Sari direct la conținut

Intre Groza, Guevara si Putin: Mineriada lui Ponta continua sau nebunia cu metoda (Updated)

Contributors.ro
Vladimir Tismaneanu, Foto: AGERPRES
Vladimir Tismaneanu, Foto: AGERPRES

Victor Ponta si patroniii sai fac tot ce pot spre a readuce Romania la ceasul democratiei totalitare. Este ceea ce avea in vedere marele ganditor politic Jacob Talmon cand vorbea despre dictaturi intemeiate pe entuziasm de masa. Un entuziasm efemer, intemeiat pe populism cras si dispret pentru statul de drept, dar util pentru manipulari cinice. Nu trece zi de bunul Dumnezeu in care premierul si oamenii sai sa nu mai adauge o fila la noua antologie a rusinii. Cea mai recenta : ministrul de interne, Ioan Rus, l-a demis, fara explicatii, pe istoricul Dorin Dobrincu, directorul general al Arhivelor Nationale ale Romaniei. Tehnic este vorba de incetarea unei detasari, practic este o demitere. Semnificatia este limpede: are loc un asalt sistematic impotriva adevarului, competentei, memoriei si a istoriei. Cristian Preda nu greseste: Victor Ponta nu este “micul Titulescu”, ci micul Petru Groza.

Ministrul Corlatean proclama ritos ca presedintele tarii nu este seful statului. Doctorul in drept Victor Ponta cheama la revizuirea statutului Curtii Constitutionale. Cred ca se petrece o putinizare fatisa si lipsita de orice urma de rusine. Ceea ce-a inceput odata cu decapitarea conducerii IICCMER continua cu o viteza si cu o inversunare ametitoare. Se urmareste, ca si in Rusia, deturnarea si obliterarea memoriei, etatizarea discursului istoric, reinchiderea arhivelor, revenirea la sistemul in care un numar de favoriti ai puterii aveau acces nelimitat, cata vreme cercetatorii si cetatenii interesati erau tratati ca intrusi indezirabili.

Cine spune ca actul de condamnare a dictaturii comuniste a fost unul “doar” simbolic, fara efecte palpabile, se inseala. Democratizarea Arhivelor Nationale a fost una dintre consecintele cele mai importante ale acelui act. Mi-e teama ca vom asista la o reinchidere a arhivelor si la radicalizarea revansei celor care nutresc nostalgii comuniste. Oare ce are de spus istoricul Crin Antonescu, semnatar al Declaratiei de la Praga? Dorin Dobrincu este membru al Consiliului Stiintific al IICCMER. Ce au de spus colegii sai?

Nu este de ajuns sa fii consternat, perplex, revoltat. Aceste justificate sentimente trebuie traduse in protest public, intern si international. Au mai existat tentative de demitere a lui Dorin Dobrincu, comunitatea stiintifica globala a raspuns cu deplina solidaritate pentru istoricul roman. Dorin Dobrincu este un cercetator de un remarcabil echilibru al rezistentei anticomuniste din Romania, un spirit onest, un democrat sincer si un excelent organizator. A editat, impreuna cu Cristian Vasile si cu mine, “Raportul Final” al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania (Humanitas, 2007) si a editat, impreuna cu Mihnea Berindei si cu Armand Gosu, doua volume de documente utlizate de comisie (primul a aparut la Humanitas in 2009, al doilea la Polirom in 2012). Inlaturarea lui Dorin Dobrincu din fruntea Arhivelor Nationale ale Romaniei este o sfidare a eforturilor de asumare cinstita, in spiritul Declaratiei de la Praga, a unui trecut traumatic.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro