Cum si de ce a renuntat Victor Ponta la ideea cooptarii UDMR la guvernare/ Vezi in text de ce au facut presiuni baronii PSD
Inaintea intalnirii cu UDMR, liderii USL s-au intalnit in cabinetul lui Crin Antonescu. La discutii au participat si baronii locali Marian Oprisan, Gheorghe Nichita, Nicusor Constantinescu, Radu Mazare si Liviu Dragnea care, alaturi de liberali, au facut presiuni asupra Victor Ponta sa renunte la cooptarea UDMR la guvernare. Potrivit surselor Hotnews.ro, in cadrul discutiilor baronii i-ar fi spus lui Ponta ca sub nicio forma nu sunt dispusi sa imparta functiile cu UDMR in viitorul Executiv. Totodata, acestia ar fi folosit ca argument suprem impotriva UDMR faptul ca electoratul uselist este impotriva cooptarii acestora in Guvern.
„Au fost alaturi de PDL la guverare si acum vin din nou cu pretentii, de-abia au intrat in Parlament si vin cu pretentii de-a ajunge din nou la putere. Multi din partid nu sunt de-acord cu asta, vin oamenii la noi sa ne spuna ca ei nu ne-au votat ca sa aducea UDMR la putere”, ar fi comentat unul din liderii PSD.
De asemenea acelasi surse sustin ca in PSD exista o neincredere fata de intalnirea secreta pe care Victor Ponta ar fi avut-o cu Basescu si de sustinerea pe care Ponta dorea sa o acorde UDMR-ului. „Nu s-a consultat cu nimeni, nu a intrebat conducerea partidului si acest lucru a deranjat pe multi”, au explicat sursele citate.
Surse din interiorul PSD sustin ca Liviu Dragnea, Marian Oprisan si Radu Mazare s-au bazat pe nemultumirile liderilor din teritoriu si pe opozitia liderului PSD Ion Iliescu impotriva UDMR, fortandu-l pe Ponta sa renunte la cooptarea acestora in Guvern. „Dragnea a fost cel care a coalizat baronii impotriva lui Ponta, l-a ajutat pe prietenul Antonescu si in acelasi timp a subminat autoritatea lui Ponta”, au explicat sursele citate.
De altfel, Ion Iliescu, Liviu Dragnea, Marian Oprisan si Radu Mazare s-au declarat public impotriva cooptarii UDRM-ului la Guvernare.
Radu Mazare: „Eu am spus foarte clar, daca ni-i baga pe gat cei din Europa si americanii, si ne conditioneaza, asta este, ii inghitim. Daca nu, nu vad de ce ar trebui sa intre la guvernare. Sau mai exact, nu ar trebui sa intre sub nicio forma. Daca sunt bagati cu forcepsul, asta e viata. (…) Daca exista o explicatie logica si suntem fortati sa-i luam pentru a nu suferi ulterior … ca poate sa te conditioneze… nu iti dau drumul la banii europeni, nu aia, nu aia, atunci ca peste cinci luni de zile sa nu avem de suferit mult mai mult, ii iei. Daca nu, ca nu au ce sa caute aici, sa stea cu Basescul lor pe care l-au sustinut in sapte ani de zile”(Mediafax)
Ion Iliescu: „Este o stare de spirit in societatea romaneasca tinand seama de comportarea UDMR mai ales la referendum, care a creat o stare de respingere din partea unor formatiuni. Trebuie luat in considerare acest lucru. Nu poate fi ignorata. Altminteri, ideea era ca sa-si asigure o sustinere parlamentara mai solida, dar o are, are doua-treimi in Parlament aceasta alianta, asa ca nu e o problema. In acelasi timp, sunt portile deschise pentru dialog, conlucrare cu UDMR, cred ca este un lucru firesc si matur (…) USL are o majoritate solida, stabila. E suficient. Altminteri s-a facut un gest de poarta deschisa pentru dialog si conlucrare si cu UDMR si cu alte formatiuni. Deci sunt doua laturi diferite ale unor optiuni si unor politici adoptate” (Agerpres)
Marian Oprisan: „Punctul meu de vedere este ca nu trebuie sa cooptam UDMR la guvernare’
De partea cealalta, liberalii l-ar fi avertizat pe Ponta ca nu accepta cooptarea UDMR, cu riscul de a nu intra la guvernare. Pe baza opozitiei din PSD, liberalii au fortat amenintand cu iesirea de la Guvernare. PNL a votat intr-o sedinta restransa decizia de a refuza cooptarea UDMR-ului.