 319.000 adolescenti cu varste cuprinse intre 13 si 14 ani si a 181.000 copiii cu varse cuprinse intre sase si sapte ani, care au participat la un studiu international legat de astm si alergiile in perioada copilariei, demarat in 1991 si in care au fost implicate in total o suta de tari.
Cercetatorii, condusi de Innes Asher, de la Universitatea Auckland din Noua Zeelanda, i-au chestionat pe adolescenti si pe parintii copiilor despre regimul lor alimentar si gravitatea simptomelor respiratorii observate in cursul ultimelor 12 luni.
Acestia au observat ca fast-food-ul era singurul tip de hrana „asociat” cu o agravare a simptomelor in cele doua grupuri de tineri indiferent de tara, nivelul social sau sex.
Trei sau mai multe mese de tip hamburger pe saptamana ar majora riscul de a avea un astm sever cu 39% la adolescenti si cu 27% la copii. De asemenea, ar majora riscul de a avea o rinita alergica sau eczeme grave, potrivit studiului publicat in revista Thorax, care face parte din grupul britanic British Medical Journal (BMJ).
In schimb, consumul de fructe de trei sau mai multe ori pe saptamana ar un efect protector, cu o reducere a gravitatii simptomelor la 11% la adolescenti si cu 14% la copii.
Cercetatorii au precizat ca nu este vorba de o legatura cauza – efect, ci de o „asociere” statistica ce trebuie sa faca obiectul unor studii suplimentare.
„Daca aceasta asociere (…) va fi dovedita, ea va avea o semnificatie majora in termeni de sanatate publica in conditiile in care consumul de fast-food continua sa creasca la nivel mondial”, adauga cercetatorii.