Bilantul operatiunii "bufonul la Oltchim". Zece raspunsuri
In ziua cind Dan Diaconescu a cistigat surprinzator licitatia pentru Oltchim mi-am pus citeva intrebari despre deznodamintul privatizarii. Cele doua saptamini si scandalul aferent au adus citeva clarificari, dar si certitudinea ca, la fel ca in cazurile anterioare de privatizari ratate, nimeni nu-si asuma raspunderea pentru esec.
Iata intrebarile ridicate in ziua cistigarii licitatiei de catre Dan Diaconescu si raspunsurile aflate in cele doua saptamini de circ, cu Dan Diaconescu pe post de bufon cu miza electorala.
1. De unde are Dan Diaconescu acesti bani?
Nu avea acesti bani.
2. Ce bonitate are Dan Diaconescu pentru a atrage din piata bancara banii necesari pentru investitiile viitoare?
Nici o bonitate. Orice partener comercial de bun simt se fereste de scandal ca de raie.
3. Ce va face Dan Diaconescu cu Oltchim daca va reusi sa plateasca suma asumata?
Nu a reusit sa plateasca.
4. Care vor fi consecintele asupra lui Dan Diaconescu daca nu va plati in termenul stabilit (10 zile) suma angajata?
In plan personal, el va face probabil obiectul unei anchete din partea organelor de cercetare.
In plan politic insa, el si-a asigurat o expunere uriasa ce s-ar putea traduce in puncte electorale in vederea alegerilor parlamentare din decembrie. Pe de alta parte, exista riscul ca spectacolul grotesc pe care l-a dat sa deschida ochii unora din potentialii sai votanti. Vom vedea impactul operatiunii „bufonul la Oltchim” in viitoarele sondaje si, mai ales, in ziua alegerilor.
5. Care vor fi consecintele asupra Oltchim si asupra organizatorilor licitatiei (OPSPI) daca Dan Diaconescu nu va plati in termenul stabilit de lege suma angajata?
Consecinta asupra Oltchim este adincirea crizei reale in care se zbate compania. Guvernul a anuntat ca ar avea un Plan B – un mix de masuri sociale si o posibila administrare speciala. Guvernul trebuie sa negocieze la singe atit cu actionarii minoritari, cit si cu principalii creditori, bancile. Dupa experienta Hidroelectrica, ma indoiesc ca bancile care au creditat Oltchim vor fi foarte incintate de o posibila intrare in insolventa a oltchim, masura care le-ar periclita sansele de recuperare a creditelor.
O problema majora a viitorului pe termen scurt este soarta angajatilor. Dincolo de dimensiunea sociala evidenta, avem de-a face si cu o posibila miza electorala. Opozitia (PPDD sau ARD) va incerca sa capitalizeze nemultumirile de la Ramnicu Valcea, ca si nemultumirile de la Mechel Campia Turzii sau alte focare de somaj.
6. Cum au promovat OPSPI si Ministerul Economiei actiunea de privatizare a Oltchim, astfel incit la licitatie s-au prezentat doar trei ofertanti, si nici un mare grup international din domeniu? Chiar si in lipsa unui anunt, cum se explica totusi absenta oricarui mare investitor strain?
Promovarea a fost aproape nula. A recunoscut-o chiar Remus Vulpescu intr-o emisiune la B1. Intrebat de subsemnatul daca a avut intilniri in strainatate cu potentiali investitori, Vulpescu a spus ca a preferat sa stea acasa si sa pregateasca licitatia.
7. Ce rol a jucat Constantin Roibu in toata aceasta operatiune?
Discursul lui Constantin Roibu din toate aceste doua saptamini indica faptul ca l-a alimentat pe Dan Diaconescu cu diverse informatii din combinat. Evident ca lui Roibu nu-i convine plecarea de la maneta unei companii de pe urma careia a avut beneficii majore.
8. Joaca Dan Diaconescu pe mina USL, ajutind Guvernul PSD sa rezolve o privatizare complicata contra unei colaborari in viitorul Parlament? Joaca DD pe mana lui Traian Basescu plus ceva servicii cu scopul de a rupe din electoratul USL. Politic, castiga pe o tema populista (salvatorul industriei romanesti). Daca privatizarea esueaza, tot Guvernul Ponta va trebui sa dea explicatii publicului, dar mai ales salariatilor. Joaca DD pe mana unui investitor fara legatura cu politica interna?
In absenta unor informatii relevante, nu putem afirma ca in spatele lui Dan Diaconescu a stat alt actor. O explicatie suficienta a implicarii sale in scandalul Oltchim ar putea fi nevoia de imagine a populistului politician/realizator TV. Persista insa senzatia ca DD a fost ajutat sa intre in aceasta aventura, unde a fost abandonat pe parcurs.
9. Care va fi reactia FMI / BM / CE in fata acestui proces de privatizare?
FMI a considerat suficienta incercarea Guvernului de a privatiza Oltchim, astfel incit a aprobat scrisoarea de intentie a Romaniei, disponibilizind inca o transa din imprumutul de tip precaut.
10. Cine va plati daca se va repeta situatia de la privatizarea ratata a CupruMin, cind contractul nu a mai fost semnat dupa ce cistigatorul licitatiei nu a putut sa plateasca suma asumata? Ce garantii a cerut Guvernul tocmai pentru a evita situatiile din trecut?
Primul care va plati, dupa cum o indica declaratiile lui Ponta si Chitoiu, va fi Remus Vulpescu, seful OPSPI. Evident ca Vulpescu poarta o parte din vina din doua motive:
- prestatia stranie de la licitatia publica, unde a dus in derizoriu ideea de autoritate publica intr-un show greu de digerat
- eliminarea din caietul de sarcini a oricarui filtru, fapt ce a dus la aparitia in competitie a lui Dan Diaconescu
Deocamdata, premierul Victor Ponta si ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, nu dau semne ca isi asuma acest esec si nici nu sint dispusi sa plateasca pentru el, desi e evident ca l-au girat. Nu e o premiera insa acest tip de comportament, ci o regula. Doua privatizari ratate de Guvernul Boc (pachetul de 10% din Petrom) si Guvernul MR Ungureanu (CupruMin) nu s-au soldat nici ele cu vreo demisie in guvernele respective, asa ca aici vorbim mai degraba de o norma de comportament politic.
Scriam la momentul esecului Petrom ca premierul Emil Boc este un semianalfabet economic. Nu mi-am schimbat parerea, in ciuda unor masuri corecte pe care le-a girat din fotoliul de premier. In comparatie cu el insa, performanta lui Victor Ponta este de-a dreptul catastrofala. In aproape cinci luni ca premier, Ponta nu a facut nimic din punct de vedere economic si fiscal. Cu exceptia unui inept moratoriu pe explorarea gazelor de sist.
PS: O concluzie necesara a acestei operatiuni: populismul care a dus la cresterea enorma in sondaje a USL da nastere la si mai mult populism. Romania a intrat intr-o spirala dementa, in care publicul e hranit cu sperante desarte si iluzii de catre politicieni iresponsabili. Toate prognozele companiilor din economia reala arata ca 2013 va fi unul de criza profunda. E clar ca la alegerile din decembrie vor castiga cei care promit mai mult, dar indraznesc sa anticipez ca trezirea la realitatea in 2013 va fi dura. Poate chiar mai violenta decit manifestarile din Piata Universitatii, ianuarie 2012.