Liderii Coalitiei se contrazic pe tema UMF Targu Mures: Ioan Oltean: Ramane in pronuntare, se mai discuta/ Kelemen Hunor: Vom merge pe adoptarea unei hotarari de Guvern
Coalitia de guvernare se contrazice pe decizia privind Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures. La finalul sedintei de Coalitie, secretarul general al PDL a precizat ca nu s-a luat o hotarare finala. „Ramane in pronuntare. Se mai discuta”, a declarat Oltean. De partea cealalta, liderii UDMR sustin ca situatia se va transa printr-o hotarare de Guvern.”In orele care urmeaza, noi vom discuta continutul hotararii de Guvern, in asa fel incat maine sa intre la sedinta de Guvern si sa punem capat acestui conflict fals si acestor dispute de la Targu Mures”, a declarat presedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Potrivit prim vicepresedintelui PDL, Roberta Anastase, Coalitia a mandatat Guvernul sa gaseasca o solutie privind Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures. „Coalitia nu a luat nicio decizie si a dat mandat Guvernului sa faca acest lucru”, a explicat Anastase.
Surse din interiorul PDL au declarat pentru Hotnews.ro, ca democrat liberalii nu doresc sa dea hotarare de Guvern pentru infiintarea unei noi facultati in limba maghiara la UMF Targu Mures.De altfel, in sedinta Colegiului Director de duminica, democrat liberalii au decis ca solutionarea problemei de UMF Targu Mures sa se faca prin respectarea Legii Educatiei.
Pe de alta parte, presedintele UDMR, Kelemen Hunor sustine ca in coalitie s-a decis elaborarea unei hotarari de Guvern pentru infiintarea unei linii maghiare de invatamant la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures.
„In coalitie, PDL-ul a spus ca sustine aplicarea Legii (educatiei nationale – n.r.) in spiritul si litera ei. Deci, aceasta lege trebuie aplicata. Acest lucru inseamna ca trebuie adoptata o hotarare de guvern, ca altfel nu se poate. Senatul nu aplica legea si nu este de acord si tot tergiverseaza aplicarea legii.
De aceea, noi vom merge pe adoptarea unei hotarari de guvern. In orele care urmeaza, noi vom discuta continutul hotararii de guvern, in asa fel incat maine sa intre la sedinta de Guvern si sa punem capat acestui conflict fals si acestor dispute de la Targu Mures. Urmeaza sa discutam cu premierul continutul hotararii de guvern”, a declarat Kelemen, citat de agentia Agerpres.
Saptamana trecuta Liderii Coalitiei nu au reusit sa ajunga la o intelegere privind situatia de la Targu Mures, unde UDMR cere infiintarea unei facultati in limba maghiara la UMF. Vicepremierul Marko Bela a declarat pentru Hotnews.ro ca daca nu se va da hotararea de Guvern privind infiintarea facultatii in limba maghiara la Targu Mures, personal nu va mai sustine acest Guvern.
De asemenea, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca partidul sau nu a acceptat niciodata ultimatumuri din partea UDMR sau altor formatiuni politice. Potrivit lui Oltean, UDMR trebuie sa dea dovada de ratiune, si nu de pasiune politica, el declarandu-se convins de faptul ca Uniunea nu va parasi arcul guvernamental: „Este o discutie destul de aprinsa in interiorul Puterii. Noi speram sa gasim o solutie care sa fie conforma cu Legea educatiei si invatamantului”.
Senatul UMF Targu Mures discuta luni problema infiintarii liniei de studii in limba maghiara
Potrivit surselor Hotnews.ro din mediul universitar, Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures se intruneste luni pentru a discuta din nou despre aceasta problema.
De aceasta parte a baricadei, discutia se poarta in urmatorii termeni: daca Senatul ia decizia infiintarii unei linii de studii in limba maghiara, pe departamente, conform Legii Educatiei Nationale, Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) nu va putea acredita aceasta linie pentru ca ea nu poate indeplini standardele de calitate cerute de lege, sustin sursele citate.
Mai exact, nu ar exista suficienti profesori de limba maghiara pentru infiintarea acestei linii, asa ca Senatul universitar nu poate vota pentru infiintarea unei linii care in momentul acesta nu respecta legea, conform surselor apropiate situatiei.
„Ca sa functioneze aceasta linie, ea trebuie autorizata de ARACIS. Ca sa obtina aceasta autorizare, conform legii Universitatea trebuie sa aiba 5 cadre didactice la 1 student. Ori partea maghiara, la fel ca si partea romana, nu are suficiente cadre didactice. Practic, partea maghiara in prezent are un efectiv de 1.755 de studenti, iar daca universitatea se desparte si se infiinteaza linie maghiara, aceasta nu are suficienti profesori decat pentru 805 studenti” – precizeaza sursele citate.
Blocajul din Senatul universitatii este cauzat de faptul ca nici linia in romana a facultatii (in eventualitatea in care s-ar infiinta o linie maghiara), nu are suficiente cadre didactice pentru a functiona singura. Acesta este si motivul pentru care autorizarea si acreditarea universitatii a fost facuta de la bun inceput in comun, au declarat surse universitare.
Standardele prevazute de legea calitatii pentru obtinerea acreditarii ARACIS ar putea fi atinse in 3-4 ani, timp in care universitatea ar trebui sa angajeze cadre didactice atat pe partea romana, cat si maghiara, potrivit surselor.
Pe de alta parte, UDMR a cerut public ca Guvernul sa transeze aceasta problema printr-o HG. Potrivit Legii Educatiei Nationale, Guvernul nu are atributii sa decida infiintarea unei linii de studiu (decizie care revine doar Senatului Universitatii), dar poate printr-o Hotarare de Guvern sa infiinteze o facultate, in anumite conditii. In ce priveste posibilitatea infiintarii unui program de studii, potrivit articolului 132 alin. 3 din LEN, „intr-o institutie de invatamant superior de stat, Guvernul, cu consultarea senatului universitar, poate sa infiinteze si sa finanteze un program de studii sau o facultate cu acele programe de studii care raspund unor cerinte stringente de instruire si formare profesionala in domenii de interes national. Programele de studii astfel propuse se supun reglementarilor legale in vigoare referitoare la asigurarea calitatii in invatamantul superior”.
Surse academice sustin ca Senatul universitar de la UMF Targu Mures nu a fost consultat de catre factorii politici cu privire la infiintarea unei facultati in cadrul Universitatii. In al doilea rand, o eventuala decizie de infiintare a facultatii ar putea fi atacata in justitie, pentru ca ar incalca legea, sustin sursele citate.
Daniel Funeriu: Nu poate functiona un program de studii fara ca el sa fie acreditat pe fiecare limba de studiu in parte. Acreditarea presupune o serie de etape, pentru ca altfel este posibil ca studiile sa nu fie recunoscute
Fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat vineri la Money Channel ca „institutionalizarea unui program de studii in limba maghiara cere o acreditare, un control al calitatii, care trebuie sa se realizeze. Nu poate functiona un program de studii fara ca el sa fie acreditat pe fiecare limba de studiu in parte”.
In acest moment, la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures „functioneaza doar partea teoretica a acelui program de studii”, iar „pentru a avea intreg programul de studii acreditat pe limba maghiara sau pe limba engleza, pentru ca au si limba engleza, acesta trebuie sa treaca printr-o procedura de acreditare”, a explicat consilierul prezidential. Potrivit acestuia, standardele de acreditare sunt stabilite in acord cu directiva europeana 36, pentru ca diplomele absolventilor de la medicina din Romania sunt recunoscute international.
„Deci pentru ca acele diplome sa aiba valoare internationala trebuie sa avem acele proceduri de acreditare in acord cu directiva 36. Si aici este o problema tehnica. (…) Acreditarea presupune o serie de etape, pentru ca altfel studentii care urmeaza acest program de studii sunt vulnerabili, este posibil ca studiile lor sa nu fie recunoscute, sa intram in probleme din care tocmai am iesit prin efectele Legii Educatiei”.