Sari direct la conținut

Minte Victor Ponta sau este dezinformat de Mona Pivniceru? Vezi expunerea de motive care insoteste propunerea Ministerului Justitiei de modificare a legii sigurantei nationale si a legii de functionare a SRI

HotNews.ro

HotNews.ro va prezinta expunerea de motive prin care ministerul justitiei propune modificarea legii de functionare a SRI si a legii sigurantei nationale, desi premierul Victor Ponta a declarat ca „nu a auzit de o asemnea intentie” si ca „Guvernul nu intentioneaza sa opereze astfel de modificari.” Expunerea de motive se gaseste pe site-ul Ministerului Justitiei. Documentul a fost creat pe data de 1 octombrie si intrat pe circuitul avizarii. In final se regaseste lista ministerelor care trebuie sa avizeze modificarile propuse de ministerul justitiei la legea de punere in aplicare a noului Cod Penal, care presupune modificari aduse si altor legi, intre care si cele in discutie (SRI si siguranta nationala).

  • Modificarea propusa de MJ limiteaza drastic atributiile SRI. In esenta, informatiile obtinute in baza mandatelor de siguranta nationala nu pot fi utilizate pentru a documenta cazuri de mare coruptie, criminalitate organizata, etc. Daca modificarea va intra in vigoare, numeroase dosare de mare corutie deja aflate in instanta risca sa fie compromise.

„Proiectul propune o serie de modificari, importante, la Legea nr. 14 din 24/ 02/ 1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, Legea nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, respectiv Legea nr. 51/ 1991 privind siguranta nationala a Romaniei, avand in vedere atat necesitatea conformarii acestor legi speciale cu principiile si limbajul noului Cod de procedura penala, cat si cu jurisprundenta CEDO in materie, emisa atat cu privire la alte state”, se arata in expunerea de motive a proiectului de ordonanta pentru modificarea legii de aplicare a noului Cod penal. Vezi in link-ul de pe site-ul Ministerul Justitiei intreaga expunere de motive sau in documentul salvat in Scribd:

Legi Dezbatere Publica

Documentul, asa cum apare pe site-ul Ministerului Justitiei, a fost creat pe data de 1 octombrie 2012. Asta inseamna cu o zi inainte ca Parlamentul sa adopte legea de aplicare a noului Cod Penal. Altfel spus, Parlamentul nu apucase inca sa voteze legea de aplicare a Noului Cod penal, ca Ministerul Justitiei avea deja in plna sa o modifice in cateva puncte esentiale: legile sigurantei nationale si legea de functionare a SRI.

  • Vocea Rusiei (24.08.2012): „Dacă se va reuşi păstrarea majorităţii parlamentare, USL ar putea recurge la modificarea legilor care vizează activitatea unor instituţii importante: DNA, Parchet şi CCR. Este probabil ca pe lista de priorităţi să fie incluse Legea Audiovizualului (echipa mediatică are nevoie de spaţiu de manevră) şi Legea Siguranţei Naţionale. Atât SIE cât şi SRI pot deveni ţintele unor anchete parlamentare.” (Vezi detalii aici)
  • Nota: Guvernul a modificat, marti, prin OUG legea de functionare a CNA care oferta „spatiu de manevra” din moment ce sanctiunile aplicate de CNA nu mai trebuie platite pe loc ci abia dupa judecarea contestatiilor in instanta. Ministerul Justitiei a initiat modificari la legile sigurantei si SRI. Ambele recomandari sugerate de Vocea Rusiei cu o luna ianinte au fost astfel realizate.

Legea de aplicare a noului Cod Penal a fost depusa in Parlament in martie 2011 si a fost votata in Camera Deputatilor, for decizional , pe data de 2 octombrie. A fost publicata in Monitorul Oficial in 24 octombrie 2012 si va intra in vigoare in 2014. Vezi aici traseul legii

Premierul Victor Ponta a dezmintit, miercuri dimineata, la postul B1TV, stirea potrivit careia Guvernul ar intentiona sa modifice legea privind punerea in aplicare a Noului Cod penal, modificare prin care informatiile obtinute pe mandate de siguranta nationala pot fi utilizate ca proba in instanta doar in cadrul dosarelor care vizeaza infractiuni la adresa securitatii nationale.

„Nu am in intentie asa ceva. Nu stiu de unde a aparut subiectul. La guvern nu a aparut acest proiect de lege. Nu am auzit de o asemenea intentie. Daca cineva din guvern va propune acest lucru, nu sunt de acord si nici nu o sa-l promovez. Guvernul mai are mandat pana la intrarea in atributii a noului Parlament, adica 20 decembrie. Tot acest subiect este unul fals. Sper sa nu fie o simpla dezinformare de campanie electorala”, a spus Ponta, intr-o interventie la B1 TV.

Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca Guvernul este pe cale sa limiteze drastic atributiile SRI si posibilitatea serviciului de a valorifica in instanta, ca probe, informatii care privesc marea coruptie obtinute pe mandat se siguranta nationala.

Modificarile operate la legea sigurantei nationale, daca vor intra in vigoare, ar avea ca efect si compromiterea unor dosare de coruptie deja incepute in temeiul unor mandate pe siguranta nationala deoarece probele vor fi declarate nule, au precizat sursele citate.

Modificarea cheie prevede, in esenta, ca informatiile obtinute pe mandate de siguranta nationala pot fi utilizate ca proba in instanta doar in cadrul dosarelor care vizeaza infractiuni la adresa securitatii nationale. Modificarea, initiata de Ministerul Justitiei, se afla in prezent pe circuitul guvernamental al avizarii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro