Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei: Nu sunt parte a procesului cu Ministerul Educatiei pe problema cotizatiilor sindicale
„Nu sunt parte a procesului cu MECTS pe problema cotizatiilor sindicale. Din pozitia mea de secretar general nu am avut mandat de semnatura in instanta si nici in banca”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop. Acesta a mai spus ca stoparea retinerii automate a cotizatiilor sindicale direct de pe statul de plata al profesorilor membri sindicali s-a realizat „printr-un ordin semnat de trei ministri si care a dat exclusivitate unei firme pe program de salarizare. Acea firma cu programul de salarizare imi blocheaza mie acum posibilitatea organizarii Bacalaureatului si admiterii”.
„Nu sunt parte a procesului cu Ministerul Educatiei”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, intrebat daca a semnat recursul inaintat de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) in procesul cu Ministerul Educatiei referitor la stoparea retinerii automate a cotizatiilor sindicale direct de pe statul de plata al profesorilor membri de sindicat
„Din pozitia mea de secretar general (al FSLI – n.red.) nu am avut mandat de semnatura in instanta si nici in banca, toate atributiunile fiind ale presedintelui si ale contabilului in relatia cu banca”, a sustinut Liviu Pop.
In ce priveste existenta unor procese in care ministrul interimar Liviu Pop sa fie parte impotriva ministerului pe care acum il conduce, Pop a declarat: „nu cred ca sunt. Poate ca si presedinte la judet pe procesele cu salariile pe care le-am avut din 2007, dar nu stiu daca sunt pe rol cu recurs si in cate am chemat Ministerul parte. Dar lucrul acesta pot sa il verific la mine la judet, la juridic. Din ce am eu cunostinte, nu sunt parte cu Ministerul”.
„Au fost procese pe drepturi salariale din 2005 si 2007, cand era parte Ministerul. Dar acelea sunt finalizate si platite demult. Si erau in calitatea mea de presedinte la judetul Maramures, deci nu in calitatea mea de la Federatie”, a continuat ministrul interimar.
Intrebat cum va gestiona situatia, daca mai exista vreun astfel de proces, Liviu Pop a declarat: „Cu siguranta mergem inainte pe toate caile de atac pe care le are Ministerul Educatiei. Eu, incepand de astazi, sunt suspendat si mi-am pus demisia la nivelul birourilor si la Federatie si la Sindicat. Deci m-am suspendat in momentul in care am devenit ministru delegat pentru dialog social, iar astazi, de azi-dimineata, mi-am inaintat demisia catre organele competente ale Federatiei si ale Sindicatului Judetean”.
Referitor la ordinul comun al ministrului Educatiei, ministrului Finantelor si al ministrului Internelor care pune la dispozitia scolilor un nou sistem informatic de calcul al drepturilor salariale, care nu mai prevede posibilitatea de retinere direct din salariile profesorilor a cotizatiilor de sindicat, ministrul interimar al Educatiei a declarat urmatoarele:
- „In momentul de fata eu stiu ca este un proces pe rol, sa vedem rezultatul procesului si cu siguranta voi astepta punctul de vedere al ministrului de Finante si al ministrului Administratiei si Internelor.
- Dar nu este prioritatea mea in zilele acestea. Am 11 zile pentru organizarea Bacalaureatului si Evaluarii si suntem foarte foarte departe de calendar.
- Veti da un ordin care sa prevada retinerea acestor cotizatii? Retinerea sau neretinerea cotizatiilor nu se face in baza ordinului de ministru. A fost un ordin semnat de trei ministri si care a dat exclusivitate unei firme pe program de salarizare (softul EDUSAL, gestionat de SIVECO – n.red.). Acea firma cu programul de salarizare imi blocheaza mie acum posibilitatea organizarii Bacalaureatului si Admiterii. Asa de mult s-a amanat chestiunea aceasta incat vineri am sa fac si o conferinta de presa cand o sa am toate datele.
- Si aseara (marti, 15 mai – n.red.) si in noaptea aceasta voi sta la Minister, am spus ca se lucreaza 24 de ore din 24. In momentul de fata nu avem softul prin care sa putem face inscrierea copiilor la Bacalaureat si la examenul de admitere.
- Am adus experti de la Ministerul Justitiei, un consilier jurist, expert in drept comercial, sa vedem care e calea de iesire. Nu cred ca trebuie sa punem in spatele anumitor jocuri care poate se fac la MECTS pe aceste firme interesul copiilor. Rolul meu este ca Bacalaureatul si Admiterea sa se desfasoare in parametri normali si nu o sa accept alte compromisuri cu cineva care nu doreste acest lucru.
- Este posibil in acest moment sa schimbati firma care furnizeaza suportul atat pentru examene, cat si pentru salarii? Nu am obiective de a schimba firme sau de a plati firme. Rolul meu este foarte scurt si foarte simplu: sa mearga Bacalaureatul si examenul de admitere pentru cei 500.000 de copii in regula”.
„Daca pe mandatul meu de dialog social puteam sa fiu suspendat din functie, mandatul acesta interimar la MECTS a necesitat din perspectiva mea o delimitare totala de sindicat. Adica am fost nevoit sa inaintez si demisiile din functiile de conducere. Am pierdut, daca pot spune asa, totul in miscarea sindicala, toate pozitiile si toata munca mea de opt ani. Dar nu cred ca asta conteaza foarte mult. Conteaza, repet, ca prin functia mea profesorii, elevii si societatea civila sa aiba de castigat”, a declarat Liviu Pop.
Despre ordinul care opreste retinerea pe statul de plata a cotizatiilor
Amintim ca in noiembrie 2011 in Monitorul Oficial a fost publicat un ordin comun al ministrului Educatiei, ministrului Finantelor si al ministrului Internelor care pune la dispozitia scolilor un nou sistem informatic de calcul al drepturilor salariale, care nu mai prevede posibilitatea de retinere direct din salariile profesorilor a cotizatiilor de sindicat. Unul dintre principalele efecte ale acestui ordin este faptul ca sindicatele din invatamantul preuniversitar vor pierde anul acesta peste 10 milioane de euro, au declarat pentru HotNews.ro surse din sistem.
Dupa publicarea acestui ordin, cele trei federatii sindicale reprezentative din invatamantul preuniversitar romanesc – Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Sindicatelor din Invatamant „Spiru Haret” (FSI „Spiru Haret”) si Federatia Educatiei Nationale (FEN) – au cerut in instanta suspendarea executarii ordinului.
Curtea de Apel Bucuresti a respins in mai cererea federatiilor sindicale din invatamantul preuniversitar de anulare a ordinului, iar decizia poate fi atacata la Inalta Curte, potrivit surselor HotNews.ro.
In aprilie 2012,Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) i-a cerut premierului Mihai Razvan Ungureanu sa reintroduca incasarea cotizatiilorsindicale ale cadrelor didactice pe statele de plata, in invatamantul preuniversitar.
Liviu Pop, actualul ministru interimar al Educatiei, a fost presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures si secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, functii din care si-a dat demisia miercuri, 16 mai, dupa cum a anuntat in cadrul unei conferinte de presa.