Sari direct la conținut

Feudalismul. Si asemanari cu sistemul politic clientelar din Romania

HotNews.ro

De vreo 6-7 ani asistam la diferite permutari politice la putere: PDL + PNL, PNL + PSD, PDL + PSD, PDL + UNPR. Plus sau minus UDMR. Primari si alti politicieni din judete nici nu mai stiu pe la ce partid sa se inscrie, cert este ca e mai bine sa fi legat ombilical la osul public decat sa gandesti si sa reusesti politici economice locale, de exemplu in a atrage investitori. Diversi primari au fost prinsi la furt neautorizat de organele superioare si au fost pedepsiti cu DNA, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.

Zilele astea, stirea bomba mult discutata a fost impacarea Blaga – Basescu – Udrea, ca si cum aceasta impacare aduce cu sine mai multa bunastare cand de fapt aduce sprijinul baronilor locali in favoarea partidului. Baronii locali sprijina partidul, partidul castiga si imparte osul. Prompt, partidul de la putere racoleaza si alti baroni locali pentru a-si consolida puterea. Firmele de stat, agentiile guvernamentale, etc au sefi numiti pe criterii clientelare, uneori nepoti, fii sau fiice si sotiile sau sotii acestora.

In acelasi timp, BOR a primit paduri si promisiunea unei Catedrale. A mantuirii neamului, evident.

In epoca feudala aveam cam acelasi lucru: diferiti boieri sprijineau un Voda. Sau Voda se sprijinea pe boieri, nu conteaza. Voda le multumea boierilor si le marea mosiile pe seama prostimii, dar boierii trebuiau sa declare supunere, sa plateasca ceva taxe si sa dea osteni lui Voda. Cei care nu se conformau sau incercau sa-l pacaleasca pe Voda li se taia capul. Dregatoriile in stat se dadeau la rude apropiate, oameni de incredere. Prostimea era tinuta in saracie, dar sub control cu ajutorul bisericii care primea diferite paduri in dar precum si cateva ctitorii, fie ele biserici sau manastiri.

Stau si ma intreb: e iesit Romania vreodata cu adevarat din feudalism?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro