Sari direct la conținut

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a fost sesizat de mai multi parinti in legatura cu inscrierea copiilor la Colegiul Goethe

HotNews.ro

Mai multi parinti reprezentati de un avocat au depus o sesizare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) in legatura cu procedura de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I la Colegiul German Goethe din Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro presedintele CNCD, Csaba Asztalos. „Acestia reclama faptul ca apartenenta la o etnie se dovedeste cu acte de la starea civila si de rudenie si ca simpla declaratie pe proprie raspundere nu este suficienta”, a precizat Asztalos.

Presedintele Consiliului a declarat ca pe 17 aprilie vor fi citate partile. „Estimam ca in trei saptamani putem sa dam o decizie si vom cita si Ministerul Educatiei, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Colegiul Goethe”, a precizat Csaba Asztalos.

Amintim ca actorul Mihai Calin a declarat pentru HotNews.ro ca a depus plangere penala impotriva conducerii Colegiului German Goethe din Bucuresti si a parintilor care au dat declaratii notariale pe proprie raspundere ca sunt etnici germani, dar despre care spune ca nu le pot dovedi. Calin afirma ca a incercat sa isi inscrie copilul la Colegiu, dar ca nu mai prindea loc decat daca se declara de etnie germana. „Adica daca faceam un fals in acte publice, la fel ca trei sferturi dintre parintii care si-au inscris copiii aici”, sustine actorul.

Directoarea Colegiului, Cristina Popa, a spus pentru HotNews.ro ca are „dubii” referitor la etnia celor inscrisi, dar a precizat ca nimeni nu poate dovedi eventuale falsuri. „Anii trecuti erau cam 30 de etnici germani, anul acesta au fost 300”, a declarat ministrul Educatiei, Catalin Baba. Acesta sustine ca ministerul „nu are cum sa spuna daca o persoana este etnic german sau nu”.

Contactat de HotNews.ro la inceputul saptamanii, Csaba Asztalos, presedintele CNCD, a declarat ca sistemul de dovedire a etniei germane prin declaratie pe proprie raspundere este nelegal si este un abuz. „Comunitatea germana este recunoscuta in Romania si are dreptul sa invete in limba materna, dar este discutabila introducerea drept criteriu de selectie dovedirea etniei printr-o declaratie notariala pe proprie raspundere. In primul rand, simpla declaratie ca te recunosti neamt sau roman nu este suficienta pentru stabilirea apartanentei la o comunitate, asta zice si Conventia europeana pentru protectia minoritatilor nationale care precizeaza ca pe langa acest fapt trebuie sa ai cunostinte de limba, de cultura, samd. Deci simpla declaratie nu este suficienta pentru a fi trecuta drept criteriu de inscriere. Aceeasi situatie se intalneste si in cazul romilor: se dau declaratii sau certificate ca esti rom, de la ONG-uri, doar ca sa te inscrii pe locuri speciale. Si aici exista un abuz”, a sustinut presdintele Consiliului.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro