Wikileaks Spy Files despre Siemens, DigiTask si statul ca supraveghetor global
In 1949 aparea romanul de anticipatie al lui George Orwell „Nineteen Eighty-Four”, despre oroarea unei lumi total intrate sub observatie, controlate si depersonalizate. In anul de gratie 1984, sumbrele previziuni au fost folosite ca suport in atacul Vestului liber si democratic, impotriva tarilor de dupa Cortina de Fier. In 2011, anticipatia orwelliana apare intr-o cu totul alta lumina. Au fost metodele folosite de Securitatile comuniste apanajul exclusiv al acestui sistem social? Se pare ca nu. „Interceptarea in masa a unor populatii intregi nu e doar o realitate, ci este o noua industrie secreta, ce cuprinde 25 de tari”, scrie Wikileaks la publicarea noilor dezvaluiri, cuprinse in Spy Files. Nici nemtii nu sunt straini de producerea unor astfel de tehnici si vanzarea lor unor achizitori publici, in demersuri care uneori sfideaza legea.
Trasul cu urechea pe la colturi si montatul de „crocodili” in telefoane si pe sub mesele de bar sunt cu totul depasite. De mult, spionii si serviciile secrete se folosesc de alte instrumente de informare, mult mai sofisticate. E sfera privata a individului, teoretic ocrotita prin lege, sacrificata pentru profitul unor companii si majorarea bugetelor unor institutii de stat?
- In lumea lui Big Brother
Cand isi cumpara un smartphone, un telefon celular de tip nou sau doar isi rezolva corespondenta prin internet, utilizatorului ar trebui sa-i fie clar ca nu mai e ferit de spionaj si luarea sub observare, zice Julian Assange. „Iar acest fapt e realitate, nu o poveste de Hollywood”, adauga fondatorul Wikileaks.
Prin dezvaluirile sale postate in Spy Files incepand cu 1 decembrie, Assange vrea sa atraga atentia asupra proportiilor atinse de tehnica de spionaj, care transforma lumea intr-un „stat de observare totalitar” si global. Institutii de stat din tari democratice achizitioneaza noua tehnica de interceptare, pe care o folosesc sub deviza luptei impotriva terorismului.
Aceste tehnici, hard- si software sunt insa vandute de firme si regimurilor dictatoriale, a precizat Assange joi, la Londra. „11 septembrie 2001 a dat SUA si tarilor Europei licenta de a crea sisteme de spionaj, care ne privesc pe toti”, a adaugat el.
Desi legea din tarile de producere a acestei tehnici cel mai adesea interzice comercializarea ei in spatial national, piete de desfacere se gasesc fara probleme, mai ales in tarile arabe, africane sau din Extremul Orient. Datele obtinute prin folosirea acestor sisteme de spionaj sunt ulterior folosite pentru urmarirea, dar si schingiurea sau uciderea suspectilor, mai ales in regimurile guvernate dictatorial.
- Supraveghere made in Germany
La publicarea depeselor diplomatice de la sfarsitul anului trecut, Wikileaks realizase parteneriate cu o serie de publicatii prestigioase din lume, care au verificat si prelucrat informatia pusa la dispozitie de platforma de dezvaluiri. Astfel, aceste publicatii si-au asigurat si exclusivitatea in publicarea unor materiale. In Germania, a fost aleasa in 2010 publicatia Spiegel. Acum, partener in publicarea Spy Files este postul TV public german, ARD.
Poate de aceea, in prezentarea subiectului facuta de alte surse mass-media germane, contributia investigativa a noilor dezvaluiri tinde sa fie minimalizata. Referintele Wikileaks ar fi prezentari proprii ale firmelor, colaje din materialele lor de reclama sau ofertate catre clienti. Astfel de informatii ar fi disponibile si la targurile germane de profil. Sinteza e mai degraba „o baza de date”, iar „campania de dezvaluiri a Wikileaks devine una publicitara”, scrie Spiegel Online.
Trei sute de documente referitoare la 160 de firme care produc si vand tehnica de interceptare si observare listeaza Wikileaks, in prima transa postata pe site. Intre aceste firme se numara si doua firme germane: DigiTask din Haiger (landul Hessen) si Siemens, cu sediul la München. Prezentarea Siemens dateaza din 2007, a fost destinata unui eveniment de profil din Dubai si se numeste Siemens Intelligence Platform. Prin ea se propune „supravegherea automatizata a comportamentului tintei”.
Ce inseamna aceasta? Ca toata tehnica de informare, comunicare, deplasare la distanta sau folosita in tranzactiile bancare „te tradeaza”, iar miscarile detectate de creierul electronic (modulele de inteligenta) sunt ordonate de acesta in „uzuale” sau „neobisnuite”. La ultimele, esti deja in colimator.
DigiTask a mai facut valva in presa si in trecut, cand presa germana a scris pe larg despre scandalul soft-urilor de „lawful interception” (interceptare legala) si „remote forensic access” (adica penetrarea calculatoarelor straine, de exemplu prin folosirea unui virus troian). Acestea au fost livrate de DigiTask unor institutii de stat. Intre clientii firmei s-au numarat Birourile criminaliste ale landului Baden-Württemberg si Vamii, ca si Agentia Federala de Comunicatii (Bundesnetzagentur).
Pentru dobandirea acestor contracte de stat care au insumat in total peste 20 de milioane de euro, DigiTask ar fi dat spaga. Seful firmei a fost condamnat de Tribunalul din Köln „pentru mita si acordare de favoruri” la 21 de luni de inchisoare cu suspendare si plata unei amenzi de 1,5 milioane de euro.