Subiectele Zilei: Lumea trebuie sa fie pregatita pentru un nou val de criza; Fiscul il "deranjeaza" pe un rege al asfaltului pentru 3 milioane de euro; Nicu Ceausescu si-a ucis garda de corp, la 13 ani, intr-un accident; Cum au suferit musulmanii romani pentru "Tradarea din Crimeea"
Lumea trebuie sa fie pregatita pentru un nou val de criza. Romania trebuie sa construiasca o strategie care sa o faca mai putin vulnerabila la socuri externe, iar tarile trebuie sa se astepte la inrautatirea conditiilor economice, spune Mihai Tanasescu. Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si ai Bancii Mondiale, reuniti la Washington zilele trecute, au plecat spre tarile lor cu o certitudine: lumea trebuie sa se pregateasca pentru un al doilea val al crizei, spune reprezentantul Romaniei la Fond, Mihai Tanasescu, intr-un interviu pentru revista Capital. Cea mai mare temere a FMI in privinta Romaniei si, de altfel, in privinta statelor cu economii similare din regiune, care sunt in cadrul unor acorduri cu Fondul, este factorul extern, de unde ar putea veni aceasta criza. Unii spun chiar ca abia acum putem vorbi despre „adevarata” criza. In mod paradoxal, economiile avansate sunt cele mai expuse la criza, in timp ce economiile emergente sunt expuse la riscul de contagiune. Este si cazul Romaniei, scrie EVZ.
Fiscul il „deranjeaza” pe un rege al asfaltului pentru 3 milioane de euro. Dorinel Umbrarescu: „La cei care au treaba rezolvata nu se duc. De mine le place”. Omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, cunoscut drept unul dintre „regii asfaltului” din Romania, are probleme cu Fiscul. Institutia statului considera ca el ar fi incercat sa scape de plata unor accize la carburanti, comercializandu-i fara a avea atestatul impus de lege. „In octombrie 2010, firmele Tehnostrade si Speed UMB, detinute de domnul Umbrarescu, au fuzionat. Speed UMB avea atestat pentru a comercializa en detail produse energetice, dar Tehnostrade nu. Cu toate acestea, firma Tehnostrade a comercializat astfel de produse, ceea ce incalca normele in vigoare”, au declarat pentru gandul surse din ministerul Finantelor. „Drept urmare s-a constat, pentru confiscare, suma totala de aproape 12 milioane de lei (2,85 mil. euro, n.r.), la cele doua statii, din Bacau si din Vrancea”, au adaugat ele. Amenda acordata a fost de 40.000 de lei in total, cate 20.000 de lei pentru fiecare statie, anunta Gandul.
Nicu Ceausescu si-a ucis garda de corp, la 13 ani, intr-un accident. Istoricul Vladimir Tismaneanu a publicat pe blogul personal detalii mai putin cunoscute din copilaria si tineretea lui Nicu Ceausescu, de la a carui moarte se implinesc astazi 15 ani. Dintre numeroasele nazbatii ale odraslei dictatorului Nicolae Ceausescu se remarca doua intamplari cu sfarsit tragic. Nicu Ceausescu a cauzat doua accidente de circulatie in urma carora si-au pierdut viata doua persoane. Primul accident l-a provocat la varsta de 13 ani, cand era in clasa a VIII-a. Nicu conducea un automobil, evident, fara permis, si a intrat intr-un tractor, omorandu-si garda personala, scrie Vladimir Tismaneanu, pe blogul personal. Ulterior, Nicu Ceausescu a mai provocat un accident de circulatie in urma caruia si-a pierdut viata o tanara, informeaza Adevarul.
„Raportul BOR cu Miscarea legionara este un subiect minat”. Dupa un doctorat in Elvetia si studii postdoctorale in Canada si Franta, Mirel Banica spune ca raportul BOR cu Miscarea Legionara, „este un subiect controversat, minat chiar” pe care nu l-ar fi putut trata in Romania, fiindca aici „pasiunile sunt foarte mari”. Mirel Banica a revenit in tara in 2007. In prezent, are 39 de ani si este cercetator stiintific in cadrul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Romane. In teza dvs. de doctorat analizati raportul dintre Biserica Ortodoxa Romana (BOR) si legionarism. Un subiect romanesc cercetat in Elvetia. Cum asa? E vorba despre un subiect controversat. Nu l-as fi putut trata in Romania, fiindca aici pasiunile adiacente sunt foarte mari. Garda de Fier nu a murit in Romania, iar BOR, in ansamblu, este un subiect delicat. Pe mine m-a „salvat” faptul ca, in Occident, poti aborda mai usor subiecte de acest gen. Integral in Romania Libera.
Fotbal in catuse. Mircea Sandu: „N-aveti voi norocul sa ma ia pe mine!” Scandalurile cu iz penal din fotbalul romanesc se repeta dupa scenarii identice. Difera numele celor implicati si cateva amanunte, dar ramane o constanta. Numele grele, „patronii” acestui sistem bolnav, nu sunt deranjati nici macar cu o floare sau cu o intrebare de anchetatori. Intrebat de EVZ cand vor cadea capetele „pestilor mari”, Mircea Sandu s-a simtit atacat si a replicat mai in gluma, mai in serios: „N-aveti voi norocul sa ma ia pe mine!”. Ca de obicei, din sita se cern doar numele mici. Vasile Avram nu este primul sef al Comisiei Centrale a Arbitrilor care a ajuns dupa gratii. Au mai fost Marcel Lica si Gheorghe Constantin. Sorin Terbea e membru in Comitetul Executiv, dar unul insignifiant. Nici numele lui Andrei Chivulete, singurul arbitru interogat deocamdata, nu are prea multa greutate, anunta EVZ.
Declaratie-soc a sefei institutiei care verifica licitatiile publice: „Credeti ca bugetarii traiesc doar din salariile lor?” In Romania probabilitatea ca o institutie publica sa deruleze in mod transparent si legal o licitatie pe bani publici este de 53%. Motivele sunt mai multe, dupa cum explica sefa institutiei care verifica licitatiile din bani publici, Cristina Traila: birocratia, necunoasterea temeinica a legii dar si „tentantiile” la care sunt supusi unii functionari publici. Intrebata ce parere are despre administratia publica si despre faptul ca unii angajati ai statului sustin ca pentru ca li s-au taiat salariile vor munci mai putin, Traila, care conduce o institutie subordonata direct primului ministru, a intrebat, la randul ei: „Credeti ca bugetarii traiesc doar din salariile lor? Sunt mult prea putini in aceasta situatie”. In primele opt luni ale acestui an in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) au fost transmise, de catre autoritatile contractante, 15.167 de anunturi de participare, dintre care 7.104 au fost respinse de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), informeaza Gandul.
Primul plan cincinal al lui Ceausescu. De cate ori lua cuvantul in fata colegilor de partid, Ceausescu discuta pe tema agriculturii. Cu ocazia discutiilor despre primul plan cincinal (1951-1955), Ceausescu, la acel moment adjunct al ministrului Fortelor Armate a cerut credite de la stat pentru gospodariile agricole. Intr-un alt discurs, in 1953, a acuzat birocratizarea excesiva a aparatului de stat si a cerut un control total al partidului asupra economiei. La 12-13 decembrie 1950, Miron Constantinescu, presedintele Comitetului de Stat al Planificarii, a prezentat membrilor CC „Raportul asupra planului cincinal de dezvoltare a economiei nationale a RPR pe anii 1951-1955”. Se lansa astfel primul plan cincinal din istoria Romaniei. Evident, dupa model sovietic. Inca din timpul lui Lenin, bolsevicii infiintasera Gosplan (Comisia de Stat a Planificarii), ca organ de decizie responsabil de planificarea economiei, scrie Adevarul.
Cum au suferit musulmanii romani pentru „Tradarea din Crimeea”. Negeat” este un cuvant tataresc care inseamna „eliberare” in limba romana. A fost asadar foarte nimerit sa discutam cu imamul Osman Negeat (70 de ani) despre eliberarea cultului musulman din chingile comuniste. „Tradarea din Crimeea” este o scurta descriere pentru cel mai negru episod prin care au trecut musulmanii romani in perioada postbelica. Osman Negeat il prezinta ca pe o razbunare a rusilor fata de comunitatile mahomedane care s-au retras din fata germanilor in Al Doilea Razboi Mondial. De asemenea, imanul geamiei Hunkiar din Constanta povesteste despre cum emigrau musulmanii din Romania comunista si despre temerile celor care ramaneau. Integral in Romania Libera.