USL, cu gandul la alegerile parlamentare. PSD si PNL incep tocmelile cu UNPR si PC pentru impartirea candidaturilor/ Cum se pregateste PDL de alegeri
USL a intarziat negocierile interne in ceea ce priveste candidaturile la parlamentare din cauza referendumului, insa liderii din teritoriu si parlamentarii sunt preocupati si vor sa abordeze cat mai repede problema, afirma surse parlamentare pentru HotNews.ro. Nici la PDL situatia nu este deloc clara si poate crea probleme. Democrat liberalii vor sa candideze la alegeri sub forma unei platforme de centru deapta care sa includa Initiativa Civica de Centru Dreapta, partidul Noua Republica si Fundatia Crestin Democrata.
Surse din interiorul USL au declarat pentru Hotnews.ro ca alegerile vor fi programate cel mai probabil in ultima saptamana din luna noiembrie si se vor desfasura pe sistemul proportional mixt, cel din 2008. Conform protoclolului USL, candiaturile se impart paritar insa atat PSD cat si PNL au promis locuri eligibilor UNPR respectiv PC.
Surse parlamentare afirma ca social democratii cat si liberali se tem ca vor exista probleme in stabilirea candidatilor asa cum s-a intamplat la alegerile locale. „Negocierile vor porni la mentinerea actualelor colegii, atat PSD cat PNL sa-si pastreze mandatele actuale. Protocolul prevede paritate la functii si teoretic nu ar trebui sa existe probleme insa in pratica lucrurile vor sta altfel”, au explicat sursele citate.
PSD are protocol cu UNPR, carora le-a promis 30 de locuri eligibile in timp ce liberalii trebuie sa cedeze pentru conservatori 20 de locuri la Camera si 10 la Senat”. „Liderii judeteni si primarii vor avea pretentii sa-si nominalizeze oamenii in colegii eligibile iar cedarea catre UNPR si PC va complica si mai mult lucrurile. Daca ne uitam in spate la impartirea candidaturilor la alegerile locale s-a lasat cu scandal si ne asteptam din nou la situatii conflictuale”, sustin sursele Hotnews.ro.
Pe fondul scandalului politic, USL nu a reusit sa faca o evaluare a organizatiilor din teritoriu in ceea ce priveste rezultatele obtinute la alegerile locale. Filialele care au obtinut cel mai mari procente la alegeri vor revendica mai multe multe mandate in detrimentul celor cu scoruri slabe. Trebuie vazut cum se vor gestiona locurile eligibile din organizatiile care au inregistrat rezultate slabe la alegeri, au declarat sursele USL.
La inceputul saptamanii, liderii USL au anuntat ca in prima parte a lunii septembrie vor stabilii candidaţii la alegerile parlamentare.
- Victor Ponta: „Am discutat împreună cu toţi cei din conducerea USL despre pregătirea noii sesiuni parlamentare – după cum ştiţi pe 3 septembrie trebuie să revină la lucru Parlamentul – şi despre deciziile noastre politice interne, care trebuie finalizate până pe 15 septembrie cu anunţarea tuturor candidaţilor USL pentru alegerile parlamentare la Senat şi la Camera Deputaţilor”(20 august, Mediafax. )
In ceea ce priveste sistemul pe care se vor desfasura alegerile parlamentare este cel din 2008, sistemul proportional mixt. In iunie, Parlamentul a adoptat un proiect de lege initiat de USL care prevedea un sistem de vot uninominal pur dar intr-un singur tur de scrutin. Legea a fost contestata la Curtea Constituionala de catre PDL si declarata neconstitutionala in intregime.
Vicepresedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, social democratul Florin Iordache a declarat pentru Hotnews.ro ca USL nu mai poate schimba modalitatea de vot iar alegerile parlamentare se vor desfasura cel mai probabil pe actual sistem proportional, legea din 2008.
- Florin Iordache (PSD), vicepresedinte Comisia Juridica:”Nu avem timp de o modificare a legii electorale. Prevederile comisiei de la Venetia care recomanda ca sistemul de vot nu poate fi schimbat cu sase luni inainte de alegeri si decizia CCR ne limiteaza optiunile prin urmare vom avea alegeri pe legea din 2008, sistemul mixt proportional”.
In PDL situatia este cel putin la fel de complicata. Democrat liberalii au initiat proiectul platformei de centru dreapta si intentioneaza sa candideze la alegerile parlamentare impreuna cu Initiativa Civica de Centru Dreapta condusa de fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, Noua Republica-Mihail Neamtu, Fundatia Crestin Democrat, PNTCD.
- Mihai Razvan Ungureanu: „Pana la sfarstiul lunii august vom fi pus la punct toate mecanismele permise de lege pentru a constitui din punct de vedere juridic, legal platforma politica pe care ne vom regasi cu totii, urmand ca in septembrie sa putem avea incheiate programul de guvernare, pozitia noastra referitoare la problemele esentiale ale tarii, felul in care ne vom constitui candidaturile pentru toamna, si, bineinteles, toate momentele tactice pe care le vom desfasura in viitoarea campanie electorala”(10 august, Agerpres)
Surse din interiorul PDL au declarat pentru Hotnews.ro ca vor exista mari probleme in stabilirea candidaturilor in contextul in care cel putin actualii parlamnetari doresc sa-si mentina mandatele si sa candideze din nou in colegiile in care au fost alesi. „Deocamdata este o necunoascuta situatia candidaturilor. Va fi foarte complicat, acum analizam organizatiile care au inregistrat cele mai slabe rezultate la alegerile locale, iar acolo se vor taia capete si se vor reorganiza chiar si nominalizarile pentru alegerile parlamentare. In plus trebuie stabilita proportia candidaturilor din partea viitoriilor parteneri PNTCD, Noua Republica, Partidul Crestin Democrat. Nu s-a stabilit inca nimic si suntem mult intarziati”, au explicat sursele democrat liberale.