Comisia Europeana preseaza Grecia pentru a inchide mai multe banci, printre acestea aflandu-se si ATEbank, a cincea banca a tarii ca dimensiune
Comisia Europeana preseaza Grecia pentru a inchide mai multe banci, printre acestea aflandu-se probabil si cel de-al cincilea cel mai mare creditor din tara, ATEbank, informeaza Reuters, citand surse de la Uniunii Europene.
Desi este in responsabilitatea bancii centrale a Greciei sa decida inchiderea unei banci in dificultate, executivul Uniunii Europene poate oferi unele recomandari potrivit regulilor ajutorului de stat, care ii permit acestuia sa refuze o solicitare de salvare a unei banci, daca ajutorul este considerat de Comisie prea costisitor – fortand astfel ca banca sa fie inchisa.
Pe parcursul crizei Comisia si-a folosit rar intreaga putere din domeniul ajutorului de stat si putine banci europene au fost inchise.
Insa, daca aceasta isi va folosi puterea in cazul Greciei, se poate marca o atitudine mai agresiva fata de bancile europene aflate in mijlocului crizei. In plus, Comisia poate aplica aceeasi reteta pentru a inchide si banci din Spania si Portugalia, precizeaza una dintre sursele citate.
„Trecem spre o noua faza cu Grecia, Portugalia si Spania”, a declarat sursa citata, care a dorit sa-si pastrze anonimatul, din cauza sensibilitatii subiectului. „Unele banci sunt pe cale sa fie presate. Altele vor fi inchise.”
„Este intotdeauna un echilibru”, a afirmat acesta, explicand ca daca o banca este un punct central pentru stabilitatea financiara a unei tari aceasta ar trebui sa fie salvata, dar altfel poate fi lasata sa falimenteze.
Daca ai o componenta a stabilitatii financiare, atunci poti fi pregatit sa salvezi o banca, insa suntem sub acest punct acum in mai multe state, a specificat oficialul. ” ATEbank ar trebui sa fie inchisa sau lichidata in timp”
ATEbank si banca centrala a Greciei au refuzat sa comenteze, iar ministrul grec de finante a negat raportul.
Conducerea ATEbank a propus in trecut fuzionarea tuturor bancilor controlate de stat, inclusiv Hellenic Postbank, intr-o singura institutie financiara.
In cazul in care ATEbank ar fi inchisa, acest lucru nu va semnifica faptul ca tot sistemul bancar grecesc va intra in colaps. Alte banci grecesti cheie nu sunt in acelasi pericol si pot beneficia de orice reorientare de capital.
Nicio decizia nu va fi luata inainte de alegerile din Grecia, din 17 iunie. Rezultatele alegerilor, despre care sondajele sugereaza ca pot fi castigate de o coalitie de stanga ce este impotriva ajutorului oferit Greciei de UE si FMI, pot schimba fundamentale legaturile statului elen cu UE.
Luna trecuta, cele mai mari patru banci din Grecia, National Bank of Greece, Alpha, Eurobank si Piraeus Bank, au primit fonduri de 18 miliarde de euro sub pachetul de salvare de la UE si FMI, un program in valoare de 130 de miliarde de euro care a implicat si reducerea valorii datoriei Greciei detinuta de creditorii privati, inclusiv titlurile de stat detinute de bancile grecesti.
ATEbank, o institutie financiara detinuta de stat si destinata creditarii agriculturii, fondata in anul 1929, nu a primit fonduri sub pachetul de salvare dupa ce nu a putut sa prezinte un plan privind viabilitate comerciala pe termen lung si este in prezent o sursa de ingrijorari.
ATEbank, care nu a reusit sa treaca testul de stres pan-European desfasurat in iulie 2011, avea in septembrie 2011 credite catre clienti in valoare de 20 de miliarde de euro, conform ultimelor cifre disponibile. Banca s-a extins dincolo de sectorul agricol si spre zona bancilor comerciale intre anii 2000-2009, avand pierderi puternice din creditele neperformante pentru fermieri si consumatori si suferind o mare depreciere a titlurilor grecesti detinute.
Autoritatile grecesti au inceput sa faca pregatiri timpurii pentru a inchide ATEbank, un proces de lichidare care nu trebuie sa semnifice neaparat o inchidere imediata, insa este asteptat sa inceapa in cea de-a doua parte a anului, a spus una dintre surse, pentru Reuters.