Surse: Tarile din Europa de Est sunt nemultumite ca sunt lasate in afara discutiilor cu privire la reforma din zona euro
Tarile din Europa de Est care nu sunt membre ale zonei euro si-au exprimat nemultumirea ca sunt lasate in afara discutiilor cu privire la reforma din uniunea monetara si ameninta ca vor supune unui nou referendum apartenenta lor la UE, au declarat surse diplomatice pentru AFP. O intalnire pe aceasta tema a ministrilor cu atributii in domeniu din Polonia, Cehia, Ungaria, Romania, Lituania si Letonia a avut loc luni la Bruxelles.
Aceste tari au aderat la UE in 2004 sau 2007 si au stipulat in Tratat obligatia de a adopta moneda euro la un termen ulterior, cand vor indeplini conditiile impuse.
Discutiile cu privire la reforma guvernantei din zona euro, conduse de Franta si Germania, au starnit mania reprezentantilor acestor state deoarece au sentimentul ca sunt lasati pe dinafara.
„Toate cele sase tari au convenit ca o modificare a cadrului legislativ din zona euro ar putea schimba conditiile din tratatele de aderare” la UE si le-ar putea „forta sa repete referendumul pentru aderarea la blocul comunitar”, a declarat sursa citata.
De asemenea, aceste state au cerut sa fie primite la masa discutiilor privind „posibilele reforme” din zona euro.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel au propus la jumatatea lunii august crearea unui guvern economic in zona euro pentru a asigura un control comun al politicilor economice ale celor 17 tari din zona euro.
Aceste discutii sunt insa limitate la tarile care pac parte din uniunea monetara, spre disperarea Poloniei in special, care asigura presedintia rotativa a Uniunii Europene si se simte marginalizata. De la inceputurile mandatului sau, in luna iulie, Polonia a incercat sa fie acceptata in cercurile uniunii monetare, insa Franta a refuzat.
Slovenia, Slovacia si Estonia sunt singurele tari ex-comuniste care au adoptat moneda euro.