Cum il va revoca USL pe Vasile Blaga de la sefia Senatului – explicatia lui Ilie Sirbu. Blaga: Este lovitura de stat. USL convoaca sesiune extraordinara incalcand Constitutia/ UPDATE Dupa ce USLa convocat abuziv Biroul Permanent al Camerei o acuza pe Roberta Anastase ca a incalcat Regulamentul pentru neparticipare
Ilie Sirbu, liderul senatorilor PSD, a explicat marti cum va fi revocat Vasile Blaga de la sefia Senatului. Sirbu a spus ca USL a convocat o sedinta a Biroului Permanent, in care s-a propus cererea de revocare a lui Blaga. Cererea de revocare va fi trimisa la Monitorul Oficial si publicata imediat, iar in baza acestei decizii va fi convocata o noua sedina a Biroului Permanent. Potrivit lui Sarbu in sedinta Biroul Permanent se va adopta cererea de revocare a lui Blaga si va convoca o noua sedinta extraordinara in care se va vota revocareai. Sarbu a anuntat ca sedinta extraordinara in jurul orei 17.00 pentru votarea deciziei. Potrivit Constitutiei, membrii Biroulu iPermanent nu pot convoca sedinta extraordinara a plenului ci doar presedintii de Camera.
UPDATE USL a redactat cererea de revocare a Robertei Anastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor motivand incalcari ale regulamentului de catre aceasta. USL convoaca Biroul Permanent al Camerei Deputatilor imediat dupa finalizarea sedintei de plen in care se decide revocarea Avocatului Poporului si intentionetza sa foloseasca aceeasi strategie ca la Senat.
Intrebat de ce va vrea USL sa-l demita pe Vasile Blaga, Ilie Sirbu a spus „pentru ca avem majoritatea”. Sarbu a explicat ca in cerearea de revocare a lui Blaga sunt ca motivari majoritatea parlamentara din Senat si ca a obstructionat sedintele plenului.
Vasile Blaga a declarat ca „Este lovitura de stat. USL convoaca sesiune extraordinara incalcand Constitutia si regulamentul Senatului. USL nu are nici un motiv pentru a ma demite. Sintem in aceeasi logica, confiscarea institutiilor statului”.
UPDATE (16.00) Vasile Blaga: O sesiune extraordinara poate fi convocata doar de presedintii celor doua Camere. Convocarea Birourilor s-a facut ilegal/ Vom face plangere penala vizavi de dl Chelaru, care a semnat un act ilegal. Vom contesta si la CCR
Intrebat de jurnalisti daca e posibil sa avem doi presedinti de Camera Deputatilor si doi la Senat in aceasta seara, Blaga a raspuns ca „E foarte posibil”.
UPDATE 16:20 Deputatul PSD Valeriu Zgonea o acuza pe Roberta Anastase ca a incalcat regulamentul pe motiv ca nu a participat la sedinta Biroului Permanent covocata abuziv de USL
Reamintim ca potrivit Regulamentului Senatului, Biroul Permanent poate fi convocat fie de presedintele Senatului, fie de 5 alti membri ai Biroului Permanent. Marti, au existat 7 senatori USL care au cerut convocarea.
Potrivit articolului 66 din Constitutie aliniatul 2 Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc si in sesiuni extraordinare, la cererea Presedintelui Romaniei, a biroului permanent al fiecarei Camere ori a cel putin o treime din numarul deputatilor sau al senatorilor.
(3) Convocarea Camerelor se face de presedintii acestora.
Procedural in Regulamentul Senatului nu exista posibilitatea revocarii presedintelui Camei Superioare decat la solicitarea grupului din care face parte, mai exact PDL.
In noiembrie 2011, PSD a cerut suspendarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului, insa USL nu a reusit sa mentina functia, aceasta fiind preluata de Vasile Blaga.
Birourile Permanent al Senatului a decis luni convocarea unei sesiune extraordinare a Camerei Superioare, la solicitarea USL pentru a dezbate legile restante. Sedinta Senatului este programata la ora 16:00.
Potrivit regulamentului Senatului o sesiune extraordinara poate fi convocata pe o anume tema. Sedinta programata la ora 16:00 este strict pe legile restante iar pentru revocarea presedintelui Senatului trebuie convocat Biroul Permanent care decide o noua sedinta extraodinara.
Totodata, potrivit Regulamentului de functionare al Senatului, presedintele Camerei Superioare nu poate fi revocat intr-o sesiune extraordinara. Articolul 25 din Regulament prevede ca numirea presedintelui este pe durata mandatului iar numirea membriilor Biroului Permanent sa face la inceputul sesiunii legislative.
Art.25, aliniatul (1) Presedintele este ales pe durata mandatului Senatului.
Art.26.-(1) Propunerea de repartizare a celorlalte functii din Biroul permanent se stabileste, dupa alegerea presedintelui, pentru toate sesiunile legislaturii, respectand configuratia politica a Senatului rezultata din alegeri, prin negocieri intre reprezentantii grupurilor parlamentare.
(2) Numarul de reprezentanti in Biroul permanent ai fiecarui grup parlamentar, in care se include si presedintele Senatului, trebuie sa respecte ponderea numarului de senatori ai fiecarui grup fata de numarul total de senatori, atat in fiecare sesiune, cat si pe intreaga legislatura
Art.27. (1) Alegerea vicepresedintilor, secretarilor si chestorilor se face la inceputul fiecarei sesiuni ordinare, conform art.26 alin.(1) si (2).