Un grup de 14 tari NATO, intre care si Romania, a cumparat cinci drone fara munitie
Un grup de 14 tari din cadrul NATO – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Romania, Slovacia, Slovenia si Statele Unite – a decis sa achizitioneze cinci vehicule aeriene fara pilot (drone) impreuna cu centrul de comanda si control, a anuntat, duminica, Casa Alba, in prima zi a summit-ul NATO de la Chicago. In comunicatul Casei Albe se mentioneaza ca NATO va opera si va asigura mentenanta sistemului din fondurile comune ale celor 28 de tari aliate. Presedintele Traian Basescu s-a referit, duminica seara, la proiectul Smart Defence, insa nu a spus ca Romania se afla in grupul de 14 tari care va achizitiona cele 5 drone. Nu este clar care este contributia financiara a Romaniei in cadrul acestui proiect.
- Basescu, intrebat despre participarea Romaniei la achizitionarea unor drone: Nu marim taxele
- Basescu: Nu confirm si nu infirm comunicatul Casei Albe cu privire la achizitionarea de drone
Casa Alba mentioneaza, in comunicat, faptul ca operatiunile din Libia au subliniat deficitul de strangere de informatii, supraveghere si misiuni de recunoastere in cadrul Aliantei. La Chicago, NATO a semnat un contract privind dezvoltarea sistemului de supraveghere terestra din cadrul Aliantei, care utilizeaza drone fara munitie pentru obtinerea unor informatii cruciale privind potentiale amenintari. “Aceasta este un tip de inzestrare care nu ar puta fi disponibila pentru multi aliati fara ajutorul NATO. Prin impartirea costurilor putem furniza o mai buna securitate pentru fiecare Aliat la un pret mai scazut”, se mai arata in comunicat.
Despre acest proiect a vorbit duminica si secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care nu a mentionat insa numele tarilor care cumpara drone. “Astazi, a fost semnat un contract privind achizitioarea a cinci drone fara munitie care le va da posibilitatea comandantilor nostri sa identifice amenintari, sa identifice tinte sau sa vada ce se intampla la orizont, in orice moment”, a declarat Rasmussen. Secretarul general NATO a mai spus ca acest proiect este realizat in cadrul Smart Defence, si ca alte 20 de proiecte au fost aprobate duminica “menite sa furnizeze facilitatile de care avem nevoie la un pret pe care ni-l putem permite”.