Sari direct la conținut

Campania electorala incepe oficial vineri. Partidele politice au unda verde sa-si promoveze timp de 30 de zile candidatii pentru alegerile locale. Vezi in text regulile de campanie

HotNews.ro

Desi partidele politice a furat startul organizand diverse activitati sociale sau campanii de strangere de semnaturi la care nu au uitat sa-si afiseze numele si siglele, vineri 11 mai este data oficiala pentru inceperea campaniei electorale. Astfel, potrivit legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, timp de 30 de zile partidele politice au dreptul sa-si exprime opiniile in mod liber si fara nici o discriminare, prin mitinguri, adunari, utilizarea televiziunii, radioului, presei si a celorlalte mijloace de informare in masa. De asemenea, candidatii si partidele au si reguli care, daca nu sunt respectate sunt sanctionate cu amenzi si chiar inchisoare.

Romanii isi vor alege primarii, reprezentantii in consiliile locale, presedintii de Consilii Judetene si consilierii judeteni din 41 de judete plus Bucurestiul, peste 300 de orase si peste 2500 de comune.Potrivit legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale campania electorala incepe cu 30 de zile inainte de data desfasurarii alegerilor si se incheie in ziua de sambata, care precede data alegerilor, mai exact pe 9iunie la ora 7:00.

Ce beneficii au si ce reguli trebuie sa respecte partidele politice si candidatii acestora:

  • In timpul acesteia, candidatii, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, precum si cetatenii au dreptul sa-si exprime opiniile in mod liber si fara nici o discriminare, prin mitinguri, adunari, utilizarea televiziunii, radioului, presei si a celorlalte mijloace de informare in masa
  • In timpul campaniei electorale se asigura candidatilor, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii. Spatiile pot fi amplasate la sediul primariei, in scoli, universitati, case de cultura, camine culturale si cinematografe si se asigura pe baza de intelegere cu privire la cheltuielile de intretinere.
  • Este interzisa organizarea actiunilor de campanie electorala in unitatilemilitare, precum si in spatiile din scoli si universitati in perioada de desfasurare a cursurilor.
  • Pe perioada campaniei electorale, candidatii si reprezentantii partidelor politice aflate in competitie au acces la posturile publice si private de radiodifuziune si de televiziune numai la emisiunile si dezbaterile electorale
  • Accesul partidelor politice parlamentare, aliantelor politice si aliantelor electorale ale acestora, precum si al candidatilor independenti la serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune este gratuit.
  • Accesul partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale, precum si al candidatilor independenti si al organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale la posturile private de radiodifuziune si de televiziune, inclusiv televiziune prin cablu, se face gratuit numai in cadrul emisiunilor care au caracter electoral
  • Este interzisa contractarea de timpi de antena in scopuri publicitare, pentru si in favoarea participantilor la campania electorala, sau cedarea timpilor de antena candidatilor de catre societatile comerciale cu capital public sau privat, institutiile publice, organizatiile neguvernamentale sau persoanele fizice.
  • Primarii sunt obligati ca pana la inceperea campaniei electorale sa stabileasca prin dispozitie locuri speciale pentru afisaj electoral.
  • Utilizarea locurilor de afisaj electoral este permisa partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale care participa la alegeri si candidatilor independenti.
  • Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat pentru functia de primar, consilier sau de presedinte al consiliului judetean, precum si primirea acestora de catre alegatori constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
  • Cu 48 de ore inainte de ziua votarii sunt interzise: prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorala, comentarii privind campania electorala, invitarea sau prezentarea candidatilor in programe ( cu exceptia programului din preziua votarii, pentru difuzarea rectificarilor si a replicilor ca urmare a sesizarilor, care se refera la emisiunile difuzate in ultima zi de campanie).
  • Este interzisa prezentarea de sondaje de opinie realizate in ziua votarii, la iesirea de la urne, inainte de inchiderea urnelor
  • Continuarea propagandei electorale dupa incheierea campaniei electorale prin lansarea, afisarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum si sfatuirea alegatorilor, in ziua votarii, la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze anumite partide politice, aliante politice, aliante electorale ori candidati independenti se sanctioneaza cu amenda de la 1400 la 2000 de lei. Constatarea si aplicarea sanctiunii se realizeaza de catre politisti.

Sanctiuni :

  • Purtarea, pe durata votarii, de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare sau de catre persoanele acreditate, de ecusoane, insigne sau alte insemne de propaganda electorala se sanctioneaza cu amenda de la 1400 la 2000 de lei. Constatarea si aplicarea sanctiunii se realizeaza de catre presedintele biroului electoral de circumscriptie.
  • Impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
  • Persoana care voteaza fara a avea drept de vot ori alegatorul care voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor constituie infractiune si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
  • Violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
  • Tiparirea si utilizarea de buletine de vot false, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine fata de cele votate de alegatori, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum si utilizarea unui act de identitate nul sau fals constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
  • Atacul prin orice mijloace asupra localului sectiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale, ruperea sigiliilor constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.

Citeste si:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro