Sari direct la conținut

vitMATINA SONDAJ Cum pot afecta informatiile accesate online deciziile tale privind sanatatea?

MedLive.ro
Google, Foto: google.ro
Google, Foto: google.ro

Cand ti se pare ca ai o problema de sanatate, ai tendinta ca prima data sa dai o cautare pe Google. O jumatate de ora mai tarziu, fie esti convins ca nu e nimic grav, fie iti este teama ca ai putea avea cancer. Mai mult de 60 la suta dintre americani isi iau informatii privind sanatatea din mediul online si majoritatea decide sa vada un doctor pe baza informatiilor pe care le-a gasit pe internet. „Aceasta este o epoca a auto-diagnosticarii”, crede psiholoaga Virginia Kwan de la Universitatea de Stat din Arizona.

Intr-un studiu nou, Kwan si colegii sai au constatat ca modul in care informatia este prezentata, mai exact ordinea in care simptomele sunt enumerate, duce la o diferenta semnificativa in perceptia asupra riscului. “In cazul in care se bifeaza mai multe simptome dintr-o insiruire in care simptomele sunt prezentate in ordinea importantei, persoanele percep un risc mai mare de a avea boala respectiva”.

Analizand site-uri care contin informatii legate de cancer, cercetatorii au descoperit ca acestea variaza in functie de modul in care sunt prezentate simptomele comune si usoare – sau “generale” – si simptomele specifice si mai grave. Pentru a testa modul in care insiruirea de simptome afecteaza perceptia de risc, subiectilor li s-au prezentat liste cu sase simptome pentru un tip fictiv de cancer tiroidian (“isthmal”).

Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro