VIDEO / GALERIE FOTO Regele Charles, primit cu aplauze în satul Viscri, în ultima zi a vizitei sale în România / Ce cadouri a primit de la localnici, dar și de la Dorin Cioabă
Marți, în ultima zi de vizitei sale în România, Regele Charles al III-lea a fost așteptat de zeci de persoane în satul Viscri din județul Brașov, unde a fost primit cu aplauze de oameni veniți din toată țara.
Localnici și turiști l-au așteptat pe monarhul britanic venit la Viscri să petreacă câteva ore la „casa albastră”, una din cele zece proprietăți pe care le are în România. Casa de la Viscri este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales, unde este deschis un Centru de Pregătire de care beneficiază ucenici, meşteri artizani, studenţi şi arhitecţi din întreaga ţară.
El s-a întâlnit acolo cu producători din zonă și din Maramureș, care i-au adus și daruri – brânzeturi, horincă sau fotografii înrămate de la vizitele sale anterioare din România, conform stirilorprotv.ro.
Pe drumul spre Viscri, regele Charles s-a oprit la țiglăria din Bățanii Mari, care a fost realizată cu sprijinul său și unde se fabrică, prin metode tradiționale, țiglele care îmbracă acoperișurile mai multor case, biserici sau castele din Europa.
Marți, regele Charles se află în ultima zi – a cincea – a vizitei sale private în România, unde a venit singur.
Regele Charles al III-lea a dat o recepţie la Viscri, la împlinirea a 25 de ani de la prima sa vizită în România
La Viscri, regele Charles al III-lea a dat o recepţie, la împlinirea a 25 de ani de la prima sa vizită în România, ocazie cu care suveranul a ţinut să îi întâlnească pe toţi cei cu care, de-a lungul timpului, a colaborat, scrie Agerpres.
Printre invitaţi s-a regăsit şi fostul premier Dacian Cioloş, alături de soţia sa, îmbrăcaţi în port popular – Dacian Cioloş purtând o cămaşă din zona Moldovei, cumpărată de la un târg pe care l-a organizat în 2013, în calitate de comisar european, în timp ce soţia sa, Valérie Cioloş-Villemin, avea un costum popular din Măgura, zona Moeciu.
Regele Charles al III-lea i-a mai avut printre invitaţi pe contele Tibor Kálnoky, pe medicul Radu Deac, pe reprezentanţii Fundaţiei ADEPT din Saschiz, pe regele autoproclamat al romilor, Dorin Cioabă, numeroşi reprezentaţi ai unor întreprinderi şi asociaţii cu impact social şi de mediu, însă şi pe membrii a două familii din judeţul Maramureş, din localităţile Breb şi Budeşti.
- „Sunt foarte onorat, foarte onorat şi ne-am dorit de mult (să îl întâlnim pe rege – n.r.) pentru că, pentru noi, familia regală a fost un model atunci când s-a trecut de la titulatura de bulibaşă la cea de rege.
- Ca şi model a fost luată Casa Regală a Angliei. Regina Angliei şi acum Regele Charles sunt, ca să spunem aşa, conducătorii noştri pentru că în ţările care sunt administrate de ei sunt foarte multe comunităţi de romi – Scoţia, în Irlanda, în Australia, în Canada. (…) Asta a fost una dintre dorinţele mele şi mă bucur că astăzi sunt aici, la Viscri, mai ales că e la noi aici, în ţară, şi într-un loc atât de frumos pe care şi noi îl descoperim acum. Cu această ocazie, soţia mea şi-a pus o dorinţă la intrare aici: a zis „vreau să devin vecină cu Regele” şi o să căutăm şi noi o casă aici, să cumpăr”, a declarat pentru Agerpres Dorin Cioabă.
El şi soţia sa i-au oferit Regelui Charles al III-lea un cadou – un cazan de cupru în miniatură, care îi reprezintă pe romi.
- „Este un obiect de cupru care ne reprezintă pe noi. Dacă ne-a invitat în casa lui, acasă la el, nu puteam să venim cu mâna goală. Îi aducem un cadou pentru rege, pentru casă (…)
- E o căldare, un lucru reprezentativ pentru comunitatea noastră de căldărari şi un obiect pe care vrem să-l aibă în casă. Este un mini-cazan de fabricat ţuică. Noi suntem cei mai mari meşteri în astfel de obiecte şi am adus un astfel de cadou să-l aibă la el în casă. (…) Este steagul nostru internaţional. El semnifică verde albastru, adică iarba şi cerul, iar roata este simbolul nomadismului”, a spus Cioabă.
El a precizat că are şi un mesaj pentru Regele Charles al III-lea, legat de comunitatea internaţională de romi: „Aş vrea ca Domnia Sa să se aplece puţin şi asupra problemei internaţionale a romilor şi asupra romilor care migrează în ţările Uniunii Europene, pentru că Uniunea Europeană, de un timp, ne-a lăsat deoparte, pentru că a fost problema sirienilor, a fost acum problema Ucrainei şi întotdeauna romii au fost lăsaţi. Romii o duc foarte greu şi sunt, să spunem aşa, discriminaţi în aceste state şi ne dorim ca prin vocea Regelui să dăm puţină presiune pe autorităţile internaţionale, pe instituţii şi să ne ajute în bunul demers al activităţii mele”.
Printre invitaţii speciali s-a regăsit şi Gheorghe Bod din Budeşti, judeţul Maramureş, în vârstă de 80 de ani, care a fost invitat de rege, fiind proprietarul unei mori vechi de peste 200 de ani, pe care prinţul Charles a vizitat-o în anul 2005.
Gheorghe Bod a venit împreună cu nepoatele sale, Reghina, de 20 de ani, şi Irina Lazar, de 11 ani, precum şi cu alţi membri ai familiei, pentru a-l saluta pe rege şi i-au adus daruri specifice Maramureşului.
- „Venim din Budeşti şi i-am adus Regelui un cadou specific din zona Maramureşului istoric, şi anume o traistă realizată manual şi o sticlă cu horincă ce are în interiorul său o sculptură realizată, de asemenea, manual.
- Majestatea Sa a vizitat moara în urmă cu 18 ani şi, de asemenea, avem o poză în care apare Regele cu bunicii noştri, la moara din Budeşti. A fost făcută în 2005, atunci a vizitat pentru prima oară Regele comuna. Am primit acum invitaţii din partea Regelui, şi-a dorit să ne reîntâlnim după 18 ani. Am fost foarte bucuroşi şi ne simţim privilegiaţi să avem ocazia aceasta. Nici nu ştim ce să-i spunem, încă ne gândim. Îi spunem, în primul rând, că-l aşteptăm cât de curând şi în Maramureş. Am venit cu părinţii şi cu bunicul nostru”, a spus Reghina Lazar.
Regele Charles al III-lea a petrecut câteva zile la proprietatea sa din Valea Zălanului, judeţul Covasna, unde sâmbătă a făcut o plimbare în natură, fiind însoţit de contele Kalnoky Tibor şi de alte persoane.
Îmbrăcat lejer, cu ochelari de soare şi cu binoclu la gât, regele s-a plimbat prin împrejurimile satului. Apoi, el a fost aşteptat cu produse tradiţionale din zonă şi a stat de vorbă cu localnicii.
Regele Charles al III-lea a ajuns vineri în România, fiind primit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. În onoarea sa a fost oferită, la Cotroceni, o recepție la care au luat parte aproximativ trei sute de persoane.
În discursul susținut la Cotroceni, Regele Charles al III-lea a spus că a ajuns să iubească România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele şi biodiversitatea. El a spus în limba română: ”Ţară de glorii, ţară de dor!”, fiind aplaudat de oficialii prezenţi la eveniment.
„Legăturile noastre de prietenie sunt mai puternice astăzi decât oricând de-a lungul istoriei şi abia aştept să îmi joc şi eu rolul în strângerea lor şi mai puternic, pe viitor”, a mai spus regele.
Regele Charles vine de mult timp în România, unde deţine în prezent cel puţin 10 proprietăţi, după ce a cumpărat prima sa proprietate, o casă săsească din secolul al XVIII-lea, situată în satul Viscri, în 2006.
- Regele Charles, un ambasador al României în lume. De ce a ales țara noastră și câte proprietăți are aici
- Cine este stră-stră-străbunica din Transilvania a Regelui Charles. Ea are un muzeu în castelul familiei de la Sângeorgiu de Pădure
Zona rurală din jurul casei sale din Viscri îi oferă monarhului iubitor de natură posibilitatea de a face excursii şi de a vedea pajişti cu flori sălbatice, precum şi trasee de drumeţie şi echitaţie.
În proprietatea regelui nu există wifi, televizor sau radio, dar salonul pentru desen are acum un „mic player hi-fi cu CD-uri”, scrie The Telegraph.