Sari direct la conținut

Triunghiul Romania – Rusia – Transnistria. Cronologia evenimentelor care au tensionat relatiile in luna octombrie

HotNews.ro

Luna octombrie a adus a aglomerare de evenimente care au avut ca actori principali cetateni rusi: un accident rutier provocat de un angajat al Ambasadei, furtul unor documente economice secrete, controlarea in trafic a unui diplomat care a refuzat sa sufle in alcooltest. In paralel, in complicata relatie Republica Moldova – Transnistria – Rusia s-au petrecut evenimente ale caror consecinte se anunta majore. Deocamdata nu exista informatii care sa arate conexiuni intre cele doua seturi de evenimente, dar succesiunea rapida a evenimentelor indica o anumita febrilitate a actorilor principali.

Trei cetateni rusi, implicati in incidente la Bucuresti

Vineri, 19 octombrie: Un cetatean rus, identificat de DIICOT cu initialele M.O., a fost ridicat de procurori – cu ajutorul SRI – pe Aeroportul International Henri Coanda, in timp ce incerca sa paraseasca teritoriul Romaniei avand asupra sa documente si harti geologice secretizate privitoare la zacamintele de cupru si metale rare din exploatarile Moldova Noua si Suvorov.

Simbata, 20 octombrie: un alt diplomat rus, secretar III al Ambasadei Rusiei la Bucuresti, a fost oprit la Snagov de un filtru al Politiei Rutiere. Diplomatul, care conducea o masina cu numar de Corp Diplomatic, a refuzat sa sufle in alcooltest si, ca urmare, este cercetat de procurori.

Duminica, 21 octombrie:Un secretar I al Ambasei Rusiei la Bucuresti a accidentat grav pe o trecere de pietoni din Capitala o tinara, internata in stare critica. Secretarul, care beneficia de imunitate diplomatica, a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, precum si prelevarea de probe biologice. Autoritatile romane au pus Moscova intr-o situatie defensiva, cerindu-i sa renunte la imunitatea diplomatica acordata cetateanului rus. Moscova a refuzat insa acest lucru si, ca urmare, secretarul ambasadei a plecat din Romania. Scandalul public are insa consecinte in planul imaginii, dupa ce Rusia fusese prezentata tot mai apasat de unii lideri USL ca o posibila alternativa la relatiile tensionate ale Romaniei cu UE si SUA.

Cele trei incidente par a nu avea nici o legatura intre ele. Daca in privinta accidentului rutier e clar ca a fost vorba de hazard, celelalte doua sint insa strins legate si au legatura cu documentarea cazului de spionaj economic. Toate trei evenimentele au insa potential negativ in ceea ce priveste imaginea Rusiei in Romania. De asemenea, in toate cele trei dosare a fost necesara reactia energica a autoritatilor guvernamentale romane la adresa Moscovei, fapt ce poate aduce o noua tensionare a relatiilor cu Moscova.

Evenimentele din Transnistria:

In paralel cu evenimentele din Bucuresti in care au fost implicati cei trei cetateni rusi au aparut dezvoltari noi intr-o zona de care Romania si Rusia sint interesate in cel mai inalt grad: Transnistria.

Miercuri, 17 octombrie:Ministrul Apararii din Republica Moldova a declarat, pentru Publika TV, ca Rusia livreaza in regiunea transnistreana nu doar camioane militare, ci si armament. Potrivit ministrului, un astfel de echipament militar nu este necesar in cadrul misiunii de mentinere a pacii. In plus, oficialul moldovean si-a exprimat ingrijorarea cu privire la lucrarile de modernizare a Aeroportului din Tiraspol. (Modernizarea Aeroportului din Tiraspol este motiv de ingrijorare si la Bucuresti, o eventuala utiliare a acestuia de catre fortele armate ruse in scopul provocarii Romaniei nefiind exclusa).

Vineri, 19 octombrie:CEDO a condamnat Federatia Rusa pentru incalcarea dreptului la educatie a unor cetateni care studiaza in scoli cu predare in grafia latina din Transnistria, regiunea secesionista din estul Republicii Moldova. Curtea a obligat Rusia sa achite 1,02 milioane de euro reclamantilor. Este o decizie simbolica extrem de deranjanta atit pentru regimul separatist de la Tiraspol, cit si pentru sprijinul sau moscovit.

Miercuri, 24 octombrie: Nezavisimaya Gazeta, citata de Unimedia, scrie despre un acord secret care ar exista intre Moscova și Tiraspol, acord care se bazează pe principiul „se retrage un elicopter – se aduc alte două”. Daca informatia e reala, inseamna ca anuntata operatiune a Rusiei de retragere a unei parti din armamentul si munitia din Transnistria nu este decit un bluff.

De ce republica separatista Transnistria e atit de importanta in zona?

Din punctul de vedere al Romaniei, rezolvarea conflictului inghetat de pe teritoriul Republicii Moldova este esentiala pentru continuarea traseului european al Chisinaului, stiut fiind ca UE nu permite integrarea unor state care au probleme teritoriale nerezolvate.

In schimb, pentru Rusia este necesara perpetuarea status-quo din Transnistria atit pentru a tine in sah Republica Moldova si aspiratiile sale pro-occidentale, cit si pentru potentialul sau strategic (trupele ruse „de mentinere a pacii” stationate in Transnistria stau ca un ghimpe in coasta Occidentului, si periodic oficiali rusi vorbesc despre posibila amplasare de rachete in republica separatista ca raspuns la instalarea scutului antiracheta american la Deveselu). In plus, Transnistria este pentru Rusia un atu in negocierile pe alte dosare cu partenerii occidentali – vezi si interesul acordat de Germania acestui conflict inghetat de la granita UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro