Sari direct la conținut

Elogiu domnului Marinescu: Despre solitudine si solidaritate in timpuri intunecate

Contributors.ro
Dragos Marinescu - , Foto: YouTube
Dragos Marinescu - , Foto: YouTube

Nu stiu aproape nimic despre cel care a cutezat sa sfideze sambata obscena chermeza revansista organizata de primarul Ontanu. Nu stiu ce profesie are. Nu are o institutie in spate, a venit singur, a clamat acolo, de pe margine, ceea ce mii si mii de romani gandesc. Este tanar, il cheama Dragos Marinescu. Cand jandarmii l-au admonestat, a raspuns calm spunand ca are dreptul sa-si manifeste revolta. A strigat ceea ce trebuia strigat, ca un om liber. Cu o admirabila stapanire de sine, le-a reamintit celor care exultau in momentul canonizarii rapsodului oficial al comunismului dinastic ce-a insemnat cultul lui Ceausescu. Solitudinea sa trebuie acum potentata de solidaritatea noastra. Vocea sa trebuie sa-si afle ecoul in vocile noastre.

Adrian Paunescu s-a prosternat continuu in fata lui Ceausescu, ba chiar si a “delfinului” Nicu Ceausescu. N-a facut-o dezinteresat, ci pentru a obtine avantaje enorme, inclusiv dreptul de a beneficia de propriul cult al pesonalitatii, derivat din acela al despotului paranoic. Subiectul raportului dintre cultul hegemonic si cele subalterne (al Elenei, al lui Nicu, al lui Paunescu), merita dezvoltat. Istoricul Adrian Cioflanca a publicat o scrisoare adresata in 1982 de supremul hagiograf celui pe care il numea “geniu binecuvantat”, “parintele sau bun”, adica “eroului intre eroii neamului”, sociopatul Nicolae Ceausescu:

http://adriancioflanca.blogspot.com/2012/05/propos-de-proslavirea-lui-adrian.html

Exista clipe cand un singur om poate salva rusinea unei intregi colectivitati. Este ceea ce-a facut dl Marinescu. Il asigur de deplinul meu respect. Atata vreme cat exista astfel de oameni, nu este totul pierdut. Ramane insa o mare intrebare: Unde au fost indignatii d’antan? Dl Claudiu Craciun, protestatarul din ianuarie, era in vacanta? N-ar fi fost momentul sa auzim vocile celor care cereau cinste si demnitate? Ori sunt si acestea obiecte de negociere electorala? Nu a fost Adrian Paunescu supremul corupator moral al tineretului romanesc in timpul dictaturii lui Ceausescu? Sunt tinerii liberali incantati de aceasta reabilitare fatisa a unui simbol flagrant a manipularilor ideologice ale comunismului romanesc in anii 70 si 80? Reluind o interogatie a Monicai Lovinescu, intreb si eu: Chiar este totul o apa si-un pamant, adica noroi?

Vezi video pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro