Sari direct la conținut

Politic Show: Cristian Preda: "Victor Ponta poate merge la Consiliul European. Ramane de vazut daca se accepta o strapontina pentru el"; Principala greseala a PDL: "Am cautat prea mult obedienta si nu competenta"; Cum va juca Guvernul Ponta cartea anticoruptiei?

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Cristian Preda: „Victor Ponta poate merge la Consiliul European. Ramane de vazut daca se accepta o strapontina pentru el”. Europarlamentarul PDL, Cristian Preda, sustine, intr-un interviu acordat Evenimentului Zilei, ca s-a incetatenit o practica potrivit careia la Consiliul European din partea Romaniei sa mearga presedintele. El explica insa ca un alineat din regulamentul Consiliului prevede ca reprezentantul tarii poate fi insotit de un ministru. In concluzie, spune Preda, seful statului ar putea merge la Consiliu insotit de actualul premier, dar avertizeaza ca ramane de vazut daca organizatorii vor accepta sa aseze o strapontina pentru Ponta. Seful guvernului a anuntat deja ca a acceptat ca la Bruxelles sa mearga seful statului si ca nu-si doreste un conflict cu acesta. Integral in EVZ.

Cum va juca Guvernul Ponta cartea anticoruptiei? Dupa formarea unei noi majoritati parlamentare controlate de USL si dupa instalarea Guvernului Ponta, ambasadele Marii Britanii si Germaniei au anuntat ca este spre binele Romaniei mentinerea monitorizarilor pe Justitie si ca vor urmari implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie. Viceambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Esther Blythe, a declarat joi ca Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie trebuie sa ramana in functiune pentru a se atinge tintele anticoruptie si pentru a se monitoriza modul in care noul Guvern si noua majoritate parlamentara vor continua implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie, adoptata de Guvernul Ungureanu. Declaratia oficialului britanic a survenit in contextul in care unii lideri USL au cerut desfiintarea sau limitarea activitatii Agentiei Nationale de Integritate sau au acuzat DNA ca executa comenzi politice. Asta, desi atat ANI, cat si DNA, aflate in monitorizare permanenta, au fost laudate in rapoartele de tara ale Comisiei Europene, anunta Romania Libera.

Cuplul Basescu-Ponta, coabitare sau dezastru. Consilierul prezidential Iulian Chifu considera ca actorii politici trebuie sa gaseasca rapid un model de coabitare intre presedinte si premier, altfel, prejudiciile aduse tarii pot fi grave. Coabitarea este un concept politic vechi, dar care a impins politicienii, analistii si strategii romani, confruntati in premiera cu aceasta perspectiva, inspre cartile teoretice si formulele de aplicare practica a unei asemenea conjuncturi a puterii intr-un stat, odata cu intamplarea prematura a stabilirii primei situatii de coabitare in Romania, prin formarea Guvernului Ponta. Situatia curenta a surprins pe toata lumea, gandirea pentru formula de coabitare neintrand in calculele curente ale actorilor politici romani, in niciun caz asa de devreme. Fara a mai aminti ca noua putere pleaca din situatia anuntarii dorintei de suspendare-demitere a presedintelui, fapt ce ar fi dus la evitarea unei asemenea situatii, informeaza Adevarul.

Sondaj: Ontanu castiga cu 75% alegerile la Sectorul 2. Primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu ar obtine o victorie detasata in alegerile care se vor desfasura pe 10 iunie, conform unui sondaj realizat de ATLE. Astfel, actualul edil al sectorului 2 ar atrage 75,3% din optiunile electoratului care a declarat ca se va prezenta la vot. Candidatii celorlalte partide sau aliante politice, s-ar plasa la diferente mari in raport cu Neculai Ontanu. Astfel, Radu Popa (PPDD) ar intregistra 9,1% din optiunile de vot, Dragos Frumosu (USL) 8,2%, Lucian Iliescu PDL 4,3%, 3,1% dintre respondenti alegand alt candidat. Sondajul a fost realizat de ATLE Romania in perioada 3-10 mai, pe un esantion de 1.021 persoane, fiind reprezentantiv pentru populatia Sectorului 2 din municipiul Bucuresti, cu varsta de 18 ani si mai mare de 18 ani. Conform sondajului, taxarea averilor foarte mari propusa de UNPR si sprijinita de PSD in urma acordului UNPR – PSD este o masura foarte populara in randul cetatenilor din sectorul 2. Astfel, la intrebarea „In opinia Dvs., taxarea averilor foarte mari ar fi o lege buna pentru Romania?”, 85% dintre respondenti s-au declarat in favoarea proiectului, scrie EVZ.

Principala greseala a PDL: „Am cautat prea mult obedienta si nu competenta”. Deputatul PDL Sever Voinescu, 43 de ani, crede ca fostul premier Mihai Razvan Ungureanu ar trebui sa intre cat mai repede in PDL, chiar daca nu va fi primit cu bratele deschise. Purtatorul de cuvant al democrat-liberalilor explica indirect de unde se trage esecul „intelectualilor” din partid, care cred ca „propriile lor merite de biblioteca sau academice ar trebui sa se traduca intr-o inalta protectie”. Din punctul sau de vedere, Ungureanu ar trebui sa plece de la alta premisa: „Cineva care vrea sa ajunga presedinte trebuie sa dea multe batalii politice inainte de a ajunge acolo”. Deputatul PDL considera, in acelasi timp, ca partidul „trebuie sa schimbe fetele din prima linie” si sa invete din greselile facute in perioada in care s-a aflat la putere. Sever Voinescu spune ca cele mai grave greseli facute de PDL in perioada guvernarii au fost „ingrasarea clientelei politice” si faptul ca in Executiv a fost preferata „obedienta” in locul „performantei”, dupa regula ca „nu conteaza cat de prost e omul, sa fie din PDL”, anunta Romania Libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro