Sari direct la conținut

AUDIO VIDEO Cristi Danilet, membru CSM: Am informatii exacte ca se pregateste modificarea statutului procurorului prin modificarea Constitutiei/ Punerea procurorilor sub autoritatea profesionala a ministrului justitiei inseamna sfarsitul independentei justitiei

HotNews.ro
Judecatorul Cristi Danilet in studioul HotNews.ro, Foto: Hotnews
Judecatorul Cristi Danilet in studioul HotNews.ro, Foto: Hotnews

„In cadrul unor dezbateri ferite de ochii publici din Ministerul Justitiei, a Guvernului in general, exista intentia manifesta de a se modifica Constitutia pentru separarea procurorului de judecator, pentru crearea unui CSM distinct, pentru punerea procurorilor sub autoritatea administrativa si profesionala a ministrului justitiei. Ceea ce, pentru mine, inseamna sfarsitul independentei justitiei” a declarat judecatorul Cristi Danilet, membru in Consiliul Superior al Magistraturii, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Acesta sustine ca miza tensiunilor din CSM are substrat politic si ca se incearca „afectarea atributiilor CSM in vederea controlarii justitiei”. Danilet mai spune ca are „informatii exacte” ca se pregateste modificarea statutului procurorilor prin modificara Constitutiei si trecerea lor in Executiv.

Asculta integral interviul cu Cristi Danilet, membru CSM

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de judecatorul Cristi Danilet in timpul interviului acordat HotNews.ro:

  • Este vorba de o miza cu substrat politic. Datorita reformelor din justitie din 2005, judecatorii  si procurorii au devenit in fapt independenti. Au curajul si toate conditiile necesare pentru a instrumenta in mod corect si obiectiv dosare, inclusiv cu oameni grei din politica, din afaceri sau din lumea interlopa, iar acest lucru nu mai poate fi controlat de clasa politica. Motiv pentru care se intentioneaza afectarea statutului judeatorilor si procurorilor, afectarea atributiilor CSM in vederea controlarii justitiei. Practic, se vrea a se pune capat acestor dosare care sperie cu adevarat clasa politica. Dosare care au inceput sa curga pe banda rulanta. Este vorba de condamnari, cel putin in ultimii doi-trei ani, a unor personalitati de prim rang.
  • Eu cred ca niste umori personale, niste conflicte personale au ajuns sa fie interpretate in spatiul public ca fiind de fapt conflicte intre cele doua categorii de magistrati, judecatorii si procurorii din justitia romana. Procurorii au statut de magistrati independenti din anul 2005. Prin reforma din 2005 s-a scris in lege „procurorii sunt independenti in solutiile date”. Dependenta lor de ministrul jusitiei este doar una de natura administrativa si am ramas astazi cu un apendice, ministrul care propune numirea conducerii parchetului general, seful DNA si DIICOT. In rest, nu exista o subordonare profesionala fata de ministrul justitiei. Toate puterile sunt la CSM. Daca legea si Constitutia revizuita din 2003 a imputernicit CSM-ul sa gestioneze cariera in mod egal a judecatorilor si procurorilor, nu vad astazi rostul reluarii unor dezbateri pe care le credeam abandonate in 2003.

  • Eu nu vad ce ar trebui sa clarificam, aceasta discutie a  constitutit obiectul dezbaterilor pentru modificarea Constitutiei in 2003: procurorii au statut egal cu al judecatorilor in ce priveste cariera lor, aici nu discutam despre functiile procesuale. Fireste ca, intr-un proces, judecatorul este magistratul independent si obiectiv care analizeaza argumentele pro si contra aduse de procuror si avocat, dar acolo vorbim de functii procesuale. Or, noi aici vorbim de cariera judecatorilor si procurorilor, de protectia lor in CSM unde avem calitate egala. 
  • Anumite tensiuni care astazi au aparut in spatiul public alimenteaza direct vointa politicului. In cadrul unor dezbateri ferite de ochii publici din Ministerul Justitiei, a Guvernului in general, exista intentia manifesta de a se modifica Constitutia pentru separarea procurorului de judecator, pentru crearea unui CSM distinct, pentru punerea procurorilor sub autoritatea administrativa si profesionala a ministrului justitiei. Ceea ce, pentru mine, inseamna sfarsitul independentei justitiei.

  • Daca procurorii vor avea o cariera gestionata politic, ei nu vor mai avea nici conditiile, nici indrazneala de a instrumenta dosare cu oameni politici. Or, stim bine astazi ca lupta anti-coruptie se duce la nivel de varf: se duce la nivelul partidelor, oamenilor politici, la nivelul unor puternici oameni de afaceri care fura din banii mei, din banii dvs. Acestia trebuie trasi la raspundere. Cetateanul obisnuit nu va avea nici o garantie ca procesele vor fi corect desfasurate daca cariera magistratilor va depinde o clipa de factorul politic. 
  • Am decis sa votez cu doamna Haineala datorita analizarii  proiectelor de candidatura, pe de-o parte, pe de alta parte datorita atitudinii manifeste pentru sustinerea statului de drept a doamnei Haineala in cursul evenimentelor tragice as putea spune de asta vara cand au fost afectate institutii fundamentale ale statului. Mi-am format convingerea ca aceasta atitudine pro-reformista si pentru mentinerea statului de drept va fi mentinuta si in continuare mai ales in acest an cand avem provocari uriase cu revizuirea Constitutiei. 
  • Am informatii exacte ca se pregateste modificarea statutului procurorilor in primul rand prin modificarea Constitutiei. Prin urmare, cred ca este timpul si rolul nostru ca magistrati, respectiv societatea civila, sa sprijine justitia in cadrul dezbaterilor care vor incepe pe marginea revizuirii Constitutiei. Din februarie, am inteles de la premier, va incepe sa functioneze forumul constitutional. Este locul in care noi, dvs, alti interesati, pot sa militeze pentru mentinerea independentei justitie sau pentru afectarea ei. In conditiile in care din acest forum va rezulta ca trebuie afectat in sens negativ statutul judecatorilor sau procurorilor, ori componenta organizarea sau rolul si atributiile CSM, eu personal voi sfatui cetatenii sa nu voteze un astfel de proiect de lege de revizuirea Constitutiei.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro