Sari direct la conținut

Ce urmeaza: posibila blocare a intoarcerii lui Traian Basescu la Cotroceni pana la numirea Monei Pivniceru la Ministerul Justitiei

HotNews.ro

Parlamentul Romaniei (Foto: HotNews / Dan Popescu)

Reinstalarea lui Traian Basescu in functia de presedinte depinde in acest moment de reunirea Parlamentului, cu cvorum, pentru citirea in plen a deciziei Curtii Constitutionale privind invalidarea referendumului. Tot de un cvorum, de data aceasta al plenului CSM, depinde numirea Monei Pivniceru ministru al Justitiei. CSM a aminat deja miercuri dimineata decizia in cazul Pivniceru din cauza lipsei de cvorum, iar surse din interiorul USL spun ca liderii Uniunii vor sa amane si citirea deciziei de invalidare a referendumului in Parlament pana saptamana viitoare, ca raspuns la conduita CSM.

Sursele citate sustin ca la nivel declarativ liderii USL vor convoca o sedinta de plen reunit vineri, insa pentru desfasurarea acesteia nu va exista cvorumul necesar. „Cel mai probabil validarea deciziei CCR va fi posibila saptamana viitoare, in functie de evenimente.

Pana nu va fi validata Mona Pivniceru in functia de ministru al Justitiei nici parlamentarii USL nu vor participa in formatie completa la sesiunea extraordinara”, au explicat sursele citate.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri ca sedinta Birourilor Permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor, in care trebuie stabilita data sesiunii extraordinare a Parlamentului a fost convocata joi, la ora 12.00.

Zgonea a precizat ca, potrivit regulamentului, Birourile Permanente se pot intruni numai in conditii de cvorum de 50%+1, iar, in conditiile in care „peste jumatate dintre membri” nu sunt in localitate, fiind in concediu, ramane de vazut daca „vineri este o zi fezabila” pentru sedinta extraordinara a Parlamentului.

Potrivit Constitutiei articolul articolul 67 Camera Deputatilor si Senatul adopta legi, hotarari si motiuni, in prezenta majoritatii membrilor.

Practic pentru ca o sedinta de plen sa se desfasoare in legalitate este nevoie ca jumatate plus un din numarul parlamentarilor sa fie prezenti in sala. In debutul sedintei de plen procedura cere sa se anunte prezenta parlamentarilor.

Articolul 8 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerelor Parlamentului ordinea de zi a sedintei se adopta cu votul deschis a cel putin jumatate plus unu din numarul deputatilor si senatorilor prezenti.

Dupa adoptarea ordinei de zi parlamentarii pot incepe dezbaterile. In cazul in care se adopta legi, ordonante sau hotarari este nevoie de reverificarea cvorumului. Daca in sala nu sunt prezenti jumatate plus unu din numarul parlamentarilor sedinta este suspendata din lipsa de cvorum.

Articolul 22 din Regulamnet prevede ca in timpul sedintelor, presedintii grupurilor parlamentare pot cere presedintelui sedintei comune verificarea intrunirii cvorumului. Presedintele sedintei comune va decide daca acest lucru este necesar. In cazul in care cvorumul legal nu este intrunit, presedintele suspenda sedinta si arata ziua si ora de reluare a lucrarilor. Totodata, liderii USL, in special liberalii, mizeaza pe miscari de strada si in functie de amploarea acestora vor incerca sa complice revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni.

Reamintim ca tot mai multe voci din mediul de afaceri si din Uniunea Europeana cer politicienilor romani sa iasa din transeele disputei politice si sa se aseze la masa dialogului. Economia a fost deja afectata de criza politica, iar ca o consecinta costurile finantarii – atit pentru stat, cit si pentru mediul privat – au crescut constant in ultimele doua luni, favorizind aparitia blocajului financiar.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri- imediat dupa decizia CCR – ca Parlamentul ar putea fi convocat vineri in sedinta extraordinara pentru a lua act de invalidarea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

„Din momenul primirii deciziei CCR sunt 24 de ore in care trebuie sa convoc Biroul Permanent si se decide ziua convocarii parlamentarilor in sesiune extraordinara. Cea mai probabila varianta ar fi o reuniune a plenului in ziua de vineri” a explicat presedintele Camerei Deputatilor.

Conform surselor din interiorul USL, validarea deciziei CCR va fi posibila saptamana viitoare, fiind conditionata de numirea Monei Pivnicieru in functia de ministru al Justitiei.

In calitate de ministru al Justitiei (sustinuta si propusa de PNL), Pivniceru poate face propunerea de inlocuire a lui Kovesi din functia de procuror general si propune o alta persoana pentru locul vacant.

Presedintele Romaniei are prerogativul de a semna decretul de numire in functie. Sursele citate sustin ca miza USL este sa-l puna pe presedintele Traian Basescu in postura de a semna decretul de numire a unui nou procuror general, mizand pe faptul ca presedintele s-ar putea opune – fapt ce ar crea premisele unui nou conflict constitutional.

Intr-o emisiune la Antena 3, Crin Antonescu a vorbit deschis despre necesitatea unei bune functionari a Parchetului general si CSM.

„USL trebuie sa rezolve de urgenta chestiunea ministrului Justitiei, a functionarii Parchetului General si a CSM, sa ceara anchete pentru devalizarile facute la marile companii. USL in primul rand, prin Guvernul si majoritatea parlamentara pe care inca le are, trebuie sa faca o serie de lucruri. Trebuie sa facem o serie de lucruri. De urgenta rezolvata chestiunea ministrului Justitiei si de urgenta rezolvate chestiunea functionarii unor institutii importante ale statului roman: Parchetul General, CSM, alte institutii, care trebuie aduse la normalitate, prin mijloacele pe care le are Guvernul„, a explicat Antonescu.

Sedinta CSM programata miercuri , in care judecatorii urmau sa ia act de demisia Monei Pivniceru din CSM si din magistratura – procedura necesara pentru ca ea sa poata prelua portofoliul Ministerului Justitiei – a fost suspendata, din lipsa de cvorum.

Prezent la sedinta CSM, Victor Ponta a criticat dur decizia de amanare.

„M-am saturat de ipocrizie. Tot vorbim de institutii, nu le-a lasat USL azi sa fie cvorum la CSM? Poate dl Basescu intelege ce a facut din institutiile astea si vede cum functioneaza. De ce nu reusesc sa se stranga in cvorum, nu vreau sa fac o paralela, dar daca maine sau poimaine nu e cvorum la Parlament sa se intoarca Basescu la Cotroceni, o sa tipe toata lumea ca de ce nu e cvorum(…) Acum cand nu e cvorum la CSM, toata lumea considera ca e normal. Eu consider ca e absolut anormal, e imposibil de explicat”, a mai spus Ponta.

Totodata, o parte a liderilor USL, in special din zona liberala, mizeaza pe miscari de strada si in functie de amploarea acestora vor incerca sa complice revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni.

„Vedem ce se intampla in perioada urmatoare daca protestele oamenilor impotriva lui Basescu vor lua amploare, daca presiunile strazii pot duce la demisia acestuia. In functie de acest lucru ne vom stabili o noua strategie” au explicat surse politice.

De altfel, presedintele interimar Crin Antonescu a declarat intr-o emisiune la Antena 3 ca decizia CCR este nedreapta si revoltatoare si face un apel public sa se puna presiune publica asupa lui Traian Basescu de a demisiona .

Eu cred, si am facut un apel public si il mai fac o data, ca este nevoie in acest moment de presiune publica asupra lui Traian Basescu pentru a demisiona, pentru ca, in ciuda hotararii CCR si a faptului ca Traian Basescu va avea acte sa se intoarca la Palatul Cotroceni, el nu mai este un presedinte legitim al Romaniei, iar presiunea publica il poate determina sa demisioneze

Cred ca acesta este momentul in care toti acei oameni care au votat si toti care inteleg ca nu putem batjocori semnificatia unui vot sa adopte o pozitie publica, fie ca e vorba de manifestatie, ca e un protest public, de declaratii publice ale unor organizatii ale societatii publice, oricum, oamenii au dreptul sa se organizeze si sa se manifeste”, a spus Antonescu.

De partea celalta, PDL evita atacurile dure la adresa USL, iar Traian Basescu a evitat sa faca declaratii de presa dupa decizia Curtii Constitutionale. „Nu vrem sa facem jocul lui Antonescu si Voiculescu care incita la proteste de strada” au explica neoficial democrat liberalii.

  • Valeriu Zgonea: „Mai mult de jumatate dintre membrii Biroului permanent si de la Camera si de la Senat nu sunt in Bucuresti. Este o chestiune absolut normala si as vrea sa fim corecti fata de colegii parlamentari. Dupa doua campanii electorale epuizante, tinand cont ca aceasta toamna este decisiva pentru recastigarea mandatelor de parlamentar, iar lunile decembrie si ianuarie sunt importante pentru parlamentari, iar pana la anul deputatii si senatorii au plecat cu familiile in concediu. Credem ca vor fi prezenti in sesiunea din 3 septembrie, de luni. Unii dintre ei sunt in tara, altii nu sunt, dar multi dintre ei nu sunt in Bucuresti. Vom vedea daca ziua de vineri este o zi fezabila. Si eu si presedintele interimar al Senatului ne dorim sa finalizam cat mai repede aceasta procedura”
  • Eugen Nicolaescu, deputat PNL: „Exista o consultare la nivelul liderilor de grup care trebuie sa aduna date in ceea ce priveste mobilizarea parlamentarilor. La sedinta Birourilor Permanente liderii de grup vor comunica cati parlamentari sunt in tara si daca se va indeplini cvorumul de sedinta. In fucntie de asta se va decide si data sedintei extraordinare” (Hotnews.ro).  
  • „Eu cred ca daca CSM raspunde la comenzile politice ale lui Traian Basescu asa cum se vehiculeaza in mai multe medii, atunci si noi parlamentarii ar trebui sa procedam in acelasi fel, adica Traian Basescu nu se intoarce la Cotroceni decat dupa ce CSM isi indeplineste obligatiile pe care le are’, a spus Nicolaescu, precizand ca este vorba de o parere personala si ca aceasta pozitie nu a fost discutata nici in PNL, nici in USL”. (Agerpres)
  • Gheorghe Gabor, deputat PNL: Am primit ieri un sms in care ni s-a coumnicat de la partid ca se va tine o sedinta extraordinara insa nu s-a precizat nicio o data in acest sens. Este foarte greu sa strangi cvorumul necesar pentru ca multi dintre colegi sunt in concedii, plecati din tara”. (Hotnews.ro)
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro