Sari direct la conținut

Ministrul german de externe: Germania propune sase piste pentru a relansa cresterea economica in Europa

HotNews.ro

Germania propune sase piste pentru a relansa cresterea economica in Europa fara a suporta cheltuieli suplimentare bugetare, inclusiv finantarea marilor proiecte de infrastructura prin „mijloace inovative”, a declarat miercuri ministrul de externe german, Guido Westerwelle, citat de AFP.

„Cei care doresc sa stimuleze cresterea economica pe termen scurt (…) prin indatorare nu au invatat nimic din experientele dramatice ale crizei”, a spus acesta intr-un editorial publicat in Le Monde.

„UE nu trebuie sa cheltuiasca mai mult, ci trebuie sa investeasca mai bine resursele sale”, a adaugat Westerwelle.

Dintre acestia sase piloni descrisi de seful diplomatiei germane, mai multi sunt deja cunoscuti si au fost discutati la diferite niveluri ale dezbaterii europene, iar discutiile vor continua si miercuri seara la Bruxelles, in cadrul summit-ului informal al sefilor de stat si de guvern.

Guido Westerwelle a prezentat si posibilitatea lansarii unor mari proiecte de infrastructura, fara a preciza insa daca acestea ar putea fi finantate prin intermediul obligatiunilor numite „project bonds”, pentru imprumuturile europene comune. Aceasta idee este sustinuta de noul presedinte francez, Francois Hollande.

„Referitor la dezvoltarea transfrontaliera a infrastructurii europene, trebuie sa mobilizam capitalurile private si sa exploatam metodele inovative ale parteneriatelor public-private”, a precizat ministrul german.

Germania a dat de inteles ca ar putea fi de acord cu lansarea acestui gen de obligatiuni pentru finantarea marilor proiecte. In schimb, aceasta este ostila in ceea ce priveste euro-obligatiunile, care permit punerea in comun a unei parti din datoria publica a statelor din zona euro.

Celelalte cinci piste precizate de Guido Westerwelle sunt: reorientarea bugetului UE spre crestere, angajarea fondurilor europene structurale neutilizate (in jur de 80 de miliarde de euro), imbunatatirea accesului la finantare pentru intreprinderi printr-o crestere a rolului Bancii Europene pentru Investitii, completarea pietei interne cu „oportunitati mai mari” in domeniul energetic si cel al economiei digitale si intarirea liberului schimb intre state.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro