Sari direct la conținut

Incepe noua sesiune parlamentara cu USL in greva. Ce legi asteapta sa fie votate si marile mize ale jocului politic inainte de alegeri

Parlamentul intra de miercuri, 1 februarie, in prima sesiune ordinara din acest an, sub semnul grevei parlamentarilor USL care nu vor participa la sedintele celor doua camere. Practic in Parlament vor ramane sa legifereze doar parlamentarii puterii. Oficial prioritatile PDL pentru sesiunea legislativa februarie-iunie sunt revizuirea Constitutiei si intrarea in vigoare a Codului de Procedura Civila. Neoficial insa, PDL are ca prioritate comasarea alegerilor si modificarea legislatiei electorale. Pe agenda Parlamentului, in noua sesiune, se vor afla mai multe proiecte importante de legi precum Legea votului prin corespondenta, Legea Sanatatii sau Legea privind statutul minoritatilor nationale.

Legile importante si mizele politice din noua sesiune parlamentara:

  • Revizuirea Constitutiei
  • Comasarea alegerilor
  • Modificarea legii electorale
  • Noua Lege a Sanatatii
  • Legea votului prin corespondenta
  • Legea minoritatilor nationale
  • Confiscarea extinsa a averilor ilicite
  • Codurile de procedura Civila si Penala
  • Legile privind reglementarea preturilor la energie

Oficial, prioritatile PDL pentru sesiunea legislativa februarie-iunie sunt revizuirea Constitutiei si intrarea in vigoare a Codului de Procedura Civila potrivit prim-ministrului Emil Boc. Premierul a declarat, marti, dupa intalnirea cu parlamentarii PDL, ca revizuirea Constitutiei ramane un obiectiv fundamental al PDL, pentru a raspunde vointei romanilor privind Parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari.

„Nu putem face asta singuri, trebuie sa avem doua treimi, iar opozitia trebuie sa inteleaga ca romanii au votat pentru aceste lucruri”, a mai spus Boc.

  • Revizuirea Constitutiei. Dupa ce in 2011 parlamentarii Puterii nu au reusit nici macar dezbateri pe fond pe tema revizuirii Constitutiei, iar sansele obtinerii majoritatii de 2/3 in Parlament sunt minime. Liderii USL sustin ca doresc modificarea Constitutiei dupa alegeri, pe motiv ca acest Parlament ar fi „ilegitim”. Pe langa reducerea numarului de parlamentari si trecerea la un Parlament unicameral, o alta miza a modificarii legii fundamentale in 2012 este introducerea criteriilor de deficit.

Train Basescu a declarat dupa sedinta Consiliului European de la Bruxelles ca Romania trebuie sa adopte prin modificarea Constitutiei noul pact de disciplina bugetara pana la sfarsitul anului 2013 sau chiar mai repede. Basescu a admis insa marti, 31 februarie, ca modificarea Constitutiei nu mai e de actualitate in 2012 si ca a informat liderii europeni in acest sens.

Neoficial insa PDL are ca prioritate comasarea alegerilor si modificarea legislatiei electorale.

  • Comasarea alegerilor. Dupa ce Curtea Constitutionala a decis pe 25 ianuarie ca Legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale in 2012 este neconstitutionala. Legea, pe care Guvernul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului in luna decembrie, nu a fost declarata neconstitutionala in integralitate, ci doar cateva articole, urmand sa se intoarca in Parlament. Liderii politici asteapta motivarea deciziei din partea instantei pentru a vedea ce modificari vor trebui aduse legii.

„Pana cand nu apare motivarea Curtii nu intram in alte detalii, fiindca nu stim cum arata motivarea din decizia CCR. […] Un singur lucru stim: ca alegerile locale trebuie tinute la termenul oficial. Deci, cel tarziu pe 3 sau pe 10 iunie, ca sa ne incadram in mandatul de patru ani pentru primari, pentru presedintii CJ, pentru consilieri”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Liderul PDL, Ioan Oltean, a declarat vineri, la Bistrita, ca PDL are inca in vedere alegeri comasate in luna noiembrie 2012 si asteapta motivarea deciziei CCR pentru a vedea care articole din legea privind comasarea alegerilor sunt neconstitutionale, noteaza Agerpres.

Discutiile despre anticipate s-au intensificat duminica dupa ce vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, a declarat ca partidul sau va analiza saptamana viitoare, in cadrul forurilor de decizie, oportunitatea declansarii alegerilor parlamentare anticipate, procedura care ar mai „linisti vocea strazii”.

  • Modificarea legii electorale. Potrivit surselor Hotnews.ro in interiorul PDL sunt mai mule variante dezbatute pe comasarea alegerilor si posibilitatea declansarii alegerilor anticipate. In cazul in care alegerile parlamentare s-ar desfasura la termen, in noiembrie  democrat liberalii intentioneaza sa modifice legea electorala si sa redeseneze colegiile electorale.

Sursele citate sustin ca legislatia actuala prevede ca legea electorala poate fi modificata cu sase luni inainte de scrutin. In negocierile purtate cu UDMR in 2011, democrat liberalii doreau reducerea numarului de parlamentari la 300 si un sistem de vot mixt uninominal si redistribuirea mandatelor in functie de numarul de voturi obtinute.

Parlamentul intra in sesiune cu parlamentarii USL in greva

Parlamentul intra in sesiune cu parlamentarii USL in greva

Foto: Agerpres

La negocierile cu partenerii din Coalitie, PDL a obtinut PDL o varianta de compensare in sensul in care doua treimi dintre parlamentari sa fie alesi in mod direct, iar o treime pe lista. Democrat-liberalii nu au reusit sa obtina un Parlament unicameral ci doar o reducere a numarului de senatori si deputati.

Astfel, in negocierea cu UDMR s-a decis ca din Camera Deputatilor sa faca parte 300 de alesi, iar din Senat, 89-91, cate doi pentru fiecare judet si fiecare sector al Capitalei. Dupa ce presedintele Traian Basescu a criticat dur varianta legii electorale PDL-UDMR, democrat liberalii au anuntat ca amana discutiile pentru 2012. In sedinta grupurilor parlamentare PDL cu cei din conducerea partidului, prim-vicepresedintele Roberta Anastase a anuntat, conform surselor Hotnews.ro ca PDL intentioneaza sa redeseneze colegiile astfel incat sa maximizeze sansele parlamentarilor PDL.

O alta varianta luata in calcul de democrat liberali este si posibilitatea alegerilor anticipate. Scenariul este mult mai dificl in acest caz, potrivit surselor politice acesta ar implica demisia premierului Emil Boc, respingerea a doua propuneri de Guvern si dizolvarea Parlamentului de catre Traian Basescu. Sursele citate sustin ca UDMR este direct interesat ca alegerile parlamentare sa fie comasate cu cele locale pentru a-si creste sansele sa-si mentina atat actualii primari cat si numarul de mandate de parlamentari. In acest caz, modificarea legii electorale si redesenarea colegilor nu ar mai putea fi posibila, legislatia interzicand modificarea legii electorale cu sase luni inaintea scrutinului.

Cea de-a treia varianta ar fi ca alegerile locale si cele parlamentare sa se desfasoare separat si la termenele din lege. Sursele citate sutin ca aceasta varianta este respinsa de catre partenerii de guvernare UDMR si UNPR pentru ca le-ar diminua sansele de-a obtine un scor rezonabil la locale si parlamentare.

  • Legea votului prin corespondenta. Proiectul initiat de fostul ministru de externe, Teodor Baconschi a fost constant o prioritate pentru Guvern si PDL, insa s-a lovit de opozitie si de reticenta UDMR. Cu toate acestea, Guvernul a decis sa reia tema votului prin corespondenta si si-a propus sa adopte actul normativ pana cel tarziu la sfarsitul lunii aprilie, documentul urmand sa fie transmis Parlamentului spre aprobare, releva programul legislativ al Executivului pentru acest an, informeaza Mediafax.

La fel ca si in cazul altor proiecte normative, legea se confrunta cu refuzul UDMR. In urma cu trei saptamani, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reiterat faptul ca Uniunea nu va sustine introducerea votului prin corespondenta, argumentand ca in acest caz „securitatea votului lasa de dorit”. Acelasi lucru s-a intamplat si marti, 31 ianuarie, cand Kelemen a subliniat din nou ca Uniunea „nu va sustine o modificare a legislatiei electorale, intr-un an electoral”. (Agerpres)

  • Reorganizarea administrativa se izbeste de opozitia UDMR si nu e clar cum va fi rezolvata aceasta problema in 2012. Tema a fost lansata in iunie 2011 de catre Traian Basescu. Seful statului a cerut Guvernului sa analizeze posibilitatea reorganizarii administrative a tarii prin inlocuirea celor 41 judete cu 8 judete mari sau 7 judete si municipiul Bucuresti.

Traian Basescu: „Organizarea administrativa a Romaniei este facuta pe baza unei legi din anul 1968, la care nu s-au modificat, in 21 de ani de parlamentarism, nici macar articolele in care scrie „Republica Socialista Romania (…) un nou sistem administrativ ar reduce birocratia si ar accelera procesul de descentralizare”. Solicitarea presedintelui a aruncat in aer Coalitia. UDMR a refuzat orice varianta. Uniunea pare sustinuta si de parlamentari din toate partidele, care se vad amenintati cu pierderea influentei in plan local.

  • Noua Lege a Sanatatii. Premierul Emil Boc a declarat, pe 30 ianuarie, la TVR, ca viitoarea lege a sanatatii va fi aplicata incepand de anul acesta, amintind ca este o masura prioritara de reforma prevazuta inclusiv in acordul cu institutiile europene, noteaza Mediafax.

Ministerul Sanatatii a reluat consultarile publice pentru proiectul noii legi a sanatatii, insa Kelemen Hunor, presedintele UDMR a declarat marti, citat de Agerpres, ca Uniunea nu va sustine „initiative care vor viza sisteme importante sau segmente importante si care vor bulversa societatea romaneasca. Nu vom sustine in acest an o reorganizare administrativa, nu vom sustine o reforma profunda in sistemul sanitar (…)”.

Legea sanatatii a fost subiectul primului mare scandal din 2012. La cererea presedintelui Traian Basescu, Guvernul a retras proiectul initial al Legii Sanatatii, in urma protestelor de strada fata de intentiile Guvernului si fata de clinciul dintre Traian Basescu si Raed Arafat. Proiectul de lege propus de Presedintie si lansat in dezbatere publica de Guvern intre Craciun si Anul Nou prevedea, printre altele, desfiintarea actualelor case judetene de asigurari de sanatate si inlocuirea lor cu operatori privati de asigurari.

  • Legea privind statutul minoritatilor nationale. Proiectul de lege, respins de Senat si blocat in Camera Deputatilor de 5 ani, a fost o prioritate pentru UDMR in fiecare sesiune parlamentara. „Se va discuta (legea minoritatilor – n.r.) daca va exista posibilitatea in comisie si apoi in plen, dar daca opozitia face greva parlamentara, eu sunt constient ca coalitia va avea o dificultate uriasa, o problema, atat in comisii, cat si in plen”, a sustinut liderul UDMR, Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Intentia de a adopta proiectul legislativ in noua sesiune parlamentara este impartasita si de Guvern. Executivul va adresa Parlamentului o noua solicitare de finalizare a procedurilor legislative pentru aprobarea proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale, cerand ca actul normativ sa fie aprobat pana la sfarsitul lunii iunie 2012, releva lista de prioritati legislative ale Guvernului, potrivit Mediafax.

  • Codurile. Guvernul a trimis in Parlament, pe 25 ianuarie, proiectul de lege privind punerea in aplicare a Codului de Procedura Civila si a anuntat ca isi doreste ca acest act normativ sa intre in vigoare la 1 iunie 2012. In prezent, Noul Cod Civil a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011 si este aplicat alaturi de Codul de procedura civila elaborat inca din 1865.

Tot o prioritate o reprezinta si proiectul de lege privind punerea in aplicare a Noului Cod Penal. Proiectul de lege se afla in prezent in dezbatere la Comisia juridica a Camerei Deputatilor, in timp ce Noul Cod Penal este planificat sa intre in vigoare fie in septembrie 2012, fie in martie 2013.

  • Confiscarea extinsa a averilor ilicite proiectul de lege, aprobat de Senat la finele sesiunii parlamentare trecute, este acum pe masa juristilor din Comisia juridica a Camerei Deputatilor, si va ajunge, cel mai probabil, in noua sesiune parlamentara in plenul Camerei. Proiectul Guvernului prevede ca statul poate confisca averea persoanei condamnate pentru infractiuni generatoare de castiguri, fara sa fie nevoie sa probeze caracterul ilicit al intregii averi. Documentul modifica actualul Cod Penal, dar si noul Cod Penal ce va urma sa fie implementat, astfel incat confiscarea extinsa a averii sa fie reglementata prin lege.

Proiectul initiat de Ministerul Justitiei, a fost amendat in Senat, la propunerea CSM, astfel incat sa contina criterii mai stricte de aplicare: extinderea perioadei pentru care averea este verificata si confiscata, aplicarea legii la persoane cu care inculpatul a stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti sau dintre parinti si copii, precum si includerea unei prevederi care permite confiscarea de bani, daca nu se gasesc bunurile supuse confiscarii. Pe langa aceste completari, proiectul de lege al Guvernului a fost amendat si cu o lista de infractiuni pentru care se aplica confiscarea extinsa. Vedeti aici proiectul de lege privind confiscarea extinsa a averilor ilicite.

  • Legile privind reglementarea  preturilor la energie – Guvernul va trimite in Parlament, in sesiunea parlamentara care urmeaza, doua proiecte de acte normative privind organizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale, proiecte cerute de Comisia Europeana. Potrivit celor doua proiecte, incepand din 2012 pana in 2015, preturile reglementate vor fi eliminate treptat. Cu toate acestea, Traian Basescu a declarat, in urma cu doua zile, ca statul vrea o replanificare a liberalizarii preturilor la energie electrica si gaze, atat pentru populatie cat si pentru agentii economici.

Eliminarea preturilor reglementatereprezinta un subiect extrem de sensibil pentru Guvern, mai ales ca ar putea determina scumpirea energiei la consumatorii casnici. Practic, preturile vor fi formate de piata. Cel putin asa cere Comisia Europeana. Specialistii avertizeaza ca cele doua proiecte legislative „arata intentia clara de a nu continua dezvoltarea pietei de energie in beneficiul consumatorului (…) In noile propuneri exista tot soiul de portite pentru afaceri posibil dubioase”, preciezeaza un studiu Expert Forum.

  • Miza pe energie: doua proiecte normative care incalca legislatia nationala si comunitara. PSD si PDL au promovat in Parlament doua proiecte de legi in domeniul energetic care incalca atat legislatia europeana, cat si cea nationala. Pentru ambele cazuri, punctul de vedere al Guvernului arata ca nu pot fi sustinute astfel de proiecte pe motiv ca determina distorsionarea pietelor si contravin legislatiei europene si nationale. Detalii despre cele doua proiecte pe energie care incalca legea nationala si comunitara.

Primul proiect a fost deja adoptat in camera decizionala (initiativa a presedintelui comisiei pentru industrii si servicii, Iulian Iancu, PSD) si prevede interzicerea exporturilor de gaze din productia interna. Desi a fost adoptat, proiectul nu a fost promulgat de presedintele Basescu si a fost trimis inapoi forului legislativ pentru reexaminare. In momentul de fata, legea se afla pe masa Senatului.

Al doilea proiect care starneste multe semne de intrebare este proiectul de lege privind promovarea producerii si utilizarii biocarburantilor si a altor carburanti regenerabili pentru transport. Proiectul a trecut de Senat si se afla la comisiile permanente ale Camerei Deputatilor. Guvernul nu este de acord cu acest proiect considerand ca distorsioneaza concurenta pe piata. In Romania printre marii investitori in domeniul biocarburantilor se numara latifundiarii Ioan Niculae si Adrian Porumboiu.

  • Alte proiecte legislative controversate

Deputatii ar trebui sa decida, printre altele, asupra proiectului de lege care prevede reluarea vanatorii pe teritoriul Rezervatiei Biosferei ‘Delta Dunarii’.

Proiectul a fost reintors din plen la comisia de specialitate la solicitarea PDL. Proiectul de lege privind aprobarea OUG 127/2010 pentru adoptarea unor masuri destinate dezvoltarii economico-sociale a zonei ‘Delta Dunarii’ a fost modificat in comisii, prin introducerea posibilitatii vanatorii in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, noteaza Agerpres.

Printre initiativele asupra ca senatorii trebuie sa decida in aceasta sesiune parlamentara se afla propunerea legislativa care prevede majorarea cu 10% a salariilor pentru functionarii publici care lucreaza in relatiile cu publicul in zonele unde minoritatile nationale au o pondere de peste 20% si care cunosc limba materna a minoritatilor respective.

Actul normativ initiat de deputatii UDMR Mate Andras Levente si Marton Arpad a fost adoptat tacit, anul trecut, de Camera Deputatilor, noteaza sursa citata.

De asemenea, parlamentarii trebuie sa dezbata din nou legea privind gestionarea cainilor fara stapan, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat-o neconstitutionala.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro