Sari direct la conținut

Alianta de centru dreapta in chinurile facerii. Cum au decurs negocierile pentru coagularea platformei de centru dreapta si care este stadiul lor

HotNews.ro

Dupa cateva saptamani de discutii si negocieri PDL, Initiativa Civica de Centru Dreapta, Partidul Noua Republica , PNTCD si Fundata Crestin Democrata au semnat miercuri doar un manifest politic comun care, sustin acestia va preceda viitoarea alianta. Platforma de centru dreapta nu are inca oficial nume, slogan, program de guvernare sau structura de conducere. Mai mult, in cadrul negocierilor au existat tensiuni si nemultumiri intre liderii PDL si tabara Ungureanu-Neamtu-Papahagi.

Vasile Blaga, Mihai Razvan Ungureanu, Aurelian Pavelescu, Mihail Neamtu si Adrian Papahagi au semnat un manifest politic comun care preceda alianta electorala de centru-dreapta pentru alegerile parlamentare din acest an.

„Suntem animati de orientarile doctrinare ale dreptei populare europene, in pluralitatea sa de optiuni crestin-democrate, conservatoare si liberale. In centrul platformei se afla o alianta electorala intre partide. Aceasta este sprijinita de organizatii neguvernamentale menite sa capteze suflul civic de centru-dreapta existent la toate nivelurile societatii romanesti. Scopul nostru imediat este castigarea alegerilor parlamentare”, se arata in textul manifestului.

Cei cinci lideri au fost zgarciti in declaratii in ceea ce priveste viitoarea alianta electorala, numele acesteia, principiile, programul de guvernare sau data la care aceasta va fi lansata.

Neoficial insa, surse apropiate negocierilor au declarat pentru Hotnews.ro ca viitoarea alianta electorala va fi lansata in a doua jumatate a lunii septembrie si ca s-au stabilit in mare parte principiile dupa care aceasta va functiona.

Dezbaterile pentru crearea aliantei politice de centru dreapta din ultimele saptamani au mers destul de greu din cauza divergentelor dintre conducerea PDL si tabara Ungurenu-Neamtu-Papahagi.

La negocieri PDL a propus ca numele platformei de centru dreapta sa fie Forta Populara in timp ce tabara Ungureanu-Neamtu-Papahagi au propus mai multe variante: „Initiativa de centru dreapta, „Polul de Dreapta”, „Actiunea de Dreapta. Sigla viitoarei aliante ar putea fi cea a Partidului Populara European dar cu mici modificari: pe un fond alb, o inima albastra, inconjurata de stelute aurii.

In principiu s-a stabilit ca viitoarea alianta de centru dreapta sa fie facuta pe modelul Aliantei Dreptate si Adevar(D.A.) din 2004, formata din patru co-presedinti. Potrivit surselor citate au existat disensiuni in ceea ce priveste stabilirea celor patru viitori co-presedinti.

Probleme si divergente la negocierile PDL-Ungureanu, Neamtu, Papahagi

In cadrul discutiilor trei posturi de co-presedinti din cele patru au fost ocupate de Vasile Blaga, Mihai Razvan Ungureanu si Aurelian Pavelescu. Cel de-al patrulea post a fost disputat de catre Mihail Neamtu si Adrian Papahagi, ambii dorind sa se afle in structura de conducere. In urma discutiilor s-a stabilit ca Mihail Neamtu sa fie co-presedinte iar Adrian Papahagi invitat de onoare permanent in structura de conducerea a aliantei.

O a doua problema aparuta in cadrul negocierilor a fost stabilirea candidaturilor la alegerile parlamentare. Initial Initiativa Civica si Noua Republica au solicitat paritate cu PDL la stabilirea candidatilor, propunerea insa a fost respinsa de catre PDL.

Democrat liberalii au venit cu o contraoferta propunand ca ponderea nominalizarilor sa fie stabilita in functie de notorietatea candidatiilor in baza unor sondaje de opinie. Practic fiecare formatiune politica va veni cu nominalizari care vor fi supuse sondajelor. In urma rezultatelor va fi stabilita proportionlitatea si candidatii la alegerile parlamentare.

Totodata Ungureanu si Neamtu au propus ca criteriile de integritate propuse de Monica Macovei sa fi aplicate la viitori candidati ai aliantei de centru dreapta. Democrat liberalii au acceptat o comisie de integritate care va verifica fiecare candidat in parte, comisie care va fi condusa de catre Monica Macovei.

In cadrul discutiilor pe candidaturile la parlamentare Mihai Razvan Ungureanu, Mihai Neamtu si Adrian Papahagi au cerut colegii eligibile. Astfel, Ungureanu va candida intr-un colegiu din Iasi, Mihail Neamtu este sustinut de catre Gheorghe Falca pentru a candida la Arad iar Adrian Papahagi doreste un colegiu eligibil la Cluj.

Cooptarea deputatiilor PDL Danut Liga si Stefan Pirpiliu in comitetul de analiza a ongu-ului lui MihaI Razvan Ungureanu a creat noi tensiuni la negocieri. Sursele Hotnews.ro sustin ca Ungureanu le-ar fi promis celor doi deputati locuri eligibile la parlamentare daca vor candida din partea partidului sau in viitoarea alianta electorala fapt care i-a iritat pe democrat liberali.

Conducerea PDL i-ar replicat lui Ungureanu ca nu este fairplay sa preia demisionarii din PDL ca sa-si ingroase randurile propriului partid. Discutia s-a incheiat dupa decizia in urma careia candidaturile la parlamentare sunt stabilite pe baza sondajelor de opinie.

Tensiuni inaintea lansarii manifestului

Sursele Hotnews.ro sustin ca in ziua lansarii manifestului au exista discutii contradictorii intre PDL si tabara Ungureanu-Neamtu-Papahagi. Sursele citate sustin ca Adrian Papahagi a dorit ca pe manifest sa fie introdus sloganul „Sus Inima” si a inregistrat sloganul la OSIM fara a se consulta cu PDL.

Gestul lui Papahagi i-a deranjat de democrat liberali in conditiile in care sloganul a fost dat spre testare de catre PDL prin focus grupurile pe care le-a comandat la inceputul saptamanii. La lansarea oficiala a manifestului sloganul nu a mai fost prezentat.

De precizat este ca in urma cu o zi , presedintele Partidului Noua Republica, Mihail Neamtu a atacat-o dur pe Elena Udrea catalogand-o „regina telegondolelor”, a platit reclama „la televiziunile unor infractori”. Neamtu i-a recomandat acesteia sa retraga din politica.

In replica Udrea a scris pe blogul personal aratanad ca „exista oameni care nu au demonstrat inca nimic, dar, de la adapostul tineretii si lipsei de experienta politica, spun deja cine merita si cine nu merita sa faca parte din „.

Ce spun liderii PDL despre conflictul Neamtu-Udrea

Liderii PDL au evitat sa dezvolte episodul conflictual dintre Mihai Neamtu si Elena Udrea si au dat asigurari ca in viitoarea alianta vor exista reguli si comisii care vor interzice atacurile intre membrii constructiei politice.

Vasile Blaga, presedintele PDL:”Sunt si asperitati cand pornesti la o astfel de constructie si ele daca tineti minte s-au manifestat si in alianta Dreptate si Adevar. Pararea me este ca ne vom armoniza din ce in ce mai mult punctele de vedere mai ales ca vom avea si institutii care sa reglementeze situatiile de acest gen”. (Hotnews.ro)

Raluca Turcan, vicepresedinte PDL: „A fost un schimb de replici care nu a facut bine nimanui. In momnetul de fata toti oamenii care cred in valorile de centru dreapta trebuie sa se concentreze pe contructie nu pe tensiuni. Vitoarea alianta se va construi plecand de la principii si unul dintre ele este cel al integritatii si al competentei profesionale.

Asa cum stiti se va constitui o comisie de etica care va trece prin filtru toate candidaturile la Parlamentul Romaniei. Un alt pricnicpiu este cel al non agresiunii, practic membrii Aliantei vor trebui sa se respecte reciproc, sa sesprijine in proiectele care se vor desfasura si sa nu se atace public”. (Hotnews.ro)

Ungureanu isi face partid

Mihai Razvan Ungureanu a declarat de curand intr-un interviu acordat Alpbach News ca pregateste lansarea in septembrie a unui nou partid politic si ia in calcul o candidatura la alegerile parlamentare.

Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro ca Mihai Razvan Ungureanu se va inscrie in urmatoarea perioada intr-un partid politic pentru a putea candida legal la alegerile parlamentare sub sigla viitoarei platforme de centru dreapta.

„Mihai Razvan Ungureanu trebuie a fie membru unui partid politic pentru a putea fi candidat in viitoare alianta electorala. Cum nu doreste sa se inscrie in PDL si nu mai exista timp efectiv pentru infiintarea unui nou partid politic se va inscrie intr-o formatiune politica deja infiintata”, au explicat sursele citate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro