Situatia BEC nu indica numarul alegatorilor din Diaspora, la fel ca in 2008
Situatia statistica publicata joi de BEC, potrivit careia numarul total al alegatorilor la scrutinul de duminica este 18.248.414, nu indica si numarul votantilor aferenti sectiilor de votare din Diaspora, la fel cum s-a intamplat si la alegerile parlamentare din anul 2008, scrie Mediafax.
La rubrica „numarul alegatorilor” aferenta celor 306 de sectii de votare din circumscriptia electorala 43 pentru Diaspora este mentionata cifra zero, spre deosebire de cele 18.456 de sectii de votare din tara, in dreptul carora este mentionat pentru fiecare numarul de votanti.
BEC a publicat situatia sectiilor de votare organizate pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului din data de 9 decembrie 2012, pe circumscriptii electorale si localitati, cu numarul alegatorilor arondati pe fiecare sectie de votare.
Potrivit situatiei publicate de BEC, numarul total al alegatorilor este 18.248.414.
Nici la alegerile parlamentare din anul 2008, desfasurate pe aceeasi legislatie, situatia prezentata de BEC cu numarul alegatorilor nu indica numarul votantilor din sectiile din Diaspora.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca Guvernul Ponta creeaza conditii de fraudare a alegerilor neanuntand numarul de electori si a amintit Executivului sa nu-i omita pe cei 500.000 de romani cu domiciliul in strainatate.
„Actualul Guvern condus de doctorul Ponta este predispus la fraudarea alegerilor. Mai sunt trei zile pana la alegeri si creeaza conditii de fraudare prin neanuntarea numarului de electori. Este obligatia Guvernului sa faca public numarul de cetateni romani cu drept de vot. Ii atentionez sa nu uite, cum au uitat la referendum, pe cei 500.000 de cetateni romani cu domiciliu in strainatate. Ei au domiciliul stabil si trebuie inclusi in listele permanente din diaspora”, a spus Basescu.
Presedintele a mentionat ca acestia sunt parte din corpul electoral permanent, al caror domiciliu este declarat.
Traian Basescu a precizat ca situatia se afla la MAI, iar Directia Consulara face actualizarea.
„Atentionez Guvernul ca ia romanilor dreptul de vot. Nu este posibil sa ingadui votul militarilor, si foarte bine ca s-a gasit formula ca militarii din afara sa voteze, dar sa nu dai drept de vot celor care au sederi statuate pe teritoriul altor state de mai bine de sase ani, este un act de fraudare a votului. Avem studenti, oameni care lucreaza, cercetari care se afla la studii sau parteneriate de cercetare pentru mai multi de sase luni, iar acestor oameni doctorul Victor Viorel Ponta le-a interzis dreptul de vot”, a spus Basescu.
El a afirmat ca acestor romani trebuie sa le fie garantat dreptul la vot.
„Stiu ca se feresc de cei din afara pentru ca pe aceea nu ii pacaleste nici trustul lui Voiculescu, Gusa, nici Ghita, dar trebuie sa le garanteze dreptul de vot. Guvernul trebuie sa faca public numarul de electori care participa la aceste alegeri inainte de inceperea alegerilor. Si, de asemenea, sa introduca in cifra electorala pe cei 500.000 de cetateni romani cu domiciliul stabilit in strainatate”, a spus Basescu.
MAE a precizat miercuri ca numai cetatenii romani care pot face dovada domiciliului sau resedintei in strainatate, prin documente emise de autoritatile locale din tarile gazda, vor putea sa voteze duminica in cele 306 sectii de votare din diaspora.
„Cum se intampla si in tara, nu poti sa votezi decat daca ai domiciliul intr-o anumita parte. Asa si in strainatate, legea este foarte clara, poti sa votezi numai daca ai resedinta intr-o anumita tara, cei care se afla in tranzit nu pot sa voteze. Cei care au un drept legal de locuire pot sa voteze. (…) Vorbim de lege, care este foarte clara. Sectii se fac acolo unde sunt comunitati, legal este sa votezi acolo unde ai resedinta”, a afirmat secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, intr-o conferinta de presa.
De asemenea, Cazanciuc a subliniat ca procedura de vot va fi aceeasi ca si la alegerile legislative din 2008, potrivit legii 35/2008 privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, iar romanii aflati in strainatate pot afla despre modul in care pot vota si documentele necesare prin care isi pot atesta domiciliul sau resedinta in strainatate din informatiile afisate pe site-ul MAE, precum si pe cele ale misiunilor diplomatice.
„Pentru a facilita accesul la informatii, dincolo de cele aflate pe site-ul MAE, fiecare misiune are informatii specifice mai ales in ceea ce inseamna dovedirea dreptului de resedinta intr-un anumit stat, fiind vorba de vot pe colegiu, importanta este resedinta intr-un anumit stat. Exact ca si in tara, nu poti sa locuiesti la Bucuresti si sa votezi la Suceava, decat daca incalci legea”, a subliniat oficialul MAE.
MAE a organizat in afara tarii 306 sectii de votare in 95 de state, la fel ca si la referendumul din 29 iulie, lista acestora putand fi consultata la sectiunea dedicata alegerilor parlamentare 2012 de pe site-ul ministerului.
Ministerul Afacerilor Externe a trimis in cele 306 sectii de votare din strainatate cate 452.300 de buletine de vot aferente votarii pentru Camera Deputatilor si pentru Senat (cifra totala 904.600 buletine).
Cazanciuc a explicat ca, desi se estimeaza ca in strainatate ar locui circa 3 milioane de cetateni romani, MAE a decis acest numar de buletine de vot raportandu-se la numarul de votanti maximum inregistrat in strainatate la alegerile prezidentiale din 2009, adica 147.000.
Cele 306 sectii de votare din strainatate functioneaza in cadrul circumscriptiei electorale numarul 43, careia ii sunt repartizate cele sase colegii ale diasporei – patru pentru Camera Deputatilor si doua pentru Senat.
La alegerile parlamentare din 2008 s-a inregistrat o prezenta la urne de 20.500 de votanti, in cele 221 de sectii de votare din strainatate organizate atunci de MAE.
Cea mai ridicata prezenta la urne in strainatate a fost inregistrata in turul doi al alegerilor prezidentiale din 2009 – 147.757 de votanti, intr-un numar de 294 de sectii de votare.
La referendumul din 29 iulie au votat 73.016 cetateni romani in cele 306 sectii organizate in strainatate.