Oferta electorala a ARD pentru Parlament. Vezi in text lista integrala a candidatilor
Alianta Romania Dreapta aduce in prim planul politicii romanesti cateva nume mai proaspete ca Mihai Razvan Ungureanu sau Adrian Papahagi dar mentine majoritatea parlamentarilor PDL si a liderilor ca Elena Udrea, Roberta Anastase, Ioan Oltean sau William Branza. Desi Alianta a infiintat o comisie de etica, menita sa cearna pe baza unor criterii de integritate candidatii, liderii PDL, Forta Civica si PNTCD si-au asumat persoane controversate. La fel ca si adversarii politici, liderii ARD au preferat sa-si asigure colegii eligibile in loc sa intre in competitie reala cu USL.
Negocierile pentru candidaturile parlamentare au creat insa de la inceput tensiuni in ARD. Inca de la coagularea platformei de centru dreapta si crearea Aliantei Romania Dreapta au existat discutii privind candidaturile. Astfel, liderii formatiuniilor noi infiintate (Forta Civica, Noua Republica ) si-au negociat colegiile eligibile pentru Parlament.
Mihai Razvan Ungureanu a cerut initial un mandat de senator de Iasi, Adrian Papahagi a revendicat un colegiu de deputat din Cluj iar Mihail Neamtu a solictat un colegiu in Arad.
Pretentiile acestora au starnit nemultumiri in interiorul PDL, actualii parlamentari ai partidului exprimandu-se public in acest sens. Senatorul de Cluj Mihail Hardau a demisionat in urma sustinerii candidaturi lui Papahagi in Cluj.
La Arad, candidatura lui Mihai Razvan Ungureanu a creat un adevarat razboi public intre liderii PDL Gheorghe Falca si Gheorghe Seculici. Falca i-a propus lui MRU un post de senator in colegiul 1 stricand planurile lui Seculici.
Dupa ce liderii ARD si-au negociat si batut in cuie colegiile, a urmat etapa selectarii candidiaturilor prin comisia de etica. Alianta a anuntat cu surle si trambite infiintarea comisiei condusa de Monica Macovei insa deciziile acesteia nu au fost respectate de conducerea centrala.
Principalele criterii de integritate prevad ca nu pot candida pe listele ARD urmatoarele persoane: condamnate definitiv, arestate preventiv, trimise in judecata sau care au averi disproportionate, care au incheiat contracte netransparente cu statul, au colaborat cu Securitatea, au trecut de la un partid la altul.
La doar zi dupa prezentarea criteriilor de integritate, Forta Civica ii sustine pe Stefan Pirpiliu si Danut Liga (fosti pedelisti) drept candidati la alegerile parlamentare.
Mihai Razvan Ungureanu declara la vremea respectiva ca „traseismul este o tema falsa” pentru ARD si ca Forta Civica va avea usile deschise pentru politicieni cu experienta. Dupa lungi negocieri, Forta Civica a renuntat la candidaturile celor doi parlamentari.
Comisia de etica a Aliantei Romania Dreapta a respins 36 de candidaturi insa o mare parte din cei care au primit aviz negativ candideaza la alegerile parlamentare, fiind girati de catre conducerea ARD.
Unul dintre respinsi dar care se regaseste pe lista este liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu. In vara, Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta unei diferente semnificative intre averea dobandita si veniturile realizate de catre Cristian Radulescu si a cerut confiscarea a peste 120.000 de euro.
Un alt candidat respins de catre comisia de etica este Marinica Cazacu, liderul PDL Ialomita, care fost trimis in judecata in 2008 pentru abuz in serviciu.
La fel si Mircia Muntean, cunoscut ca traseist politic, fost membru PNL, care a trecut la UNPR si in vara, dupa pierderea cursei pentru Consiliul Judetean Hunedoara, s-a inscris in PDL.
Totodata aviz negativ au primit si parlamentarii pe diaspora William Brinza si Viorel Badea insa, presedintele PDL, Vasile Blaga a anuntat ARD isi asuma candidaturile respinse de Comisia de etica si a dat unda verde acestor sa intre in competitia electorala.
Nume controversate ca Elena Udrea, Roberta Anastase, Ioan Oltean sau Florin Popescu au fost validati de catre Comisia de Etica si candideaza pentru noi mandate.
Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea nu se bucura de o imagine favorabila, fiind acuzata in presa ca a acordat o serie de contracte discutabile in perioada de ministeriat.
De numele Robertei Anastase este legat scandalul numararii voturilor la legea pensiilor iar numele seful PDL Bistrita, Ioan Oltean, a fost implicat intr-un scandal mediatic in care sotia sa a fost acuzata ca a beneficiat de contracte cu statul in timpul guvernarii PDL.
Fostul presedinte CJ Dambovita, Florin Popescu, s-a inscris in cursa pentru un fotoliu de parlamentar. Popescu este poreclit de presa locala „Nasul” si cunoscut ca abonat pe vremea guvernarii Boc la fondurile guvernamentale si cele europene.
Popescu a detinut societate de constructii PROCOR SA apoi si-a vandut actiunile tatalui sau. PROCOR a incasat zeci de milioane de lei din contracte cu bani publici- cele mai multe fiind incheiate cu compania Lucrari Drumuri si Poduri SA detinuta tocmai de Consiliul Judetean Dambovita.
Ca si liderii USL, greii din PDL si-au asigurat noile mandate in Parlament, candidand in colegii sigure si fara adversari puternici.
Astfel liderul PDL, Vasile Blaga, a renuntat la colegiul sau din Bucuresti unde a fost ales senator in 2008 si va intra in lupta electorala in Timis. Blaga candideaza in Colegiul 3, in zona Sannicolau Mare – Deta si il are contracandidat de la USL pe consilierul judetean PSD Marcel Suciu.
Liderul Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu s-a decis asupra colegiului nr 1 de senator din Arad. De altfel judetul a ramas sub inflenta PDL avandu-l pe Gheorghe Falca drept primar si pe Nicolae Iotcu liderul Consiliul Judetean.Ungureanu il are contracandidat pe fostul senator PDL care a plecat la PNL- Ovidiu Marian.
Si liderul partidului Noua Republica, Mihail Neamtu, a preferat Aradul , acesta intrand in competite pentru un mandat de deputat in colegiul 1. Neamtu il are drept contracandidat pe vicepresedintele PSD, Arad, Flavius Maduta.
Elena Udrea a parasit colegiul de deputat din Bucuresti si a ales o zona sigura in Neamt cu ajutorul lui Gheorghe Stefan (Pinalti). Astfel Udrea va candida in colegiul 4 si se va lupta cu istoricul Liviu Bratescu, sustinut de catre PNL. Cum judetul Neamt este fieful lui Gheorghe Stefan, Udrea nu va intampina greutati in a-si obtine un nou mandat in Parlament.
Ioan Oltean isi mentine colegiul 3 de deputat si lupta pentru acesta cu un cantaret de muzica populara, Alexandru Pugna, care este si vicepresedinte al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.
Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara candieaza pentru un nou mandat de deputat in colegiul 6, Timis si se va confrunta cu presedintele Tineretului Social Democrat Timis, Catalin Tiuch (PSD).