Crin Antonescu si Victor Ponta se declara prieteni de nota zece la Antena 3/ Esecul privatizarii Oltchim provoaca tensiuni majore in USL. Vezi cum s-au acuzat public liberalii si pesedistii
Modul cum au fost vandute actiunile la Oltchim a creat disensiuni majore intre PSD si PNL, insa Victor Ponta si Crin Antonescu au declarat, marti seara, intr-o emisiune la Antena 3 ca nu exista niciun fel de tensiuni in USL. „Noi doi suntem legati ca in acel film, daca il stiti, cu cei doi care au evadat dar erau legati unul de altul. Ori castigam impreuna ori pierdem impreuna, asta e foarte clar” a explicat Ponta. Insa atacurile liberalilor la PSD pe tema Oltchim au fost publice. Liberalii Dan Radu Rusanu si a lui Varujan Vosganian au acuzat PSD si Guvernul ca este vinovat de s-a intamplat la Oltchim. De partea cealalta, premierul Victor Ponta a aratat initial cu degetul catre PDL care ar sta in spatele lui Dan Diaconescu. Ponta a precizat, insa, ca daca ministrul Daniel Chitoiu va fi gasit vinovat in esecul privatizarii Oltchim ia in calcul o eventuala demitere a acestuia.
Dupa acuzatiile liberalilor, in emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, liderii USL au negat ca ar exista tensiuni in USL pe tema privatizarii Oltchim. Cu Antonescu in platou si Ponta la telefon, moderatorul emisiunii, Mihai Gadea i-a intrebat daca exista probleme in interiorul Uniunii.
Mihai Gadea: „Am vazut ca propaganda domnului Basescu incearca sa acredieze ideea ca exista tensiuni in USL. Mi-ati putea spune, asa simplist, pe o scara de la una la 10 sau pe orice alt criteriu pe care il alegeti dvs, care este nivelul de unitate la nivelul lderilor USL si la nivelul partidelor ce compun USL?
Crin Antonescu: Pe o scara de la un la zece, zece.
Victor Ponta:Nu doar ca va spun ce spune domnul Antonescu pe o scara de la unu la zece, zece, vreau sa va si explic acest lucru, ca sa nu fie o declaratie asa, domne sunt doi politicieni la televizor. Vreau sa va spun un lucru , nu suntem doar doi lideri politici care avem acum un interes comun.Eu il consider in primul rand pe Antonescu un prieten, in al doilea rand avem aceleasi valori si idealuri am explicat de fiecare data (…) Noi doi suntem legati ca in acel film, daca il stiti, cu cei doi care au evadat dar erau legati unul de altul.Ori castigam impreuna ori pierdem impreuna asta e foarte clar si cred ca oamenii si partidelor noastre ne vor sustine cat impreuna vom avea succes, daca nu, amandoi vom fi responsabili de esecul unui proiect pe care l-am pornit impreuna de aproape doi ani.” (emisiunea Sinteza Zilei, 25 septembrie)
Vanzarea actiunilor Oltchim catre Dan Diaconescu a fost criticata de liberali atat public cat si in interiorul sedintei conducerii centrale. Primul liberal care a dat glas nemultumirilor a fost Varujan Vosganian care a scris pe blogul personal ca privatizarea Oltchim „este o farsa” iar Dan Radu Rusanu l-a atacat pe ministrul de finante, Florin Georgescu (PSD)
- Varujan Vosganian: „Privatizarea Oltchim, aşa cum s-a derulat, este o farsă; e cea mai tristă dovadă că România nu are o politică industrială şi că singurul mod în care înţelegem competitivitatea nu este dimensiunea ei economică, ci dimensiunea ei electorală, Am înţeles că, privatizându-se, Oltchim a trecut din proprietatea poporului în proprietatea poporului. Ce fel de privatizare o mai fi şi asta, mi-e greu să înţeleg. (…) Cum să privatizezi un combinat ca Oltchim cuiva care nu are nicio expertiză în domeniu şi doar ameninţă cu investitori misterioşi? Şi care susţine că va achita zecile de milioane de euro cu un fel de taxă pe telespectator? Cine poate crede că vreun investitor serios se asociază cu un proprietar care anunţă deja că va da acţiunile salariaţilor?’, scrie Varujan Vosganian. (22 septembrie, blog Varujan Vosganian)
- Dan Radu Rusanu: „Aici au fost anumite greseli. O greseala este poate a Guvernului, prin Ministerul de Finante si alta greseala este a sindicatelor. Greseala Guvernului prin Ministerul de Finante este ca nu a asigurat un capital de lucru de 40-50 de milioane, ca Oltchimul sa mai functioneze inca cinci-sase luni de zile, timp in care se putea asigura un investitor puternic.Asta e prima greseala, mare greseala! A doua greseala este a sindicatelor si a oamenilor de acolo, care in clipa in care au trecut la proteste sindicale, orice investitor serios se sperie de acest lucru si fuge” (24 septembrie, RFI)
Sedinta Biroului Politic al PNL a fost tensionata si ca liberalii i-au cerut explicatii lui Chitoiu si Antonescu cu privire la vanzarea actiunilor Oltchim catre Dan Diaconescu. Surse din interiorul PNL au declarat pentru Hotnews.ro ca Radu Rusanu a criticat modul in care s-a efectuat licitatia si a atras atentia ca liberalii ar putea sa fie scosi vinovati de situatie de catre PSD.
La nivel neoficial social democratii au vehiculat ipoteza demisiei lui Daniel Chitoiu lansad pe surse informatii despre necesitatea ca ministrul economiei sa faca pasul inapoi.
Pentru a tempera spiritele in interiorul PNL si a USL, la finalul sedintei de partid, Crin Antonescu declara ca, din punctul sau de vedere, „s-a procedat corect si in interesul national din punct de vedere economic atat in general cat si raportat la obiectivul Oltchim.”
- Crin Antonescu: „Nu cred ca s-a pus si se pune asemenea problema(n.red demisia lui Daniel Chitoiu). In deciziile care s-au luat, premierul si ministrul Economiei au imbratisat aceleasi criterii. Nu vad cum ar putea sa apara aceasta problema. Vazand declaratiile pe care premierul le-a facut, pozitia guvernului pare foarte corerenta in sensul ca ei au respectat niste criterii, au luat in serios o oferta care, in termenii concurentiali dati la momentul respectiv, era cea mai buna.Inteleg in acest moment ca si temerea pe care ministrul Economiei o exprima ca in spatele acestei oferte nu exista si mijloacele de actiune consistenta care sa raspunda criteriilor pe care guvernul le-a avut la privatizare, in aceste conditii lucrurile se repun in alti termeni(…) asa cum dl ministru Chitoiu a prezentat conditiile, criteriile, elementele pe care se puteau lua o decizie sau alta, s-a procedat corect si cred ca s-a procedat in interesul national din punct de vedere economic atat in general cat si raportat la obiectivul Oltchim.”(24 septembrie, Mediafax)
Intrebat daca in timpul sedintei Biroului Politic Central al PNL au existat reprosuri din partea liderilor PNL fata de actiunea de privatizare condusa de Daniel Chitoiu, Crin Antonescu a raspuns: „Nu, au fost puncte de interes […] toti colegii erau interesati tocmai fata de aceste elemente care poate ca in comunicarea publica nu au apucat sa fie expuse in detaliu” , a explicat Antonescu.
De partea celalata, in PSD prima reactie a premierul Victor Ponta privind subiectul Oltchim a fost sa acuze PDL si pe Adriean Videanu ca se afla in spatele lui Dan Diaconescu
- Victor Ponta: „Trebuie sa reparam noi toate hotiile facute de PDL. Sute de milioane de euro din bani publici bagati de hotul hotilor, Adriean Videanu, in intelegere politica cu Dan Diaconescu, pentru a incerca sa acopere urmele fraudelor facute la Oltchim.Hotii ca Videanu si impostorii pe care ii baga in fata trebuie sa raspunda in fata legii si o sa raspunda in fata oamenilor pe 9 decembrie. Este o alta mega-hotie facuta de Guvernul PDL. La un moment dat, sunt convins ca Justitia ii va trage la raspundere pe acesti fraudatori ai banului public. Ne-a lasat PDL sa reparam toate lucrurile pe care ei le-au distrus. Este responsabilitatea noastra sa le aratam oamenilor ca putem sa facem ordine. Aliatii Videanu – Dan Diaconescu trebuie sa raspunda in fata oamenilor pentru modul in care s-au purtat in ultimii ani” (Mediafax)
La cateva ore diferenta, la Guvern, premierul Victor Ponta intrebat de presa daca ia in calcul demiterea ministrului Economiei, Daniel Chitoiu a precizat „doar in conditiile in care acesta ar avea o responsabilitate in esecul privatizarii Oltchim. „Daca are o responsabilitate, sigur ca da. O sa verificam impreuna, exact, ce anume putea fi facut altfel”a precizat Ponta citat de Mediafax.
La inceputul lunii septembrie cand se pregatea privatizarea Oltchim, in debutul sedintei de Guvern, premierul Victor Ponta il avertiza pe ministrul Economiei .”Domnul ministru Chiţoiu, ştiţi, răspundeţi – capul, viaţa şi tot – de succesul operaţiunii de privatizare de la Oltchim. Din fericire, nu avem unul, ci două mari companii. (…) Important este ca să avem un succes pe această temă, să salvăm locurile de muncă, să dăm un mesaj pentru toată zona, Argeş – că e vorba de Arpechim -, că păstrăm locuri de muncă şi de fapt creăm noi locuri de muncă prin investiţii” (5 septembrie, Mediafax)
De precizat este ca in ultima saptamana Antena 3 l-a atacat constat pe premierul Victor Ponta pe diverse teme. Moderatoarea Dana Grecu a comentat privatizarea Oltchim in emisiunea „La ordinea zilei. „E câştigător, e patronul Oltchim şi premierul face mişto de el (…) Se joacă soarta a mii de oameni. Politic, cine râde de Dan Diaconescu are probleme cu orientarea”.
Cu cateva seri in urma, un alt moderator al Antenei 3, Radu Tudor l-a criticat pe Ponta referitor la „relatia de coabitare” cu presedintele Traian Basescu.
„Azi nu îl înjur pe Ponta şi nu îl critic că e ziua lui, face 40 de ani şi îi doresc multă sănătate, dar mâine… Azi nu, dar mâine, discutăm despre chestiunea asta şi mi se pare că a picat în capcana asta, de a încerca să fie băiat bun cu oricine. Nu ştiu cine l-a sfătuit, nu ştiu dacă vine din propria convingere dar el încearcă să fie the good guy cu toată lumea. Şi cu trandafirii de la Băsescu şi cu cremele de la Ungureanu”.